Demență. De ce unii sunt mai predispuși

Alzheimer
Cercetătorii de la Universitatea California au descoperit diferențe mari între creierele hispanicilor, afro-americanilor și albilor.

Demență. Există diferențe mari între creierul hispanicilor diagnosticați cu demență față de cel al afro-americanilor și albilor non-hispanici, susține un studiu publicat în martie 2019.

Concluziile cercetării, bazate pe zece de creiere autopsiate, pot explica incidența mai mare de demență în rândul afro-americanilor și hispanicilor. „Dacă sunteți latini și diabetici sau negri și hipertensivi, sunteți probabil la un risc mai mare de demență ", afirmă Charles DeCarli, directorul Centrului de Boala Alzheimer din cadrul Universității California, autorul principal al studiului, citat de sciencedaily.com.

S-a descoperit că hispanicii diagnosticați cu demență au fost mult mai susceptibili de a avea boală cerebro-vasculară decât persoanele albe, fie non-hispanici, fie afro-americani. Dar și că hispaniolii și afro-americani au fost mai susceptibili de a avea patologii mixte - o combinație de Alzheimer si boli cerebro-vasculare - decât albii care nu sunt hispanici.

Studiul a durat 15 ani

„Există dovezi destul de multe astăzi că există asemănări și diferențe (...), dar cauza demenței pare diferită în funcție de faptul dacă sunteți alb, negru sau latino. Aceste diferențe se pot datora numeroșilor factori, inclusiv influențelor culturale, sociale, economice și comportamentale", a mai precizat DeCarli.

La studiu, care a durat 15 ani, au participat, 423 de persoane - 360 de albi non-hispanici, 35 de negri și 28 de hispanici - care, după moartea de demență diagnostică, au convenit să-și doneze creierul pentru cercetare. Aceștia au fost evaluați anual înainte de moartea lor, au făcut examene fizice și neurologice și au oferit istorii de sănătate detaliate.

S-au făcut o mulțume de analize pe creierele acestora, pe diferite regiuni ale creierului precum - cortexul frontal, hipocampul și cerebelul pentru plăcile amiloide, care sunt markeri ai bolii Alzheimer.

Autorul cercetării a mai precizat că studiul este relativ mic și limitat pentru că aproape toți subiecții au venit în clinică cu pierderi de memorie, de aceea rezultatele nu pot fi extrapolate mai amplu în aceste populații. „Ne-a arătat foarte clar că boala vasculară joacă un rol mult mai puternic în populația latină și este un factor care contribuie la populația neagră", apreciază DeCarli.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel