De ce vârstnicii au un miros specific. Vârsta la care începe să se schimbe mirosul corpului

varstnicii - FOTO: Freepik@pressmaster
Poate că ai observat că bunicii tăi sau alte persoane în vârstă au un miros specific. Iată ce se petrece, de fapt, ce schimbări aduce îmbătrânirea în corp. Cu toții vom trece prin aceste modificări.

Un dermatolog explică că există o explicație științifică în spatele mirosului specific asociat persoanelor în vârstă. Dr. Scott Walter a dezvăluit că, începând cu vârsta de 40 de ani, schimbările pielii pot duce la apariția unui miros distinct, descris adesea ca fiind mustos și ușor dulceag.

Această modificare este legată de degradarea acizilor grași de pe suprafața pielii, care generează un compus numit 2-nonenal. Totuși, există și soluții pentru a contracara acest miros, precum dușurile mai frecvente și spălarea regulată a hainelor și a lenjeriilor.

Dr. Walter subliniază că intenția sa nu este de a ofensa sau de a fi nepoliticos față de persoanele în vârstă, ci de a aduce în atenție acest aspect interesant al biologiei umane.

De ce persoanele în vârstă miros altfel

Când te gândești la nou-născuți și adolescenți, aceștia pot avea mirosuri foarte diferite. Și adulții mai în vârstă nu fac excepție. Oamenii descriu adesea mirosul lor ca fiind ușor dulceag și urât mirositor, dar există de fapt o explicație științifică în spatele acestui fapt.

"Nu vreau să încep un scandal cu bătrânii de acolo, dar știați că există o explicație științifică pentru faptul că persoanele mai în vârstă au acel miros de "bătrâni"? Știți mirosul mustos, gras, ierbos care poate persista pe haine și mobilier.

Începând cu vârsta de 40 de ani, modul în care acizii grași nesaturați omega 7 care stau la suprafața pielii noastre se degradează se schimbă. Pe măsură ce acești acizi grași sunt expuși la oxigen, se degradează în ceea ce se numește 2-nonenal, care este un aldehid nesaturat care emană acel miros distinct. Așa că oamenii de știință numesc acest miros nonenal", a explicat dr. Scott Walter, potrivit Express.

Vezi și: Ce este acidul lactic și ce rol are în organism. Mitul despre durerea musculară cauzată de acidul lactic

Stilul de viață, impact asupra mirosului

Vârstnici, miros - FOTO: Freepik@Guzov Ruslan

Cu toate acestea, dr. Walter a explicat că există schimbări de stil de viață care ar putea ajuta la combaterea acestui miros natural, dacă dorești.

"Deci, pentru pacienții mei mai în vârstă care ar putea urmări, nu vă îngrijorați. Pentru a combate acest miros natural, trebuie doar să faceți duș mai des și să spălați hainele și lenjeria mai frecvent”, a mai spus dr. Walter.

Dușurile frecvente pot face ca pielea să devină mai uscate. Dar, dr. Walter a subliniat că trebuie găsit un echilibru.

"Este un echilibru fin. Dar cu o bună hidratare, cred că acest echilibru poate fi găsit. Nu am nicio intenție de lipsă de respect față de toți oamenii mei în vârstă; vă iubesc, dar am crezut că este interesant", a mai spus dr. Scott Walter.

Vezi și: Obiceiuri care duc la căderea părului. Ce poți face pentru a preveni subțierea și căderea excesivă

Alte modalități de a preveni mirosul specific vârstnicilor

- Beți multă apă. Atunci când sunteți deshidratați, pielea poate deveni mai uscată, astfel încât orice substanță pe care corpul o produce va fi mai concentrată. 

- Purtați haine din bumbac astfel încât pielea să poată respira ușor. Ceva simplu precum un tricou funcționează bine sub haine sau purtat singur.

- Asigurați-vă că hainele și lenjeria de pat sunt spălate în mod regulat.

- Evitați hainele fabricate din materiale sintetice.

- Faceți baie sau duș în mod regulat.

- Hidratați-vă pielea după baie sau duș. Cremele hidratante cu vitamina C și alte ingrediente antioxidante pot proteja pielea.

- Lăsați aerul să circule. Unii bătrâni trăiesc în medii care nu au o circulație optimă a aerului, ceea ce duce la un miros de mucegai. Încercați să țineți ferestrele deschise când este posibil. 

- Adoptați o dietă sănătoasă. Unii oameni consideră că consumul abundent de fructe și legume bogate în antioxidanți și reducerea consumului de carne și alcool ajută la controlul producției de nonenal.

- Luați în considerare activități care reduc stresul, precum yoga sau meditația, potrivit Great Senior Living.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel