De ce apar petele pe piele. Cât de inofensive sunt, de fapt. Metode pentru tratarea sau prevenirea acestora

pete pe piele foto:freepik
Petele pe piele - cât de inofensive sunt, de fapt. Cum să le îndepărtezi eficient sau cum să previi apariția lor.

Petele pe piele sunt o problemă comună, care poate apărea în orice moment, dar apare cel mai frecvent în jurul vârstei mijlocii. Acestea sunt, de cele mai multe ori, rezultatul expunerii cumulative la lumina soarelui sau la razele ultraviolete artificiale folosite în aparatele de bronzat. Petele pot apărea pe față sau pe alte zone care sunt expuse frecvent la soare.

Vezi și: Organul care luptă împotriva infecțiilor. Are un rol important în producția și reglarea celuleor sangvine. Când este necesară îndepărtarea

Aceste pete sunt, de asemenea, asociate cu anumite afecțiuni ale pielii și pot fi un efect secundar al unor medicamente.

Petele variază de la culoarea maro deschis până la negru. Acestea sunt plate și au formă ovală. Pot să apară oriunde pe corp, dar sunt mai susceptibile să apară pe zonele care primesc cea mai mare expunere la soare, cum ar fi fața, umerii sau spatele.

Petele acestea sunt, în general, inofensive, dar există momente când pot fi canceroase. De aceea, este important să consultați un medic dacă observați noi simptome. Chiar și atunci când petele nu sunt periculoase, dacă vă deranjează, ele pot fi estompate sau îndepărtate.

Cauzele apariției petelor de pe piele includ supraproducția sau acumularea de melanină, pigmentul pielii care o face să pară mai închisă la culoare. Ele pot apărea și ca rezultat al deteriorării celulelor sănătoase din cauza radicalilor liberi, molecule instabile care atacă celulele sănătoase și determină, în cele din urmă, pielea să pară îmbătrânită.

Expoziția la lumina ultravioletă este cea mai semnificativă cauză a petelor întunecate, iar acestea apar adesea în jurul vârstei mijlocii, când pielea începe să arate consecințele expunerii la soare, în special dacă nu ați folosit în mod constant creme de protecție solară și alte măsuri de protecție solară în trecut.

Alte cauze pot include afecțiuni ale pielii, cum ar fi hiperpigmentarea post-inflamatorie, melasma sau afecțiuni precum boala Addison. Anumite medicamente pot face, de asemenea, pielea mai sensibilă la expunerea la soare și pot duce la apariția petelor de pe piele.

Diagnosticul petelor închise la culoare de pe piele poate fi stabilit de către medicul dumneavoastră de familie sau de către un dermatolog printr-o examinare fizică.

Vezi și: Legătura crucială dintre alimentație și boala Parkinson. Ce produse au un risc crescut de dezvoltare a afecțiunilor neurologice

Tratamentul nu este întotdeauna necesar, deoarece acestea sunt, în general, inofensive și nu prezintă riscuri pentru sănătate. Cu toate acestea, unele persoane pot dori să le estompeze sau să le îndepărteze din motive cosmetice. Tratamentele pot include creme de înălbire a pielii sau proceduri cosmetice precum criochirurgia, tratamentul cu laser sau peelingul chimic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel