COVID are încă un impact catastrofal....
Igiena după folosirea toaletei este un aspect esențial al rutinei zilnice, dar puțini oameni se gândesc la efectele pe termen lung ale modului în care se șterg. Dr. Evan Goldstein, chirurg anal renumit și CEO al Bespoke Surgical, atrage atenția asupra unui obicei aparent inofensiv, care afectează sănătatea a numeroși pacienți: utilizarea șervețelelor umede.
Majoritatea oamenilor se șterg din față spre spate, ceea ce, potrivit lui Goldstein, afectează zonele cu piele subțire din jurul anusului.
"Când ne ștergem prea mult, pielea se irită și devine vulnerabilă la leziuni și inflamații", explică specialistul, potrivit Huff Post.
În plus, șederea prelungită pe toaletă agravează problema.
"Cu cât stăm mai mult, cu atât circulația sângelui în zonă crește, ducând la mai multă iritație și un risc mai mare de inflamații", spune chirurgul.
Deși sunt promovate drept o alternativă mai igienică, șervețelele umede pot provoca probleme grave, atât pentru piele, cât și pentru echilibrul bacterian al zonei anale. Goldstein avertizează că acestea modifică microbiomul natural, favorizând apariția dermatitelor și infecțiilor bacteriene.
"Una din trei persoane care vin la cabinetul meu suferă din cauza utilizării șervețelelor umede", precizează medicul.
Servețele umede - FOTO: Freepik@Muhammad Shoaib
În loc să folosim hârtie igienică în exces sau șervețele umede, Goldstein recomandă spălarea cu apă, fie prin utilizarea unui bideu, fie printr-un duș rapid.
"Bideul curăță eficient fără a irita pielea", spune el.
Totodată, uscarea corespunzătoare a zonei este esențială pentru a preveni apariția iritațiilor cauzate de umiditate.
Pentru cei care nu pot renunța complet la hârtia igienică, specialistul recomandă o metodă mai blândă: tamponarea în loc de ștergere agresivă și schimbarea poziției în timpul procesului.
"Este mai bine să te ridici parțial într-o poziție de semi-ghemuit, pentru a reduce presiunea asupra zonei anale și a minimiza iritațiile", explică Goldstein.
Vezi și: Vitamina D, un aliat în lupta împotriva cancerului. Scade riscul de deces asociat cancerului cu 12%
Pe lângă metodele corecte de igienă, chirurgul subliniază importanța unei alimentații echilibrate, bogate în fibre, prebiotice și probiotice.
"Sănătatea anală începe cu sănătatea intestinală. Dacă ai un tranzit intestinal bun, problemele din zona anală vor fi considerabil reduse", conchide Goldstein.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
COVID are încă un impact catastrofal....
Acest tip de cancer ucide românii...
Durerea de spate este o problemă de...
Ce înseamnă când îți auzi sunetul...
Gătitul poate deveni o provocare...
Este alertă medicală. Un nou virus...
Cum trebuie să folosești, de fapt,...
Acest simptom duce la complicații...