Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Cum să scapi de ochelari în câteva secunde cu ajutorul tehnologiei moderne. Tehnologia a avansat și în sfera oftalmologiei. Astfel, persoanele cu afecțiuni ale ochilor pot scăpa de ochelari în câteva secunde. Medicul oftalmolog Andrei Filip a explicat în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate de la Antena 3 în ce constă procedura.
"Trebuie să ştim că tehnologia evoluează spectaculos. În anul 2014, am adus o tehnologie ultra-modernă. Este vorba despre un laser cu femtosecunde, care permite să se realizeze operaţii inovatoare.
În realizarea unei intervenţii nu trebuie să ne grăbim, însă în acest caz totul este diferit. Pacientul căruia i se face o astfel de procedură, trebuie să stea nemişcat un număr de secunde. Laserul îl ajută în acest sens şi îi ţine ochiul nemişcat
Este o intervenţie foarte confortabilă. Dacă laserul smile, cu tehnologia existentă durează 25 de secunde per ochi, care pare puţin, tehnologia nouă ne ajută să facem smile în 9 secunde. Prin urmare, confortul pacientului creşte spectaculos.
Dacă pacientul este liniştit, tehnica se desfăşoară rapid şi în confort deplin. Şansele de apariţie ale unor eventuale complicaţii se reduce semnificativ”, a spus medicul.
Vezi și: Oțetul de cidru de mere, aliat al inimii și glicemiei. Ce alte beneficii mai are
Ochelarii pot limita libertatea unei persoane, mai ales atunci când aceasta are mari probleme de vedere. De aceea, chirurgia refractivă este una din tehnicile utilizate pentru corectarea vederii.
"Chirurgia refractivă cu laser se face de peste 30 de ani. Spre exemplu, mie imi place să merg la mare. Pentru un om, faptul că poartă ochelari poate să fie ceva neplăcut.
Poate pentru altă persoană, purtatul ochelarilor îi poate limita libertatea pe care şi-o doreşte. Spre exemplu, poate vrea să facă diving și are dioptrie de -7. Cred că e un pic mai complicat să-şi găsească vizorul cu ajutorul căruia să se descurce la scufundări.
Cu ajutorul tehnicii smile de 9 secunde, după 72 de ore se poate duce la diving fără ochelari. Prin urmare, recuperarea este spectaculos de rapidă.
Din punct de vedere medical, această operaţie este rar o necesitate. În general, optează pentru această operaţie cei care au anumite meserii care sunt îngreunate de purtatul ochelarilor.
Din punct de vedere medical, sunt oameni care au anizometropie. Anizometropie înseamnă diferență mare de dioptrii între cei doi ochi.
Dacă ai diferenţe mai mari de două dioptrii între cei doi ochi, nu prea poţi să porţi ochelari de vedere. Poţi purta lentile, dar nu şi ochelari. În această situaţie, operaţia poate fi o necesitate”, a mai precizat medicul.
Românii sunt destul de reticenți în ceea ce privește operațiile la nivelul ochilor, chiar dacă aceste intervenții redau vederea.
”Pacienţilor le este teamă de operaţie. Este o experienţă, care le schimbă viaţa în câteva secunde. Nici nu poate fi numită o operaţie.
În mod normal, ne plănuim totul pentru a putea face această operaţie o singură dată. De exemplu, dacă un pacient este operat la 22 de ani de miopie, iar la 40 are nevoie de ochelari de citit, fapt care se întâmplă şi dacă nu este operat, deci nu operaţie schimbă acest aspect", a mai spus oftalmologul.
Vezi și: Părul, mai sensibil toamna. De ce pierdem mai multe fire la schimbarea anotimpului
Afecțiunile oculare care pot cauza tulburări de vedere și orbire - cum ar fi cataracta, trahomul și eroarea de refracție - sunt principalul obiectiv al programelor naționale și al altor strategii în tratamentul oftalmologic.
Afecțiunile oculare, care de obicei nu afectează vederea, inclusiv ochiul uscat și conjunctivita, nu trebuie ignorate și minimalizate, deoarece acestea sunt printre principalele motive pentru care oamenii apelează la serviciile cabinetelor de oftalmologie.
Un pas important pentru realizarea acestor obiective este detectarea precoce a tulburărilor și afecțiunilor oculare. Pentru aceasta sunt obligatorii screeninguri ale vederii și examene oftalmologice.
”În România, în anul 2020, existau: 3.388.479 de persoane cu scăderea vederii. Dintre aceștia, 59.000 de oameni erau orbi. Prevalența brută a pierderii vederii: 17.8%”, arată Direcția de Sănătate Publică Hunedoara.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Hidratarea este un obicei esențial...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Ingredientul cheie care îți menține sănătatea la vârsta a doua și...
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...