Cum a făcut medicina legală LUMINĂ între Rusia și Polonia. Gestul îngrozitor al rușilor și secretul din spatele războiului

Cum a facut medicina legala lumina - Foto: Pexels @KoolShooters
EXCLUSIV
Cazul Katyn. Care e rolul important pe care l-a jucat medicina legală în descoperirea adevărului din pădurea de la Katyn.

Cum a dispărut Polonia de pe harta Europei. Medicina legală și intervalul post-mortem, rolul CHEIE care a dat Rusia de GOL

"(...) Oamenii au fost pur și simplu luați și duși în niște zone de detenție care au fost arondate unor mănăstiri, iar o altă parte au fost duși în închisorile staliniste din epoca respectivă, la Kiev, Minsk, Harcov... și a urmat execurția sistemarică a acestor oameni, un număr apocaliptic de 22.000 de persoane, dintre care 4.400 au fost efectiv împușcate și îngropate în pădurea de la Katyn.

Într-o primă fază, după ce naziștii nu au vrut să aibă de-a face cu această situație, pentru că au considerat-o o afacere a sovieticilor, se întâmplă ca în zona Katyn să vină prizonieri de război polonezi ajuși de naziști, aceștia află aceleași relatări și îngroziți încep să caute prin pădure și descoperă un cadavru în uniformă militară poloneză. Într-o primă fază, naziștii nu au vrut să aibă niciun fel de implicare în povestea respectivă, dar se întâmplă ceva: pierd bătălia de la Stalingrad, începe contraofensiva rusească, masivă și atunci absolut dintr-un calcul cinic ei scot la suprafață povestea Katyn, în primul rând pentru a încerca să dezbine alianța conjuncturală și dificilă pe care o aveau puterile aliate cu Uniunea Sovietică.

Guvernul în exil are confirmarea că acești oameni au fost asasinați de către sovietici și doresc să instituie în numele unei autorități internaționale o comisie de specialiști care să studieze ce a fost acolo.

În primăvara lui 1943, Crucea Roșie internațională nu prea se implică, dar se creează totul sub auspiciile unui fel de Cruci Roșii controlată de naziști, o comisie formată din specialiști și din Europa de Est, și din Germania, și din spațiul neutru al Elveției, din România a fost un medic legist care a lucrat la Institutul medico-legal și practic această comisie va ajunge în primăvara lui 1943 acolo și încep să facă escavări. La 3 ani diferență.

Sigur, miza cercetătorilor a fost de a stabili intervalul port-mortem, ce s-a întâmplat cu aceste victime după ce s-a produs asasinarea respectivă și atunci intră în discuție câteva aspecte. Există un aspect medico-legal care ține de descompunerea cadavrului, faptul că el stă în sol, că au loc procese bio-chimice de descompunere și nu în ultimul rând, sunt niște aspecte mai delicate, mai greu de suportat, faptul că aceste cadavre, aflându-se în sol, interacționează cu un ciclu de viață al unor insecte, al unor larve, care nu apar la întâmplare.

Apariția anumitor insecte la un anumit moment, arată că procesul de descompunere al cadavrului repsectiv a avut loc într-un anumit moment.

Mai mult, există și o componentă strict o componentă criminalistică. De ce? Pentru că erau îmbrăcați în uniforme militare, aveau tot felul de plăcuțe de identificare, au găsit cruciulițe, cărți de rugăciune în poloneză, poze cu familia...

Descoperirile făcute în pădurea de la Katyn

 

Prof. Buda i-a pus diagnosticul exact lui Vladimir Putin: Este îngrozitor! Ce este PSIHOPATIA

Există un criteriu bio-chimic, asta mi s-a părut un lucru mai inedit care s-a discutat atunci, legat de decompunerea țesuturilor biologice și asupra faptului că la un moment dat, apar în cadavre un soi de săruri fosforie sau calcice, se produce un fenomen de cristalizare care este tipic pentru stagnarea unui cadavru după un anumit interval de timp de minim doi ani, doi ani și jumătate. Mai mult decât atât, victimele au fost găsite ca fiind îmbrăcate ca de iarnă, cu paltoane, cu cizme, cu mănuși.

În primul rând, aspectul că erau îmbrăcați călduros este un lucru important. Un al doilea lucru este că în anii 2000 s-a permis accesul la arhive.

Din punct de vedere medico-legal, practic, nemții au ajuns în zona Katyn abia în noiembrie - decembrie 1943. Deci dacă aceia erau împușcați în 1942, asta însemna că exhumările aveau loc la o lună, două, ori cadavrele erau perfect conservate.

Deja există elemente de descompunere în timp care arată cel puțin doi, trei ani de stagnare în pământ.

Mai e ceva. Ei au mai descoperit câteva cadavre care nu păreau a fi din 1940 ci mult mai vechi și s-a stabilit că erau victimele primelor represiuni făcute în 1918 - 1919, în pericoada războiului civil și locul repsectiv, fiind folosit pentru asemenea execuții în epoca respectivă, a fost reluat din nou de autoritățile sovietice.

În iunie 1943, exhumările se încheie brusc, pentru că sovieticii ajung, germanii și toți ceilalți se retrag, ei au generat un raport de expertiză medico-legală cu lux de amănunte, cadavrele erau găsite cu mâinile la spate, împușcate în cap sau ceafă și adesea înțepate cu o baionetă în formă de trident, pe care numai Armata sovietică o avea în dotare. Au fost elemente de tip criminalistic care au dus la idenificarea necesară.

Ce sunt fotografiile antropometrice, ajutorul URIAȘ în medicina legală. "Mina Minovici spunea: o autopsie rău făcută nu se mai repară niciodată"

Gestul îngrozitor făcut de ruși

 

Când rușii au revenit pe teritoriile respective, iritați de teritoriile Katynului și după ce s-a spus că nu au fost ei în niciun caz, ci că au fost naziștii, rușii revin în zona respectivă și fac un lucru absolut îngrozitor: reezhumează victimele și încep să bage în cadavrele respective bilețele și elemente de identificare capabile să demonstreze cum că ei au fost omorâți mult mai târziu", a declarat prof. Octavian Buda, în exclusivitate pentru DC Medical, în emisiunea Academia de Sănătate. 

Vezi întreaga poveste în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel