Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor

diabet - FOTO: Freepik@itsnaeem
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.

Vezi și: Vorbesc femeile mai mult decât bărbații sau nu. Adevărul este în sfârșit dezvăluit

Diabetul de tip 2 nu afectează doar glicemia, ci și sănătatea cardiovasculară. Persoanele care suferă de această afecțiune sunt mult mai expuse riscurilor de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, în special dacă nu își controlează corespunzător tensiunea arterială. Totuși, un nou studiu, publicat în New England Journal of Medicine, sugerează că printr-un control mai strict al tensiunii arteriale, riscul de evenimente cardiovasculare majore poate fi considerabil redus.

Controlol tensiunii arteriale, important

Controlul tensiunii arteriale poate reduce riscul de atac de cord la persoanele cu diabet. Un nou studiu publicat în The New England Journal of Medicine arată că reducerea intensivă a tensiunii arteriale ar putea scădea semnificativ riscul de evenimente cardiovasculare majore la persoanele cu diabet de tip 2.

Cercetarea a fost condusă de un specialist de la UT Southwestern Medical Center și aduce noi dovezi privind importanța monitorizării tensiunii arteriale la această categorie de pacienți.

Vezi și: Mozzarella, efect pozitiv pentru prevenirea cancerului de colon. Are conținut ridicat de proteine și menține echilibrul intestinal

Legătura dintre diabet și tensiunea arterială ridicată

Diabetes UK avertizează că persoanele cu diabet și hipertensiune arterială prezintă un risc crescut de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. În general, ținta recomandată pentru tensiunea arterială este sub 140/90 mmHg pentru persoanele cu diabet, iar pentru cele de peste 80 de ani, sub 150/90 mmHg.

Cu toate acestea, studiul sugerează că o scădere și mai mare a tensiunii arteriale sistolice ar putea aduce beneficii cardiovasculare suplimentare.

Vezi și: Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale

Metodologia studiului

Cercetarea a inclus peste 12.000 de persoane cu diabet de tip 2, toate având tensiune arterială sistolică ridicată și un risc crescut de boli cardiovasculare. Participanții au fost împărțiți în două grupuri:

Grupul standard, cu un obiectiv de tensiune sistolică sub 140 mmHgGrupul intensiv, cu un obiectiv de tensiune sistolică sub 120 mmHg

La un an de la inițierea tratamentului, media tensiunii arteriale sistolice a fost de 133,2 mmHg în grupul standard și de 121,6 mmHg în grupul intensiv.

Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici - FOTO: [email protected]

Rezultatele după patru ani

După patru ani, tratamentul intensiv a redus riscul de boli cardiovasculare cu 21% față de tratamentul standard, conform profesorului Jiang He, M.D., Ph.D., de la UT Southwestern.

"Aceste rezultate susțin un control mai strict al tensiunii arteriale sistolice la pacienții cu diabet pentru a preveni evenimente cardiovasculare majore", a declarat acesta.

Vezi și: Vitaminele A și D în exces, asociate cu probleme medicale. Cum se administrează, de fapt

Posibile efecte adverse

Deși ambele grupuri au avut rate similare de evenimente adverse grave, grupul cu tratament intensiv a prezentat o incidență mai mare a unor efecte secundare, cum ar fi:

- Hiperkaliemia (nivel ridicat de potasiu în sânge)

- Hipotensiunea (tensiune arterială prea scăzută)

Specialiștii recomandă ca persoanele cu diabet să discute cu medicul lor despre strategiile optime pentru controlul tensiunii arteriale, astfel încât să beneficieze de protecția cardiovasculară fără riscuri suplimentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

EMA a aprobat vaccinul pneumococic Capvaxive

Crossuri externe

pixel