Complexitatea creierului. Mureșanu: Putem găsi și substitui, până la un punct, anumite funcții ale creierului

Creierul uman. FOTO Pexels @ Anna Shvets
EXCLUSIV
Prof. dr. Dafin Mureșanu, a vorbit despre mecanismele memoriei și noutățile în boala Alzheimer, la ACADEMIA DE SĂNĂTATE.

Prof. dr. Dafin Mureșan a vorbit la ACADEMIA DE SĂNĂTATE despre structura complexă a creierului uman, în contextul în care stresul asupra acestuia poate dezvolta diverse forme de patologii. 

”Creierul care este, poate, cel mai complex organ din corpul nostru, are mult mai multe riscuri. Cu cât un sistem este mai complex, cu atât mai multe sunt riscurile de deteriorare. Și stresul la care este supus creierul de-a lungul vremii este incomesurabil mai mare decât al altor organe, mai ales, aici mă refer la complexitatea formelor de stres și mai ales la tot ceea ce înseamnă stresul elaborat, cel care izvorăște din reconfigurarea continuă a stărilor emoționale pe care noi le avem. Și care apar, vrând-nevrând, în ființa umană.   Se spune, dealtfel, că omul este ființa cu cel mai mare risc de a dezvolta patologii, boli de toate felurile ca urmare a unui impact emoțional. Este mai puțin cunoscut impactul emoțional la alte specii, asupra dezvoltării diverselor forme de patologie”, a explicatprof. dr. Dafin Mureșan la ACADEMIA DE SĂNĂTATE de la DC Medical.

În acest sens, prof. Mureșan a subliniat importanța conștientizării modului în care este organizat creierul și de unde ne vin pericolele și cum ne pândesc ele și sub ce forme se manifestă.

”Acest organ miraculos este structurat pe trei niveluri. Un nivel celular molecular, toată lumea a auzit de neuroni, dar mai puțin în zona aceasta de cunoaștere comună, am auzit de către celule gliale, de celule endoteliale samd. La nivel celular molecular nu numai neuronii sunt cei care își fac treaba, ci sunt și alte structuri celulare care sprijină foarte mult activitatea neuronului, astfel încât, până la urmă neuronii sunt o  minoritate, ei fiind înconjurați de aceste celule gliale și endoteliale, care asigură funcționarea.

Ansamblul funcțional al creierului este unitatea neuro-vasculară (UNV), care este foarte importantă. Mai multe UNV, sub toate aspectele lor se organizează și formează circuitele neuronale. Circuitul neuronal este foarte important pentru că acolo se întâmplă lucruri și acolo se întâmplă primele conexiuni.

Mai departe, al treilea nivel este nivelul marilor rețele neuronale, unde circuitele se asamblează și se diferențiază funcțional, astfel încât, până la urmă, practic, comportamentul uman și tulburarea cognitivă, această tulburare foarte importantă și extrem de disconfortantă, are loc prin perturbarea acestor rețele neuronale”, a explicat prof. Mureșan.

Substituirea artificială a funcțiilor creierului, încă departe 

”Cred că cu ajutorul acestor hyper-computere putem găsi și substitui, până la un punct, anumite funcții ale creierului. Prin sisteme algoritmice, inclusiv noile generații de computere. Probabil computerele cuantice, vor reuși să se aproprie de performanțe măsurabile din spectrul cognitiv-executiv. Dar, mă îndoiesc că undeva, într-un orizont  predictibil de timp se va reuși o configurare a tot ceea ce înseamnă ființa în complexitatea ei și în întregul ei, pentru că aici este vorba și de trăirile emoționale. Nu avem niciun fel de model, la ora actuală, de integrare și de generare a unei entități bazate pe un algoritm de inteligență artificială care să încorporeze componentele emoționale. De asemenea, elementele de judecată axiologică și etică, care țin de o anumită zonă a creierului, nu au putut fi, sub nicio formă, modelate până în prezent”, a precizat prof. Mureșan. 

 

Vezi și: Boala ALZHEIMER, detectată printr-un test de sânge

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel