Combinația de statine și antibiotice nu previne complicațiile severe în ciroza decompensată

ciroza - FOTO: Freepik
Statinele, ineficiente. Nu previn complicațiile nici măcar în combinație cu alt tratament.

Vezi și: Cele mai pașnice moduri de a muri, potrivit științei. Nu este în somn

Un studiu european randomizat a arătat că tratamentul combinat cu simvastatină și rifaximină nu a prevenit complicațiile severe în cazul pacienților cu ciroză decompensată, în ciuda speranțelor legate de efectele antiinflamatorii și de reducerea presiunii.

Desfășurarea studiului LIVERHOPE

Publicat în JAMA, studiul LIVERHOPE a fost realizat într-un trial de fază 3, dublu-orb, controlat cu placebo, desfășurat în 14 spitale din Europa, între ianuarie 2019 și decembrie 2022. 237 de pacienți cu ciroză avansată, majoritatea cu ciroză alcoolică, au fost repartizați aleatoriu pentru a primi fie simvastatină 20 mg/zi și rifaximină 1200 mg/zi (n = 117), fie un placebo identic (n = 120) pe parcursul a 12 luni, în paralel cu tratamentele standard, potrivit Medscape.

Efectul combinației de medicamente

Simvastatina, un medicament care scade colesterolul, a fost studiată anterior pentru reducerea riscurilor de deces din cauza cirozei, în timp ce rifaximina a fost utilizată pentru prevenirea encefalopatiei hepatice recurente la pacienții cu ciroză.

Ambele tratamente au fost propuse pentru a reduce inflamația sistemică și pentru a îmbunătăți circulația intrahepatică prin efectele lor asupra hipertensiunii portalice, una dintre cauzele principale ale decompensării cirozei.

Vezi și: Interacțiunea dintre acidul oxalic și gadoliniu, factor declanșator în toxicitatea agenților de contrast RMN

Lipsa beneficiilor în prevenirea complicațiilor severe

Rezultatele studiului nu au arătat diferențe semnificative între grupul care a primit tratament și cel care a primit placebo în ceea ce privește următoarele aspecte:

ACLF (complicații severe ale cirozei cu insuficiență organelor): 17,9% dintre pacienții tratați au avut aceste complicații, comparativ cu 14,2% în grupul placebo. Diferența nu este semnificativă (P = 0,52), ceea ce înseamnă că tratamentul nu a redus în mod semnificativ riscul de complicații severe.

Transplant sau deces: 18,8% dintre pacienții din grupul de tratament au avut nevoie de transplant sau au decedat, comparativ cu 24,2% în grupul placebo. Diferența nu este semnificativă (P = 0,32), ceea ce sugerează că tratamentul nu a avut un impact semnificativ asupra riscului de transplant sau deces.

Complicațiile cirozei: 42,7% dintre pacienții tratați au avut complicații ale cirozei, față de 45,8% în grupul placebo. De asemenea, nu s-au observat diferențe semnificative (P = 0,70), ceea ce indică faptul că tratamentul nu a redus semnificativ complicațiile cirozei.

Astfel, tratamentul nu a avut un efect semnificativ în reducerea complicațiilor severe sau a riscului de transplant și deces comparativ cu placebo.

În plus, nu au fost observate beneficii în niciun subgrup de pacienți, deși analiza pe subgrupuri nu a fost parte din obiectivele studiului. Incidența evenimentelor adverse a fost similară între cele două grupuri (426 vs 419; P = 0,59), dar trei pacienți din grupul tratamentului (2,6%) au dezvoltat rabdomioliză.

Vezi și: De la inflamație la fibroză. Cercetătorii analizează modificările celulare în deteriorarea pulmonară cauzată de COVID-19

Combinația de statine și antibiotice nu previne complicațiile severe în ciroza decompensată - FOTO: Freepik@paihub

Cercetătorii, explicații

Elisa Pose, MD, PhD, cercetătoare la Spitalul Clínic din Barcelona, a menționat că "este posibil ca studiile realizate pe pacienți cu stadii mai precoce de ciroză să ofere rezultate mai pozitive".

În același sens, co-autorul studiului, Ruben Hernaez, MD, MPH, PhD, a subliniat că "este posibil ca tratamentele să fie mai eficiente în stadii incipiente ale bolii, înainte ca ciroza să ajungă la un stadiu avansat".

Meena B. Bansal, MD, profesor de medicină la Icahn School of Medicine din New York, a explicat că rezultatele negative ale acestui studiu sunt dezamăgitoare, având în vedere nevoia mare de prevenire a decompensării cirozei și a evenimentelor de tip ACLF.

"Există o nevoie urgentă de tratamente care să prevină decompensarea cirozei și aceste rezultate negative sunt dezamăgitoare", a declarat Bansal.

Ce urmează pentru tratamentele cu statine și rifaximină?

În urma acestui studiu, Pose a adăugat că statinele nu vor fi prescrise în centrul său pentru pacienții cu ciroză avansată decât în scopul scăderii colesterolului. De asemenea, aceasta consideră că întrebarea privind terapia adițională este închisă pentru pacienții cu ciroză avansată, dar ar putea fi deschisă pentru stadii mai timpurii ale bolii.

Hernaez a atras atenția asupra faptului că întrebările legate de efectele tratamentului rămân, cum ar fi impactul unui regim de statine mai mare sau a pacienților cu steatoză hepatică asociată disfuncției metabolice, care ar putea avea un mediu inflamator diferit comparativ cu pacienții cu ciroză alcoolică.

Studiul LIVERHOPE sugerează că tratamentul combinat cu simvastatină și rifaximină nu aduce beneficii semnificative pacienților cu ciroză decompensată avansată. Cu toate acestea, cercetările continuă să fie necesare pentru a explora potențialele beneficii ale acestor tratamente în stadii mai incipiente ale bolii și în populații cu alte cauze ale cirozei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

FDA amână o decizie cheie privind un vaccin anti-COVID-19

Crossuri externe

pixel