Infecția banală care duce la probleme...
Colesterolul cu lipoproteine de înaltă densitate (HDL) a fost considerat timp de decenii ca fiind "colesterolul bun", datorită rolului său în protejarea inimii. Acesta ajută la eliminarea colesterolului din artere și la transportarea lui către ficat pentru a fi descompus și eliminat din organism. În acest mod, se reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.
Un studiu recent, publicat în British Journal of Ophthalmology, sugerează însă că nivelurile ridicate de HDL pot crește riscul de glaucom, o afecțiune oculară care poate duce la pierderea vederii.
Cercetătorii de la Universitatea Sun Yat-sen din China au analizat datele a aproape 7.000 de britanici și au descoperit că persoanele cu niveluri ridicate de HDL aveau un risc cu 10% mai mare de a dezvolta glaucom comparativ cu cei cu cele mai scăzute niveluri.
În schimb, nivelurile ridicate de colesterol LDL, considerat "colesterolul rău", păreau să reducă riscul de glaucom cu 8%. Această asociere a fost observată doar la persoanele cu vârsta de peste 55 de ani.
Cercetătorii au analizat datele a peste 400.000 de britanici, cu vârste între 40 și 69 de ani, care au fost chestionați cu privire la istoricul lor medical și au efectuat analize de sânge pentru măsurarea grăsimilor din sânge.
După o perioadă de urmărire de 14 ani, 6.868 de participanți (aproximativ 2%) au dezvoltat glaucom. Analiza a arătat că aceștia erau mai predispuși să fi fost fumători, să fi luat statine sau să fi avut diabet, hipertensiune arterială ori boli cardiovasculare.
Cel mai surprinzător rezultat al studiului a fost asocierea dintre nivelurile ridicate de colesterol HDL și riscul crescut de glaucom. Fiecare creștere a nivelului HDL a fost legată de un risc mai mare cu 5% de a dezvolta această afecțiune.
Cercetătorii au recunoscut că studiul lor are unele limitări. De exemplu, nivelurile de colesterol au fost măsurate doar o singură dată pentru fiecare participant, ceea ce ar putea să nu reflecte precis valorile tipice ale acestora pe termen lung.
Totuși, aceste rezultate se aliniază altor studii anterioare care au sugerat o legătură între nivelurile ridicate de colesterol și riscul de glaucom.
Colesterol - FOTO: Freepik@Andrei Armiagov
Potrivit NHS, glaucomul este cauzat, în general, de acumularea lentă a lichidului în partea din față a ochiului, ceea ce duce la creșterea presiunii intraoculare. Această presiune crescută poate deteriora nervul optic, afectând astfel vederea.
De obicei, boala se dezvoltă fără simptome evidente în stadiile incipiente, motiv pentru care este adesea numită "hoțul tăcut al vederii".
Simptomele glaucomului pot varia, incluzând vedere încețoșată, ochi apoși, durere oculară, greață și chiar vărsături. Boala se dezvoltă treptat, iar dacă nu este tratată la timp, poate duce la pierderea ireversibilă a vederii.
Aceste noi descoperiri ridică semne de întrebare cu privire la percepția tradițională asupra colesterolului HDL. Dacă până acum acesta era considerat benefic fără excepție, cercetătorii sugerează că ar putea avea și efecte negative în anumite contexte, cum ar fi riscul crescut de glaucom.
Rezultatele ar putea duce la o reevaluare a strategiilor de gestionare a lipidelor, în special pentru persoanele cu risc de glaucom. Totuși, sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege mai bine mecanismele din spatele acestei asocieri.
Pentru moment, experții recomandă menținerea unui stil de viață sănătos și controale medicale regulate pentru monitorizarea colesterolului și a sănătății oculare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Infecția banală care duce la probleme...
De ce să pui un plic de ceai în...
Acest aliment delicios scade...
Acesta este mineralul care previne...
Aceste medicamente au redus...
Virusul care pune pe jar medicii...
Cum să faci o schimbare în viața ta...