Clădirile în care muncim sau locuim ne pot îmbolnăvi. Ce este Sindromul Clădirii Bolnave

Casa Foto: Pixabay
Sindromul Clădirii Bolnave este recunoscut de OMS. Conform definiției lui, clădirile în care muncim sau locuim ne pot îmbolnăvi fără să ne dăm seama. Iată simptomele:

Ar putea casa ta să te îmbolnăvească? Potrivit Agenției americane pentru Protecția Mediului, se estimează că majoritatea oamenilor își petrec mai mult de 90% din timp în interior. Calitatea aerului interior este un factor enorm care contribuie la sănătate, spre exemplu. Pe lângă asta, conform OMS, Sindromul Clădirii Bolnave este catalogat ca fiind un grup de simptome, care apar fără a avea o cauză clară, darcare este asociată cu calitatea precară a parametrilor de confort în clădiri.

Ce trebuie să verifici și la ce simptome să fii atent: 

Simptome ciudate

Dacă aveți simptome precum ar fi congestie, amețeli, erupții pe piele, dureri de cap sau greață - și dacă aceste simptome dispar în decurs de o oră sau două după părăsirea unei clădiri, ar putea fi vorba sindromul clădirii bolnave. Alte probleme de sănătate mai grave atribuite SCB includ alergii, astm și oboseală cronică. Pentru a vă proteja de o mulțime de poluanți, aflați ce zone ale casei dvs. ar putea afecta sănătatea dvs. și cum să eliminați factorii de risc.

Indicele calității aerului

Ventilarea limitată a spațiilor închise stochează partcule periculoase și alți poluanți interiori. În timp ce casele de astăzi sunt izolate bine și fac o treabă bună pentru conservare a energiei și a căldurii, ele pot păstra în interior și aceste toxine periculoase. Deci, atunci când poți, deschide ferestrele pentru a-ți aerisi casa sau biroul; asigurați-vă că toate orificiile de aerisire sunt deschise, neacoperite și fără obstacole pentru a menține fluxul de aer.

Poluanții de interior

Sursele de poluare a aerului din interior sunt probabil chiar sub nasul voastru. Formaldehida și compușii organici volatili (COV) se pot ascunde în covoare, tapițerie, produse din lemn prelucrate - și chiar în consumabile. Dacă intenționați o renovare, verificați etichetele și materialele pe care le veți folosi pentru a vă asigura că nu aduceți toxine inutile în casa dvs.

Surse din exterior

Nu tot aerul exterior care intră într-o clădire este benefic pentru calitatea aerului. De exemplu, gazele de eșapament ale autovehiculelor sau gazele diesel pot intra în casa sau biroul dvs. prin orificiile de admisie a aerului, geamurile și alte deschideri prost amplasate, cum ar fi garajul. Asigurați-vă că sigilați corect garajul și instalați un detector de monoxid de carbon.

Materiale biologice

Bacteriile, mucegaiurile și ciupercile pot contribui la sindromul clădirii bolnave. Aceste elemente se găsesc, în general, în zone cu umiditate ridicată, cum ar fi subsolurile și băile, sau locurile în care apa stagnantă s-a adunat în vasele de scurgere, în conducte - sau chiar în tavanele false. Aflați cum să preveniți mucegaiul și igrasia.

Ce să  verificați periodic

Dacă doriți să vă păziți de sindromul clădirii bolnave, începeți prin identificarea și eliminarea principalelor surse de poluare a aerului din interior. O inspecție amănunțită ar trebui să includă sistemul de încălzire, cel de ventilație și cel de aer condiționat (HVAC), precum și conductele - și nu uitați să verificați podul și podelele pentru o circulație corectă a aerului. Pentru o opinie profesională, apelați la un inspector autorizat.

Pentru a vă asigura că locuința dvs. nu prezintă risc de sindrom de clădire bolnavă, asigurați-vă că efectuați câteva elemente esențiale de întreținere: curățați și înlocuiți regulat filtrele HVAC, asigurați o aerisire adecvată și curățați cuptorul în fiecare an. Izolați corect zone cu umiditate ridicată, cum ar fi baia, o puteți dota cu ventilatoare și înlocuiți podelele sau tavanele deteriorate de apă. Și nu subestimați puterea plantelor: adăugați plante de apartament care purifică aerul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel