Standardul de aur pentru depistarea cancerului pulmonar. Dr. Natalia Motaș: Asta e regula clasică!

cancerul pulmonar - FOTO: Freepik@ alexstockphoto21
EXCLUSIV
Medicii trag un semnal de alarmă legat de persoanele expuse la a dezvolta cancer pulmonar. Este o tipologie frecvent întâlnită.

Recomandările pentru cine ar trebui să facă radiografie toracică variază în funcție de factori precum vârsta, istoricul medical, stilul de viață și riscul individual al fiecărui pacient. În general, există anumite grupuri de persoane care sunt considerate a fi expuse unui risc mai mare de a dezvolta afecțiuni pulmonare și care ar putea beneficia de screening-ul periodic al toracelui.

Dr. Natalia Motaș, medic primar chirurgie toracică, cu competență în endoscopie bronșică, ne-a vorbit despre persoanele care ar trebui să facă o radiografie toracică în fiecare an. 

"Trebuie să facem o radiografie toracică anuală la pacienții expuși riscului și în mod clasic pacientul expus riscului de cancer bronhopulmonar este bărbatul de peste 45 de ani, fumător. Aceasta este regula clasică. 

O radigrafie toracică anuală nu este o expunere radiologică la iradiațiile necesare pentru a face această investigație inutilă. Orice suspiciune de nodul pulmonar pe o radiografie sau orice leziune care apare suplimentar ar trebuie imediat urmată de un CT toracic. La ora actuală, nicăieri în lume nu se mai infirmă diagnosticul de cancer pulmonar pe o radiografie toracică, fie ea însoțită și de o radiografie de profil. 

Dacă apar semne care ar putea să sugereze un cancer pulmonar, s-ar putea să fie nevoie să facem CT",  a explicat dr. Natalia Motaș, medic primar chirurgie toracică, cu competență în endoscopie bronșică, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Două cauze majore care duc la cancer pulmonar. Dr. Natalia Motaș: Vin din ce în ce mai mulți pacienți în stadii avansate

Standardul de aur pentru depistarea cancerului pulmonar

Cancer pulmonar - FOTO: Freepik@AdillMehmood

Radiografia toracică, în ciuda utilității sale în anumite situații, nu mai este suficientă pentru a detecta în mod precis nodulii pulmonari sau alte leziuni suspecte asociate cu cancerul pulmonar.

În prezent, standardul de aur pentru diagnosticul și monitorizarea cancerului pulmonar este reprezentat de tomografia computerizată (CT) toracică. Această metodă oferă o rezoluție mai mare și mai multă sensibilitate în detectarea leziunilor pulmonare în comparație cu radiografia toracică tradițională. Prin urmare, în cazul în care o radiografie toracică evidențiază orice anomalii sau semne suspecte, este imperativ să se efectueze imediat un CT toracic pentru o evaluare mai detaliată.

Vezi și: Boala care te poate ucide și nici nu știi că o ai. Prof. dr. Alexandru Rafila: Reprezintă principala cauză de morbiditate și mortalitate

Aceste ajustări în practica medicală reflectă angajamentul continuu al comunității medicale în optimizarea metodelor de screening și diagnostic pentru cancerul pulmonar, cu scopul de a identifica și trata afecțiunile în stadiile incipiente, când tratamentul are cele mai bune șanse de succes.

În plus, CT-ul toracic poate oferi informații detaliate despre dimensiunea, forma și localizarea leziunilor pulmonare, ceea ce ajută medicii să stabilească un diagnostic precis și să planifice tratamentul adecvat pentru fiecare pacient în parte.

Pe lângă CT-ul toracic, alte tehnici precum biopsia sau PET-CT-ul pot fi utilizate pentru confirmarea diagnosticului și evaluarea extinderii cancerului pulmonar în alte părți ale corpului. Cu toate acestea, CT-ul toracic rămâne modalitatea principală de screening și diagnosticare a cancerului pulmonar datorită precisiei și eficacității sale în detectarea leziunilor pulmonare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel