Vitamina D, supranumită ”vitamina...
Dr Ioan Bulescu, medic specialist ORL cu competență în Somnologie, este Doctor în Științe medicale. Într-un mini-interviu acordat DC Medical, el ne explică ce este chirurgia somnului și când este ea indicată.
DC Medical: Ce este chirurgia somnului?
Dr Ioan Bulescu: Chirurgia somnului este un concept relativ nou în chirurgia capului și a gâtului, sau chirurgia ORL, care se ocupă de tratamentul tulburărilor respiratorii în somn. Odată cu dezvoltarea tehnicilor de diagnostic pentru sforăit și pentru apneea obstructivă în somn, terapiile convenționale cu presiune pozitivă au devenit insuficiente pentru numărul mare de pacienți în tratament. Astfel, este necesar ca pacienții să poată să primească soluții alternative pentru a putea avea rezultate optime în tratament. Aceste soluții alternative sunt reprezentate de tehnicile chirurgicale sau dispozitivele de avansare a mandibulei. Oricare ar fi tipul de tratament, principiile pentru tratamentul sforăitului sau apneei în somn sunt aceleași: stabilizarea pereților căii respiratorii pentru a împiedica vibrațiile (responsabile de sforăit) dar și obținerea unui spațiu respirator suficient în timpul somnului pentru a împiedica evenimentele respiratorii importante (apneea și hipopneea). Deși tratamentul cu presiune pozitivă (CPAP) este cel mai eficient și are rezultate foarte bune în cea mai mare parte a situațiilor, unii pacienți nu sunt complianți la acest tip de tratament, din diferite motive. Acestor pacienți li se pot potrivi tehnicile de chirurgie a somnului.
DC Medical: Ce tratează mai exact tehnicile de chirurgia somnului?
Dr Ioan Bulescu: Din punct de vedere practic, chirurgia somnului are două mari clase: tehnici chirurgicale care se folosesc pentru a trata apneea în somn sau sforăitul, și tehnici chirurgicale care se folosesc pentru a facilita utilizarea dispozitivelor cu presiune pozitivă (CPAP) sau a dispozitivelor de avansare mandibulară.
Ca și întindere, chirurgia somnului vizează toată calea respiratorie superioară, de la nas până la laringe, fiind axată în special pe zonele cheie în care apar cel mai frecvent fenomenele obstructive ce pot determina evenimente respiratorii importante: văl palatin, perete lateral al faringelui și amigdale palatine, bază de limbă și, mai rar, epiglotă. Toate aceste regiuni pot fi implicate, fie singular, fie grupat în apariția evenimentelor respiratorii. Chirurgia nazală ca și parte a chirurgiei somnului are un rol important, în special pentru favorizarea utilizării dispozitivelor cu presiunea pozitivă, dar și în unele cazuri de apnee ușoară sau sforăit, ca și soluție terapeutică unică.
DC Medical: Ce investigații sunt necesare înaintea unui tratament chirurgical?
Dr Ioan Bulescu: Înainte de a stabili oportunitatea unei soluții chirurgicale este necesară stabilirea corectă și completă a diagnosticului, atât clinic printr-un examen complet ORL dar și o examinare obiectivă a somnului printr-o poligrafie ventilatorie nocturnă care să stabilească dacă este vorba de apnee în somn și cât de severă este. De asemenea, pentru a stabili ce tip de tratament chirurgical este necesar în fiecare caz, este necesară o endoscopie nazo-faringo-laringiană în somn indus care să evidențieze clar locul sau locurile unde se produc fenomenele obstructive, pentru a stabili ce tehnică chirurgicală va fi cea mai eficientă pentru el.
DC Medical: Ce rezultate are chirurgia somnului?
Dr Ioan Bulescu: Rezultatele tehnicilor chirurgicale sunt foarte bune în marea majoritate a cazurilor, în special pentru pacienții care au fost complet investigați și care au înțeles la ce să se aștepte după acest tip de intervenție chirurgicală. Rezultatele pot fi atât obiective cât și subiective. Cele obiective sunt reprezentate de îmbunătățirea indicelui de apnee-hipopnee la o poligrafie ventilatorie postoperatorie, iar cele subiective sunt legate de îmbunătățirea calității somnului, de lipsa sforăitului, de creșterea capacității de concentrare și, de fapt, de o îmbunătățire a calității vieții.
DC Medical: Pot toți pacienții cu apnee în somn să beneficieze de chirurgia somnului?
Dr Ioan Bulescu: Indicațiile tehnicilor chirurgicale sunt clare, iar majoritatea pacienților pot beneficia de aceste tipuri de tratament. Ideal ar fi ca fiecare pacient să primească un tratament personalizat, în funcție de particularitățile anatomice, gradul de apnee, indicele de masă corporală, vârstă, boli asociate, și altele. Ca și recomandare generală, tehnicile de chirurgia somnului sunt mai puțin indicate ca primă soluție pacienților cu indice de masă corporală foarte ridicate (>30 kg/m2), în aceste situații rezultatele fiind de multe ori nefavorabile. Există, de asemenea, și în cazul acestor pacienți soluții și scheme terapeutice, care cuprind inițial scădere ponderală și terapie cu presiune pozitivă, urmate de tehnici de chirurgia somnului, dacă mai este cazul.
În orice situație, pentru tratamentul sindromului de apnee în somn soluțiile trebuie să fie personalizate și să țină cont atât de situația medicală, dar și de preferințele și necesitățile pacientului, pentru a asigura rezultatele optime.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Vitamina D, supranumită ”vitamina...
Printr-un gest care durează doar...
La vârsta a doua, prevenția...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
O boală tăcută și devastatoare,...