Chirurg: „Avem zeci de adolescenți arși după selfie făcut pe tren”

Invitat la Interviurile DC MEDICAL, un mare chirurg român care a pus bazele chirurgiei plastice și reparatorii pediatrice în România, spune că obsesia tinerilor de a-și face selfie pe trenuri face, anual, zeci de victime.

Invitat la Interviurile DC MEDICAL, prof.dr. Dan Mircea Enescu, vicepreședintele Academiei de Științe Medicale și președintele Societății de Arsuri a Asociației Chirurgilor Plasticieni din România, a vorbit și despre cauzele arsurilor în ziua de azi.

El spune că în ziua de azi copiii și adolescenții nu mai ajung la spital cu arsuri din cauza oalelor de sarmale sau de ciorbă. Acum cauzele sunt altele.

Plătim scump flagelul selfie-urilor pe tren

Incidența (acestor tipuri de arsuri, n.r.) e mult mai rară. Asta înseamnă civilizația. Înseamnă că la țară nu mai există țară, pentru că acolo se întâmplau. Nu mai există. Pe urmă prin flacără, explozii, se mai întâmplă, chimice nu mai pot – că nu mai pot să fure de la întreprinderi și atunci sigur că nu se mai pot face (arsuri, n.r.) chimice. Singura chestie, aș zice chiar flagel, dacă nu-i prea mult, sunt aceste selfie-uri care se fac pe trenuri și după care trebuie să plătim crunt. Când zic plătit, nu mă gândesc la bani. Sigur că sunt și bani. Dar e un tribut teribil pentru că se întâmplă la zeci de copii. Am avut într-un an și 50 de copii. Copii mari, copii de calitate, adolescenți, da", a explicat dr. Dan Mircea Enescu. 

Aceștia urcă pe trenuri ca să-și facă poze, doar că se electrocutează și unii chiar mor, arată marele chirurg care a reprezentat România la Summitul Mondial al Sănătății de la Berlin, de la mijlocul lunii octombrie. 

Arsuri și fracturi de coloană greu de tratat

Intră în contact cu linia de înltă tensiune și-l aruncă de acolo, îi iau și foc hainele, pentru că e flamă, pe urmă mai și cade, poate să cadă în cap și să facă fractură de coloană. Uitați, avem acum un copil cu fractură de coloană, este paralizat. Vă dați seama cât de bine trebuie gestionată (medical, n.r.) coloana, arsura, ca să ajungi cu amândouă la capăt. Care este prima? Sigur că prima este viața, dar în același timp trebuie să-i faci și un tratament conservator, ca în clipa în care este momentul cel mai potrivit să-i rezolvi și problema aceea. Pentru că după ce se va face bine - sigur că îl faci frumos, e rezultatul nostru extraordinar - stă în pat. Nu ăsta e interesul nostru, interesul nostru e să-l redăm societății".

Astfel de cazuri, spune profesorul Dan Mircea Enescu, pot fi rezolvate numai în anumite centre medicale. „Absolut, numai în cele multidisciplinare, cu este al nostru. Am construit, la Grigore Alexandrescu, un nou spital".

Cât a costat noul spital ridicat în curtea bătrânului „Grigore Alexandrescu", de unde a obținut atâția bani pentru el și ce intervenții chirurgicale se pot face acolo, vezi în VIDEO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel