Cel mai bun medicament pentru sănătate. Îmbunătățește starea pacienților și a cadrelor medicale

rasul - FOTO: Freepik
Acesta este cel mai bun medicament. Este ieftin și are un efect major asupra stării de sănătate a pacienților, dar și a cadrelor medicale.

Un nou studiu dezvăluie secretele din spatele gestionării eficiente a stresului în rândul asistenților medicali, evidențiind modalități surprinzătoare prin care aceștia pot să își îmbunătățească satisfacția și competența la locul de muncă. Cercetătorii din Germania au descoperit că anumite strategii pot avea un impact semnificativ asupra bunăstării și performanței profesionale a asistenților medicali, contribuind la crearea unui mediu de lucru mai pozitiv și mai productiv.

Impactul umorului asupra cadrelor medicale

Un studiu realizat de cercetătorii din Germania și publicat în BIOMED Central, a descoperit că asistenții medicali care folosesc umorul blând și glumele jucăușe sunt mai fericiți și mai încrezători la locul de muncă. Pe de altă parte, cei care folosesc sarcasmul și remarci acide sunt adesea mai puțin satisfăcuți și se simt mai puțin competenți.

Diferite tipuri de umor funcționează mai bine în situații diferite. De exemplu, asistenții medicali cu un umor inteligent și rapid se descurcă mai bine în roluri de conducere și în relațiile cu pacienții. Studiul sugerează că formarea asistenților medicali pentru a folosi umorul pozitiv și pentru a evita sarcasmul ar putea îmbunătăți bunăstarea lor și a pacienților.

Studiul constată că umorul este cu adevărat cel mai bun medicament, în special pentru cadrele medicale. Există o vorbă veche care spune că râsul este cel mai bun medicament. Un nou studiu arată că acest lucru este adevărat.

Vezi și: Cel mai rău lucru pentru sănătatea creierului. Pur și simplu îl macină. Este imposibil de evitat

Studiu în rândul cadrelor medicale

O echipă de la Universitatea Martin Luther din Halle-Wittenberg (MLU) și Institutul Federal pentru Educație și Formare Profesională (BIBB) a constatat că asistenții medicali care folosesc stiluri de umor "ușor",  cum ar fi să fie amuzanți în mod delicat despre imperfecțiunile vieții sau să se bucure de glume jucăușe,  tind să fie mai fericiți și mai încrezători la locul de muncă. Pe de altă parte, cei care folosesc frecvent sarcasmul, fac remarci acide sau se bucură de nenorocirile altora se simt adesea mai puțin satisfăcuți și mai puțin competenți.

Studiul publicat în BMC Primary Care a descoperit, de asemenea, că diferite tipuri de umor funcționează mai bine în diferite situații. De exemplu, asistenții medicali spirituali se simt adesea mai siguri pe ei înșiși și sunt mai predispuși să fie în poziții de conducere. Acest lucru se poate datora faptului că umorul lor rapid și inteligent îi ajută să se adapteze la diverse scenarii de la locul de muncă, de la calmarea pacienților anxioși până la rezolvarea creativă a problemelor.

Cu toate acestea, studiul avertizează împotriva utilizării excesive a sarcasmului. Deși poate fi satisfăcător pe moment, poate duce la distanțare emoțională față de muncă și la scăderea motivației pe termen lung.

Mai mult, cercetarea sugerează că anumite stiluri de umor ar putea fi deosebit de utile în anumite domenii medicale. În medicina generală, unde medicii văd adesea aceiași pacienți de-a lungul multor ani, un umor satiric și delicat care subliniază cu bunăvoință comportamentele nesănătoase pare să funcționeze bine. Acest stil ajută la construirea unor relații mai puternice cu pacienții obișnuiți, făcându-i mai receptivi la sfaturile de sănătate.

Vezi și: Mituri și realități despre detoxifierea ficatului. Cât de sigură este și cine ar trebui să o evite

Peste 600 de cadre medicale, intervievate

Râsul, medicamentul pentru îmbunătățirea stării de spirit - FOTO: Freepik

Pentru a descoperi aceste informații, cercetătorii au intervievat peste 600 de asistenți medicali din întreaga Germanie. Ei au ales să se concentreze pe acest grup deoarece asistenții medicali joacă un rol crucial în îngrijirea sănătății, fiind adesea primul punct de contact pentru pacienți, însă se confruntă cu volume mari de muncă, control redus asupra muncii și salarii relativ mici. Acești factori pot duce la stres și burnout, făcând esențială găsirea unor modalități de a-i ajuta să facă față mai bine.

Cercetătorii au folosit un chestionar pentru a evalua opt tipuri diferite de umor, de la umor binevoitor și amuzament până la ironie, sarcasm și cinism. Acest chestionar, creat în 2018, este mai detaliat decât evaluările mai vechi și face diferența între umorul pozitiv și cel negativ. Asistenții medicali au răspuns, de asemenea, la întrebări despre satisfacția la locul de muncă, angajamentul, încrederea în sine și dacă dețin roluri de conducere.

Vezi și: "Se urmărește ca lumea să fie dezbinată! Noi nu mai avem încredere unul în celălalt". Dr. Dorin Sarafoleanu, citat din Regele Mihai I: Cu fiecare generație, țara își dobândește dreptul de a exista

Folosind analize statistice, cercetătorii au examinat cum se leagă fiecare stil de umor de bunăstarea și competența asistenților medicali. Au ținut cont și de factori precum vârsta și experiența pentru a asigura acuratețea rezultatelor. De asemenea, au analizat separat asistenții medicali din medicina generală, unde relațiile de lungă durată cu pacienții sunt comune.

Acest studiu este revoluționar deoarece este printre primele care analizează în detaliu stilurile de umor în contextul muncii, mai ales în domeniul sănătății.

Cercetătorii spun că înțelegerea modului în care diferitele tipuri de umor influențează bunăstarea poate schimba jocul. Ei sugerează că formarea asistenților medicali ar putea include tehnici pentru a dezvolta umorul pozitiv și pentru a evita sarcasmul. În timp, acest lucru ar putea crea un ciclu benefic: umorul bun duce la o stare de bine mai bună, ceea ce, la rândul său, ajută la menținerea unui stil de umor pozitiv, chiar și în perioade dificile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel