Zgomotul alimentar, o preocupare...
Într-o societate în care deschiderea față de subiecte intime este încă un tabu, multe femei se confruntă cu un sentiment profund de rușine atunci când vine vorba de vizitele la ginecolog. Această barieră psihologică nu doar că afectează sănătatea individuală, dar are și consecințe asupra sănătății publice.
Dr. Ciprian Cristescu, medic primar Obstetrică-Ginecologie, a explicat în exclusivitate la Interviurile DC MEDICAL și DC News, care este cea mai frecventă afecțiune care trimite femeile la ginecolog.
"Una din cele mai frecvente consultații este pentru leziunile la nivelului colului uterin. Este foarte avantajos că se vede, nu trebuie să faci o analiză imagistică. Se vede cu ochiul liber și este foarte accesibilă. Din păcate, în România, femeile au o oarecare rușine să vină la ginecolog. În mod normal, în țările civilizate e un control Papanicolau, care monitorizează un viitor cancer de col și se face la 3 ani.
Vezi și: Cancerul pe care l-a avut Michael Douglas. Dr. Ciprian Cristescu: Fără simptome nu îți dai seama
La noi, în România, având în vedere că este prima cauză de mortalitate de cauză neoplazică, cancerul de col, se face anual, dacă persoana vrea. Înainte de 1989, femeile nu erau investigate ginecologic, ci era un sistem prin care se controlau din 6 în 6 luni pentru a vedea dacă nu sunt gravide.
După Revoluție a fost această repecursiune de a veni la ginecolog și a face un control de rutină, plus că și educația noastră sanitară era deficitară", a explicat dr. Ciprian Cristescu, medic primar Obstetrică-Ginecologie, în exclusivitate la Interviurile DC MEDICAL și DC News.
Vezi și: Ce precizie are testul Babeș Papanicolau. Dr. Ciprian Cristescu: Eroarea umană nu există
Leziunile colului uterin sunt modificări anormale ale celulelor care acoperă colul uterin, partea inferioară și îngustată a uterului care face legătura cu vaginul. Aceste leziuni pot varia de la modificări ușoare (displazie ușoară) la modificări severe (displazie severă) și pot include cancere cervicale.
Principalul factor de risc pentru leziunile colului uterin este infecția persistentă cu virusul papiloma uman (HPV), în special cu tulpinile HPV 16 și HPV 18, care sunt considerate cele mai oncogene. Alți factori de risc includ:
- Fumatul
- Sistem imunitar slăbit
- Utilizarea prelungită a contraceptivelor orale
- Multipli parteneri sexuali
- Istoric de boli cu transmitere sexuală
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările extreme de temperatură...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...