Cea mai frecventă afecțiune care trimite femeile la ginecolog. Dr. Ciprian Cristescu: Este foarte avantajos. Se vede. Nu trebuie analiză imagistică

leziunile colului uterin - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Aceasta este cea mai frecventă afecțiune care trimite femeile la ginecolog. Dr. Ciprian Cristescu, medic primar Obstetrică-Ginecologie, ne-a explicat cât de simplă este diagnosticarea.

Într-o societate în care deschiderea față de subiecte intime este încă un tabu, multe femei se confruntă cu un sentiment profund de rușine atunci când vine vorba de vizitele la ginecolog. Această barieră psihologică nu doar că afectează sănătatea individuală, dar are și consecințe asupra sănătății publice.

Cea mai frecventă afecțiune care trimite femeile la ginecolog

Dr. Ciprian Cristescu, medic primar Obstetrică-Ginecologie, a explicat în exclusivitate la Interviurile DC MEDICAL și DC News, care este cea mai frecventă afecțiune care trimite femeile la ginecolog.

"Una din cele mai frecvente consultații este pentru leziunile la nivelului colului uterin. Este foarte avantajos că se vede, nu trebuie să faci o analiză imagistică. Se vede cu ochiul liber și este foarte accesibilă. Din păcate, în România, femeile au o oarecare rușine să vină la ginecolog. În mod normal, în țările civilizate e un control Papanicolau, care monitorizează un viitor cancer de col și se face la 3 ani. 

Vezi și: Cancerul pe care l-a avut Michael Douglas. Dr. Ciprian Cristescu: Fără simptome nu îți dai seama

La noi, în România, având în vedere că este prima cauză de mortalitate de cauză neoplazică, cancerul de col, se face anual, dacă persoana vrea. Înainte de 1989, femeile nu erau investigate ginecologic, ci era un sistem prin care se controlau din 6 în 6 luni pentru a vedea dacă nu sunt gravide. 

După Revoluție a fost această repecursiune de a veni la ginecolog și a face un control de rutină, plus că și educația noastră sanitară era deficitară", a explicat dr. Ciprian Cristescu, medic primar Obstetrică-Ginecologie, în exclusivitate la Interviurile DC MEDICAL și DC News.

Vezi și: Ce precizie are testul Babeș Papanicolau. Dr. Ciprian Cristescu: Eroarea umană nu există

Leziunile colului uterin, ce sunt

Leziunile colului uterin sunt modificări anormale ale celulelor care acoperă colul uterin, partea inferioară și îngustată a uterului care face legătura cu vaginul. Aceste leziuni pot varia de la modificări ușoare (displazie ușoară) la modificări severe (displazie severă) și pot include cancere cervicale.

Principalul factor de risc pentru leziunile colului uterin este infecția persistentă cu virusul papiloma uman (HPV), în special cu tulpinile HPV 16 și HPV 18, care sunt considerate cele mai oncogene. Alți factori de risc includ:

- Fumatul

- Sistem imunitar slăbit

- Utilizarea prelungită a contraceptivelor orale

- Multipli parteneri sexuali

- Istoric de boli cu transmitere sexuală

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel