Ce sunt chiloții menstruali. Cum trebuie să îi alegi și cu ce diferă față de absorbante și tampoane

chilotii menstruali - FOTO: Freepik
Chiloții menstruali sunt concepuți să arate și să se simtă ca lenjeria intimă obișnuită, dar cu straturi suplimentare și țesături foarte absorbante în zona dintre picioare pentru a absorbi sângele menstrual.

Chiloții menstruali vin în diferite niveluri de absorbție, fiecare fiind conceput pentru a fi purtat în momente diferite ale unui anumit ciclu menstrual. O singură pereche de lenjerie intimă poate reține de la unul până la patru tampoane, astfel încât purtătoarele sunt încurajate să experimenteze pentru a descoperi numărul de perechi de care au nevoie în cadrul unui ciclu, în funcție de fluxul lor personal.

Chiloții menstruali, ce sunt

Un nou tip de produs menstrual, lenjeria intimă menstruală este concepută pentru cele care au menstruație. La fel ca și absorbantele, cupele și tampoanele, scopul lenjeriei de corp menstruale este de a te menține uscată și ferită de scurgeri. Absorbind sângele din ciclul menstrual, lenjeria intimă menstruală vine în diferite grade de absorbție și este reutilizabilă (puteți curăța majoritatea mărcilor în mașina de spălat).

Medicul obstetrician-ginecolog Karmon James, MD, împărtășește modul în care funcționează lenjeria intimă menstruală, ce trebuie să căutați și de ce ar putea fi o opțiune bună pentru dumneavoastră.

Deși există multe mărci din care puteți alege, majoritatea folosesc un anumit tip de material absorbant, cum ar fi poliesterul din microfibră, care vă reține fluxul sanguin. Lenjeria intimă pentru perioada menstruală are de obicei o barieră de umiditate pentru a vă menține senzația de uscăciune și un strat care ajută la prevenirea scurgerilor. Unele mărci aplică chiar și un tratament care controlează mirosul.

”Lenjeria intimă menstruală reține de obicei undeva între unul și două tampoane în valoare de flux”, spune Dr. James, potrivit Cleveland Clinic.

Vezi și: Fondul Viață. Cine și cum poate DONA: Trimite RITM la 8845. Oferă și tu o bătaie de inimă! Împreună ținem România în viață

Chiloții menstruali, cât de igienici sunt

Da, atâta timp cât sunt spălați corespunzător. În timp ce îi puteți spăla de mână, lenjeria intimă menstruală poate merge și în mașina de spălat, folosind ciclul delicat sau delicat.

Asigurați-vă că spălați lenjeria intimă menstruală pe cont propriu și evitați să o puneți într-o încărcătură cu alte haine și articole.

”Folosiți un detergent blând, fără parfum și fără coloranți. Faceți un ciclu suplimentar de clătire, deoarece doriți să vă asigurați că nu a rămas detergent de rufe pe ele. Acesta ar putea fi iritant pentru pielea ta în caz contrar”, spune Dr. James.

Când vine vorba de uscarea lenjeriei de corp periodice spălate, uscarea la aer este cea mai bună. Cele mai multe perechi pot dura de obicei între doi și cinci ani, spune Dr. James. Dar depinde de calitatea produsului și de cât de des le spălați.

Cum să folosești lenjeria intimă pentru menstruație

Lenjeria intimă menstruală se potrivește și funcționează la fel ca lenjeria intimă normală. Pur și simplu puneți o pereche atunci când sunteți la menstruație. Le poți purta singure sau, dacă folosești un tampon, pot fi folosite ca o formă suplimentară de protecție.

Dacă ai folosit tampoane o mare parte din viață, s-ar putea să fie nevoie să te obișnuiești cu senzația fluxului menstrual.

Cât timp poți purta lenjerie intimă menstruală depinde de fluxul tău. Dacă aveți o zi cu flux ușor, probabil că le puteți purta mai mult timp, dar dacă fluxul este la cel mai intens, este posibil să fie nevoie să vă schimbați lenjeria intimă menstruală mai des.

Este recomandat să nu purtați aceeași pereche mai mult de 12 ore pentru a evita mirosurile și scurgerile. Este posibil să aveți nevoie de cinci până la șapte perechi de lenjerie intimă menstruală pentru a o purta pe tot parcursul ciclului.

Deși este destinată fluxului menstrual, lenjeria intimă menstruală poate fi folosită și pentru incontinența urinară, scurgeri și sângerări postpartum.

”Dacă le doriți doar pentru scurgeri urinare, atunci ar trebui să vă concentrați pe un produs conceput pentru asta”, notează Dr. James.

Vezi și: "Ne împuținăm! Ne naștem tot mai puțini și mor din ce în ce mai mulți copii". Angela Galeța (Fundația Vodafone): Cifrele sunt îngrijorătoare

Chiloții menstruali, cum se aleg

Dacă ești curioasă dacă lenjeria intimă pentru menstruație este potrivită pentru tine, Dr. James sugerează să testezi o pereche în ziua în care ai cel mai ușor flux.

”Încearcă-le într-un weekend sau când poți fi acasă. Dacă nu se potrivesc bine sau dacă aveți o scurgere, vă veți simți mai confortabil să rezolvați aceste probleme acasă”, spune Dr. James.

Apoi, dacă te decizi să porți lenjerie intimă menstruală, testează câteva mărci diferite înainte de a investi într-un set complet nou de lenjerie intimă.

”Vezi dacă există unul care ți se potrivește mai bine sau este mai absorbant”, recomandă Dr. James.

În plus față de a decide dacă lenjeria intimă pentru menstruație funcționează pentru corpul tău și pentru fluxul tău menstrual, există și alți factori pe care ar trebui să îi iei în considerare.

Dacă ești preocupată de mediul înconjurător, lenjeria intimă menstruală poate ajuta la reducerea deșeurilor. Se estimează că, în medie, o persoană cu menstruație folosește până la 15.000 de tampoane sau absorbante în timpul vieții.

Dacă vă confruntați cu iritații în urma folosirii absorbantelor menstruale tradiționale, trecerea la lenjeria intimă menstruală vă poate ajuta.

Vezi și: Operația de micșorare a stomacului, când și cum este recomandată. Gabriel Matei: Salvează viața. Recuperare rapidă

Există, de asemenea, un caz în care utilizarea lenjeriei de corp menstruale vă poate economisi bani, spune Dr. James.

”Trebuie să te uiți la costul lenjeriei de corp, la costul absorbantelor și să-ți dai seama dacă este un beneficiu pentru tine”, spune ea.

Dar, în general, trebuie să vă asigurați că vă simțiți încrezătoare și în siguranță folosind lenjeria intimă menstruală.

”Dacă lenjeria intimă face ceea ce ar trebui să facă, ar trebui să vă simțiți confortabil. Ar trebui să te țină uscată și protejată”, spune Dr. James.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel