Ce spune culoarea ochilor despre sănătatea ta. Afecțiunea psihică de care ai putea suferi dacă ai ochii închiși la culoare

culoarea ochilor - FOTO: Freepik@YuriArcusPeopleImages
Ce spune culoarea ochilor despre sănătatea ta. Specialiștii susțin că persoanele care au ochi mai închiși la culoare, ar putea suferi de o afecțiune psihică.

Ce spune culoarea ochilor despre sănătatea ta. Se spune că ochii sunt ferestre către suflet. În timp ce aceasta se referă în mod obișnuit la cum se simte cineva și la ce gândește, ochii ar putea să ne spună și ceva despre sănătatea noastră.

Culoarea ochilor tăi poate să te facă mai susceptibil la tulburarea afectivă sezonieră. Cunoscută și sub denumirea de depresie de iarnă, această afecțiune se caracterizează prin oboseală, scădere a energiei și dispoziție scăzută.

Mai exact, un expert a avertizat că ochii ar putea indica dacă cineva este expus riscului unor probleme de sănătate în lunile de iarnă. Potrivit chirurgului oftalmolog consultant și co-fondatorului OCL Vision, Dr. Ali Mearza, oamenii cu anumite culori de ochi ar putea fi mai expuși riscului de a dezvolta o afecțiune destul de comună.

Vezi și: Bolile cardiovasculare, factor de risc pentru îmbătrânirea prematură și deces. Concluzii devastatoare: Reduc 6 ani din viață

Ce este tulburarea afectivă sezonieră

Tulburarea afectivă sezonieră - sau SAD - este un tip de depresie care apare odată cu schimbarea sezoanelor, în mod obișnuit de la vară la toamnă sau de la toamnă la iarnă. 

”Aceasta se dezvoltă în mod obișnuit treptat odată cu schimbarea vremii și pe măsură ce ne petrecem mai mult timp în interior, în zilele mai întunecate. Cei care suferă de SAD pot experimenta oboseală, scădere a energiei și a dispoziției, dificultăți de concentrare, probleme de somn și schimbări de comportament asociate cu depresia, cum ar fi iritabilitatea crescută.

Există mai mulți factori implicați în această afecțiune, și unii s-ar putea să fie surprinși să afle că există legături între SAD și sănătatea ochilor noștri”, a spus dr. Mearza.

Vezi și: Cum trebuie să alegem banana. Mihaela Bilic: Coaptă nici prea mult nici prea puţin. Calmează și mintea și apetitul!

Ce spune culoarea ochilor despre sănătatea psihică

Conform lui Dr. Mearza, studiile au găsit o legătură între persoanele care suferă de SAD și culoarea ochilor lor. Cei cu ochi mai închiși la culoare sunt mai susceptibili să sufere de această afecțiune.

”Ochii cu pigmenți mai scăzuți, cum ar fi cei albaștri sau gri, sunt mai sensibili la lumină. Aceasta înseamnă că nu trebuie să absoarbă la fel de multă lumină ca ochii căprui sau închiși la culoare înainte ca această informație să ajungă la celulele retiniene.

Aceasta ar putea afecta potențial producția de melatonină, un hormon asociat cu reglarea somnului și dispoziției. Indivizii cu ochi deschiși la culoare, cu sensibilitate crescută la lumină, ar putea experimenta o eliberare redusă a melatoninei în timpul toamnei și iernii, ceea ce ar putea oferi o anumită protecție împotriva SAD”, a mai spus dr. Mearza.

Afirmația este susținută de un studiu publicat în Jurnalul de Științe Comportamentale și Psihologie cu Acces Deschis în 2018. Cercetătorii au comparat rapoartele privind SAD între persoanele care trăiesc în Țara Galilor și Cipru.

Vezi și: Boala Parkinson, tratament promițător. Permite pacienților în stadii avansate să meargă din nou. Cum funcționează

Persoanele cu ochii închiși la culoare, afectate de schimbarea de sezon

Deși nu au găsit ”diferențe semnificative” între oamenii din ambele țări, au descoperit că persoanele cu ochi albaștri sau de culoare deschisă erau mai puțin susceptibile să raporteze că suferă de depresie de iarnă.

”În contrast, s-a găsit o diferență semnificativă între persoanele cu ochi albaștri sau de culoare deschisă și persoanele cu ochi căprui sau închiși în întregul eșantion.

Se sugerează tentativ că culoarea albastră a ochilor s-ar fi putut să evolueze, în parte, pentru a reduce variabilitatea sezonieră a dispoziției la latitudinile nordice” a concluzionat studiul.

Pentru a reduce efectele SAD, Dr. Mearza recomandă să petreci mai mult timp în aer liber, în special în perioadele însorite, deoarece expunerea la lumină naturală poate ajuta. Fototerapia, în care indivizii stau în fața unei cutii de lumină timp de o oră zilnic, este, de asemenea, o opțiune potențială de tratament.

Dacă simptomele se înrăutățesc sau dacă simți că dispoziția ta se deteriorează în timpul iernii, este recomandabil să consulți un profesionist din domeniul sănătății, cum ar fi medicul de familie, pentru o evaluare mai detaliată și îndrumare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel