Ce este șocul termic, afecțiunea care l-a răpus pe Bogdan Socol. Cum se manifestă și la ce trebuie să fim foarte atenți

bogdan socol - FOTO: Freepik@alexkich
Bogdan Socol, comentator sportiv, a murit din cauza șocului termic. Cum se manifestă simptomele.

Bogdan Socol, jurnalist sportiv, a murit la vârsta de 42 de ani din cauza șocului termic. A înotat în apa rece, după care a intrat sub stratul de gheață, unde a rămas blocat. Nu a mai reușit să găsească ieșirea la suprafață și nu a mai putut fi salvat la timp. Timp de două ore, medicii s-au luptat să îi salveze viața, însă în zadar. 

Șocul termic, cum se manifestă

Este posibil să fiți familiarizați cu termenul de hipotermie. Acesta apare atunci când temperatura corpului scade la niveluri periculos de scăzute. Se poate întâmpla și contrariul. Atunci când temperatura urcă prea sus și vă amenință sănătatea, este cunoscută sub numele de hipertermie.

Hipertermia este, de fapt, un termen generic. Acesta se referă la mai multe afecțiuni care pot apărea atunci când sistemul de reglare a căldurii din corpul dumneavoastră nu poate face față căldurii din mediul înconjurător.

Se spune că suferiți de hipertermie severă dacă temperatura corpului dumneavoastră depășește 40°C. Prin comparație, o temperatură corporală de 35°C sau mai mică este considerată hipotermică. Temperatura medie a corpului este de 37°C.

Vezi și: Medicamente pentru gripă, risc de accident vascular sau atac de cord. Ce este pseudoefedrina, substanța care afectează vasele de sânge din creier

Cum ne afectează șocul termic

Atunci când termometrele înregistrează o schimbare bruscă de temperatură, una dintre primele părți ale corpului care este afectată este nasul, explică președintele Asociației braziliene de toracologie (BTA), Roberto Sturbulov.

"Cilii nazali - mici fire responsabile de filtrarea substanțelor toxice care pătrund în organism - au dificultăți în mișcare", explică medicul.

Immobilitatea acestei părți a corpului care realizează "curățenia" virușilor și bacteriilor înainte de trecerea în gât, faringe, laringe și plămâni, duce la o acumulare de bacterii în aceste regiuni, devenind un burete pentru bolile respiratorii de tot felul, cum ar fi gripa, pneumonia, sinuzita, astmul și alergiile, notează Pravda

Șocul termic, risc pentru atacul de cord

Expunerea la vreme rece poate crește riscul de reacții cardiace, inclusiv atacuri de cord. Acest lucru se datorează faptului că vasele de sânge răspund la temperaturile scăzute prin constricție, ceea ce crește tensiunea arterială și reduce circulația, punând la încercare inima.

Un atac de cord, sau infarct miocardic, apare atunci când ceva creează un blocaj în vasele de sânge, de obicei un cheag de sânge, provocând o întrerupere bruscă a circulației sângelui către inimă. Medicii clasifică atacurile de cord ca fiind o urgență, deoarece acestea privează rganismul de oxigen și pot cauza moartea subită. Este important să se solicite imediat asistență medicală dacă o persoană se confruntă cu simptome de atac de cord.

Vremea rece creștetensiunea asupra inimii, deoarece afectează funcțiile cardiace și circulatorii. Persoanele cu afecțiuni cardiovasculare existente prezintă un risc deosebit de ridicat de atac de cord în timpul vremii reci. Prin urmare, nu este neobișnuit ca mai multe cazuri de probleme cardiace grave să apară în timpul lunilor de iarnă și a perioadelor reci.

Acest articol discută modul în care vremea rece poate influența riscul de atac de cord, alți factori care cresc acest risc și măsurile preventive pe care le pot lua persoanele fizice.

Vezi și: Frigul, risc dramatic. Greșeala zilnică pe care o faci iarna și duce la infarct. Ciuhodaru: Nu neglijați aceste simptome! Determina constricția vaselor de sânge

Vremea rece și sănătatea inimii

Un studiu amplu realizat în 2017 în Suedia, care a investigat legătura dintre diferite condiții meteorologice și atacurile de cord, a constatat că acestea erau mai frecvente în zilele mai reci. În timpul vremii mai reci, inima trebuie să lucreze mai mult pentru a menține o persoană caldă. Ca atare, vremea rece poate afecta inima și provoca:

- un ritm cardiac mai ridicat

- o creștere a tensiunii arteriale

- o cerere mai mare de oxigen

- îngroșarea sângelui, ceea ce poate duce la formarea de cheaguri de sânge

Persoanele cu boli cardiovasculare pot avea mai multe efecte negative din cauza vremii reci, inclusiv tensiune arterială ridicată și rigiditate arterială. Toți acești factori pun o presiune suplimentară asupra inimii, crescând riscul unui atac de cord. În plus, infecțiile tractului respirator sunt mai severe și se răspândesc mai ușor în timpul iernii, care, la rândul lor, pot declanșa un atac de cord, notează Medical News Today.

Vezi și: Infecția cu stafilococ, simptome și tratament. Poate pune viața în pericol. Afectează tot organismul. Inclusiv mâncarea poate fi contaminată

Șocul termic, cum poate fi prevenit

Există măsuri pentru a reduce șansele unei persoane de a avea un atac de cord în timpul perioadelor reci. Pentru a minimiza efectul temperaturilor scăzute asupra inimii, persoanele ar trebui să încerce să reducă durata și intensitatea expunerii lor la vremea rece.

O persoană poate realiza acest lucru prin:

- purtarea mai multor straturi de îmbrăcăminte și a unei pălării călduroase pentru a menține temperatura corpului

- stând la adăpost de vânt și evitând zonele umede

- evitarea sau limitarea consumului de băuturi alcoolice atunci când petreceți timp în condiții reci, deoarece acestea pot crea o falsă senzație de căldură

- luarea de pauze regulate în timpul activității fizice și evitarea suprasolicitării organismului

- intrarea regulată în casă pentru a se încălzi dacă se petrec perioade lungi de timp în aer liber

- Consumul de mese calde și băuturi calde reprezintă o modalitate potrivită de a se încălzi atunci când este frig. În plus, este important să rămâneți activi și să participați la exerciții fizice în interior atunci când este frig afară. Acest lucru se datorează faptului că exercițiile fizice regulate pot ajuta la întârzierea sau prevenirea apariției bolilor cardiovasculare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel