Ce ar trebui să facă românii în plin sezon gripal. Dr Adrian Streinu-Cercel explică

EXCLUSIV
Prof dr Adrian Streinu-Cercel a vorbit la ediția specială a emisiunii Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, despre rolul vaccinării antigripale și ce măsuri pot lua românii dacă nu s-au vaccinat.

Gripă, Adrian Streinu-Cercel. "Suntem în plin sezon de gripă, de gripă sezonieră. Avem patru virusuri gripale - două de A și două de B - amândouă în momentul de față girează infecții și ce e important de spus e că acelea care sunt asociate cu virusul gripal de tip B pot să dea și atingeri sistemului nervos central. Și din acest punct de vedere, lumea e bine să știe că dacă mai avem încă acces la vaccin, vaccinul este de utilizat chiar și în acest moment", a declarat prof dr Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București la ediția specială a emisiunii Academia de Sănătate.

Specialistul a făcut o analiză a modului în care se desfășoară vaccinarea antigripală în România. Prima componentă a vaccinării ține de Ministerul Sănătății și urmărește protejarea persoanelor cu co-morbidități, adică a celor cu patologie în spate: boli cardiovasculare, boli pulmonare cronice, statusul după un AVC, pacienți cirotici, pacienți diabetici, și, nu în ultimul rând, femeia gravidă, explică prof dr Streinu-Cercel.

"Am întâlnit foarte multe situații în care o serie de femei gravide nu s-au vaccinat pentru că li s-a spus că nu e bine să se vaccineze în timpul sarcinii. Total fals! (...) Acest vaccin antigripal nu este viu, deci o persoană care se vaccinează cu un astfel de vaccin nu poate să facă gripă din cauza vaccinului. Pentru femeia gravidă vaccinarea este foarte recomandată. Am avut situații de femei gravide care s-au prăpădit pentru că au făcut gripă și nu fuseseră vaccinate. Îmi doresc ca acest lucru să nu se mai întâmple și lumea să înțeleagă că această vaccinare este foarte bună", a detaliat managerul Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București.

Însă, când măsurile Ministerului Sănătății nu se realizează – adică când pacientul nu se duce la medicul de familie și nu se vaccinează - se apelează la al doilea palier, al publicului. Acesta, continuă prof dr Adrian Streinu-Cercel, "reprezintă polul de persoane sănătoase, copii, adulți care trebuie să se înregistreze și să solicite farmaciilor teritoriale să le aducă vaccin. Iar pentru asta trebuie să plătească. Dacă nu se întâmplă ca și acum când ne întrebăm de unde luăm vaccin. Răspunsul: nu mai avem de unde să luăm vaccin pentru că producția s-a terminat".

Specialistul subliniază că, deocamdată suntem în sezon gripal fără să avem o componentă de epidemie. "Lumea ar trebui să știe – dacă nu s-a vaccinat – că mai are niște măsuri la îndemână pe care poate să le utilizeze. Sunt legate de modul în care conviețuim între noi. Ne vine să strănutăm și să tușim. Nu vom tuși în mână, ci în batistă sau pe haine pentru că țesătura oprește particulele care pot deveni transmisibile de viruși", explică Streinu-Cercel. Iar dacă se tușește în palmă, atunci se apelează la apă și săpun. "Acolo unde există apă și săpun nu ajung doctorii. Metodele astea sunt la îndemâna absolut oricui și nu sunt de-acum, nu trebuie să le reinventăm", subliniază specialistul.

În ce privește masca medicală, prof Streinu Cercel spune că a observat că "stă mai mult sub nas la multe persoane, ori o mască pusă sub nas e pusă degeaba. Nu are rost. Masca trebuie să acopere nasul. Purtarea măștii în autobuz e o măsură bună în contextul în care după utilizarea măștii – după 2-3 ore - e aruncată la gunoi. Și nu se intră cu ea în casă. Dacă a dus-o în casă, tot ce e pe suprafața măștii se va regăsi pe locul unde e pusă masca".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel