Cauza care influențează creșterea prostatei. Conf. dr. Marcian Manu: Este ”benzina” care dezvoltă adenomul de prostată

cauza - FOTO: Freepik @pressfoto
EXCLUSIV
Factorii care influențează creșterea prostatei sunt controlabili. Prin acțiunile nostre putem preveni apariția adenomului de prostată.

Glanda prostatică este situată sub vezica urinară. Tubul care transportă urina din vezica urinară în afara penisului se numește uretră. Acest tub trece prin centrul prostatei. Atunci când prostata se mărește, începe să blocheze fluxul de urină.

Prostata este o glandă care, de obicei, continuă să crească pe tot parcursul vieții. Această creștere mărește adesea prostata suficient de mult pentru a provoca simptome sau pentru a bloca fluxul de urină.

Nu este clar ce determină prostata să se mărească. S-ar putea să se datoreze schimbărilor în echilibrul hormonilor sexuali pe măsură ce îmbătrâniți.

Factorii care influențează mărirea prostatei

Val Vâlcu și conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie de la Spitalul Clinic SANADOR, au discutat despre factorii care contribuie la apariția adenomului de prostată. 

”Dacă vorbim de o glandă, influențează schimbările din viața noastră într-un fel. Mâncarea procesată, obezitatea, chimicalele din plastic...”, a spus Val Vâlcu, moderatorul emisiunii. 

”Bineînțeles că da. Există un determinism hormonal. În 1966 s-a câștigat premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie, de către Charles Brenton Huggins care a demonstrat hormono-dependența cancerului de prostată. Este o descoperire fenomenală. S-a schimbat radical tratamentul. Înainte se murea de cancer de prostată fără nicio discuție. 

După această descoperire, supraviețuirea a fost fantastică. Schimbarea a fost atât de bruscă cum nu s-a întâmplat în multe afecțiuni și, mai ales, în oncologie. 

Prostata, în afara faptului că este hormono-sensibilă, când vorbim despre adenomul de prostată, există niște factori hormonali importanți. Testosteronul este principalul hormon masculin. Ajunge la prostată și sub influența unei enzime, se transformă dihidrotestosteron care reprezintă ”benzina” care dezvoltă adenomul de prostată. 

Orice om gândește repede. Trebuie să oprim enzima, ca să oprim ”benzina”, ca să oprim creșterea adenomului de prostată. Unul dintre principiile de tratatament este oprirea acestei enzime. De aici rezultă hormono-dependența în ceea ce privește transformarea testosteronului în dihidrotestosteron la nivelul prostatei.

Balanța dintre estrogeni și testosteron este importantă pentru că estrogenii stimulează dezvoltarea stromei prostatice care și ea este obstructivă în momentul în care se mărește glanda.

Mai există și niște factori de creștere și care au o importanță deosebită în mărirea glandei. Obezitatea, hipertensiunea, diabetul, fumatul, alcoolul și consumul de antidepresive favorizează apariția adenomului de prostată. Reprezintă factori favorizanți”, a explicat conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Vezi mai multe în VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum
Primul semn că ai o criză biliară

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel