Această vitamină oferă speranțe...
Cât de des ar trebui făcute analizele? Este una dintre întrebările la care a răspuns medicul Mihai Dobra, în exlusivitate pentru DC MEDICAL.
„Controalele trebuie discutate cu medicul curant. Ele sunt foarte variabile. Urmărirea pacienților – că sunt oncologici sau pacienți cu patologii litiazice – este foarte polimorfă. Urmărirea la 3 luni, la 6 luni, la un an, cu imagistică simplă de tip ultrasonografie sau tomografie cu substanță de contrast – dar asta va spune mediul curant”, explică medicul Mihai Dobra.
Pe de altă parte, controalele preventive au un alt ritm. Potrivit medicului, un bărbat de peste 50 de ani ar trebui să facă anual un PSA (antigen specific prostatic, n.r.). „Pentru un bărbat fără istoric în familie de cancer de prostată sau diferite tipuri de maladii oncologice, practic, de la 50 de ani, un PSA anual este suficient. De asemenea, controlul ecografic anual este o indicație mai mult decât decentă”, spune medicul.
De asemenea, el a mai vorbit despre automedicație, arătând cât de periculoasă poate fi.
„Automedicația e o problemă. Nu este indicat să îți pui singur diagnosticul, să te bazezi pe cea ce crezi tu sau ceea ce vezi într-o formă media. Ideal e să te duci, să ai o discuție pertinentă cu un profesionist, cu un specialist în domeniu, care-ți va indica (un tratament, n.r.). Există posibilitatea chiar pentru o cistită simplă să primești un tratament de la un urolog, care nu înseamnă neapărat un tratament agresiv antibiotic. Să nu eliminăm complet și variantele astea. Tratamentul nu ți-l faci singur prin farmacii”, mai spune el.
Află mai multe din materialul video atașat:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină oferă speranțe...
Aceste semne banale îți arată că, de...
Congelarea corectă a fructelor și...
De ce să nu ignori niciodată durerea...
Aceasta este cea mai mare greșeală pe...
Cum faci diferența între o infecție bacteriană și una virală....
Acestea sunt cele mai importante...
Descoperirile recente sugerează că excesul de grăsime abdominală...