Care sunt orele potrivite pentru o bună digestie. Medic: Nu ar trebui să mai ținem niciun fel de cură de slăbire

care sunt orele potrivite pentru o buna digestie. FOTO Pexels @ Andreea Piacquadio
Medicul Laura Ene a vorbit despre principala masă a zilei, dar și despre intervalul care trebuie să existe între cină și micul dejun. 

”O mare controversă cu orele de masă. Unii spun că nu ar trebui să mănânci nimic după ora 18.00, pentru o bună digestie. Dacă am reuși să facem asta, pe bună dreptate, nu ar trebui să mai ținem niciun fel de altă cură de slăbire sau să ne mai chinuim cu kilogramele în plus. Însă este foarte greu pentru noi toți, la acea oră, 18.00,  majoritatea dintre noi suntem pe drum spre casă sau chiar la cumpărături. Așa că este o oră nerezonabilă, cel puțin așa cum trăim noi astăzi viața, să punem ultima masă la ora 18.00.

Cu 3-4 ore înainte de culcare, așa ar fi potrivit, însă dacă cineva se culcă la 1-2 cu siguranță că nu este potrivit să mănânce la ora 10 seara. Ultima masă, aș sugera-o să fie cel târziu la ora 8, asta de luni până vineri. Sâmbătă și duminică, avem programul mai flexibil, și cred că ar fi rezonabil să respectăm ultima masă la ora 6”, a explicat dr. Laura Ene, medic primar diabet și boli metabolice, la ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.

Cât privește distanța dintre cină și micul dejun, medicul susține că ideal ar fi să respectăm ”cel puțin 12 ore de pauză alimentară, dacă nu cumva chiar mai mult”. De asemenea, specialistul a precizat că studiile au arătat că restrângerea intervalului de timp în care mâncăm, cu atât suntem mai sănătoși, iar metabolismul nostru reușește să ”cheltuie din depozite energetice pe care și le-a făcut de-a lungul timpului prin ciugulitul între mese, prin mâncatul în exces și, iată, prin lipsa de mișcare”, subliniind că în perioada pandemiei a fost o problemă la scară largă.

Dieta femeilor și SUPERALIMENTELE care le projează sănătatea

Micul dejun, cea mai importantă masă a zilei

Programul aglomerat, dar și haotic în același timp, a venit cu o serie de schimbări în privința celei mai importante mese a zilei.

Astfel, potrivit medicului Laura Ene, o categorie restrânsă consideră micul dejun ca fiind cea mai importantă masă. ”Micul dejun a rămas cea mai importantă masă pentru copii, pentru femeile însărcinate, pentru persoanele care au probleme cu stomacul (gastrite), pentru persoanele care au nevoie să se îngrașe, dar se pare, mai ales pentru cei care doresc să țină greutatea sub control sau să scadă în greutate se recomandă un mic dejun frugal, puțin mai târziu”, a explicat medicul.

De asemenea, mai spune acesta, ”prânzul, din ce am observat eu, trebuie să rămână masa principală a zilei, urmată de o gustare intermediară, până la cină, ca să nu ajungem foarte flămânzi”.

Vezi și: Beneficiile salatei de primăvară. Sursă de energie cu puține calorii

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel