Care este rolul secrețiilor nazale. De ce respirăm atât de greu din cauza lor. Care este culoarea care trebuie să te trimită de urgență la medic

care este rolul secretiilor nazale - FOTO: Freepik@milanmarkovic
Care este rolul secrețiilor nazale. Dacă au culoarea ASTA, trebuie să te duci de urgență la medic.

Care este rolul secrețiilor nazale. Mucoasa este alcătuită în cea mai mare parte din apă, ceea ce îi conferă textura sa lichidă. Cu toate acestea, conține și proteine și sare. Proteinele care conțin zahăr (sau glicoproteine), denumite mucine, conferă mucoasei consistența sa gelatinoasă.

Celulele albe din sânge eliminate în lupta împotriva infecțiilor, împreună cu alte particule captate în căile nazale, se găsesc adesea în mucus. De asemenea, un fapt interesant: secretul nazal este de fapt mucus uscat amestecat cu alte particule precum murdărie, praf și polen.

De unde provine mucusul

Corpul tău produce în mod constant mucus. Celulele speciale și glandele aflate în mucoasa sau membrana mucoasă a cavităților și pasajelor corpului produc acest lichid. Probabil știi deja că țesutul care secrează mucus se găsește în nas, gură, gât și plămâni. Dar acesta se găsește și în ochi, urechi, tractul digestiv, organele reproductive și cele urinare.

Vezi și: Desertul care previne cancerul, menține sănătatea inimii și a ochilor. E un deliciu de toamnă

De ce producem mucus

Mucusul din sistemul respirator poate fi văzut ca ”un film care protejează părțile importante ale nasului interior și a plămânilor”, spune alergologul și internistul Tania Elliott, MD, șefa serviciului medical la EHE, o companie de sănătate din New York specializată în medicină preventivă. El menține căile nazale (și plămânii) bine hidratate.

”Nu dorim ca acestea să se usuce!”, explică ea, potrivit Health.

Atunci când un virus al răcelii pătrunde în nasul tău, producția de mucus intră într-un ritm alert, explică Dr. Welch.

”Este o reacție a organismului împotriva virusurilor, bacteriilor sau chiar a particulelor de praf”, spune el.

Acesta previne ca acești iritanți să pătrundă mai adânc în plămâni. Apoi, firele mici din tractul respirator numite cili ajută la curățarea mucusului infectat ca niște mături mici, spune Dr. Elliott, astfel încât să putem tuși sau să-l suflăm.

De ce se îngroașă mucusul când suntem bolnavi

Uneori, mucusul se îngroașă atunci când luptăm împotriva unei infecții. Dar poate fi și subțire și lichid. Totul depinde de tipul de virus sau iritant care activează țesuturile producătoare de mucus ale organismului, explică Chandra Ivey, MD, laringolog în practică privată și profesor asistent clinic la Icahn School of Medicine de la Mount Sinai din New York City.

Fumătorii, de exemplu, au tendința de a avea mai mult mucus și un mucus mai gros, spune ea. În cazul unei răceli, un strat mai gros de mucus poate servi ca barieră care previne intrarea altor viruși, bacterii sau particule iritante în membranele nazale, spune ea.

Mucusul poate deveni și mai gros dacă iei anumite medicamente care deshidratează organismul, adaugă ea. Acesta este un alt motiv bun pentru a consuma lichide suplimentare atunci când ești bolnav.

Vezi și: Antioxidanții, "mătura" substanțelor chimice nocive. Reduc bolile și îmbătrânirea. Giovanni Li Volti: Sunt ca niște vânători de comori!

De ce face mucusul dificilă respirația

De obicei, este mucoasa umflată - țesutul care generează mucusul și căptușește nasul - care blochează pasajele nazale, nu mucusul în sine, spune Dr. Ivey.

Alteori, mucusul se poate îngroșa ca un noroi, blocând cavitățile sinusale și împiedicând drenajul corect, adaugă Dr. Elliott.

Ce semnifică schimbarea culorii mucusului

În general, mucusul este transparent. Dacă ai răceală, poate deveni alb sau chiar galben (în special dacă ești deshidratat). O nuanță verzuie poate indica prezența unui număr mai mare de celule albe de sânge care luptă împotriva infecției. Cu toate acestea, medicii spun că culoarea singură nu este un indicator foarte bun al unei infecții bacteriene.

”Poate deveni galben sau verde chiar și în cazul unei infecții virale”, notează Dr. Welch, care avertizează împotriva mersului de urgență la medic și imploră pentru antibiotice.

O mare majoritate a răcelilor sunt virale, nu bacteriene. Antibioticele nu luptă împotriva virusurilor, iar utilizarea lor în mod necorespunzător poate duce la dezvoltarea unor tulpini noi de bacterii rezistente la aceste medicamente, spune el.

Vezi și: Ce medicamente poți lua când călătorești cu avionul. Cum trebuie să le împachetezi

O răceală în general își urmează cursul într-o săptămână, mai mult sau mai puțin. Dacă ai febră, dezvolți tuse sau ai alte semne că starea ta se înrăutățește, atunci este momentul să suni medicul.

Culoarea mucusului tău poate oferi informații despre starea ta de sănătate. Iată detalii despre diferitele culori ale mucusului:

Mucusul transparent este un semn bun. La persoanele sănătoase, mucusul este transparent și subțire.

Mucusul galben poate indica o ușoară deshidratare, în special dacă este și mai gros decât de obicei. Poate indica și o afecțiune minoră, cum ar fi o răceală.

Mucusul verde, cu o culoare bogată, poate fi motiv de îngrijorare, deoarece poate indica prezența unei infecții bacteriene. Această culoare sugerează implicarea celulelor albe din sânge care luptă împotriva infecției.

Mucusul roșu sau maro poate indica prezența sângelui sau a murdăriei. Acest lucru ar putea indica o problemă mai serioasă, și este important să consulți un furnizor de îngrijire medicală dacă observi această culoare.

Este important de menționat că culoarea mucusului singură nu este întotdeauna suficientă pentru a determina prezența sau gravitatea unei infecții. Alte simptome și factori ar trebui, de asemenea, luați în considerare.

De exemplu, dacă ai febră însoțită de mucus colorat, poate fi un indicator mai puternic al unei infecții. Dacă ai îngrijorări legate de mucusul tău sau experimentezi alte simptome îngrijorătoare, este o idee bună să cauți sfat de la un furnizor de îngrijire medicală pentru o evaluare și diagnostic corect, potrivit Very Well Health.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel