Cărbunele activ, ce este și beneficii pentru sănătate aduce

Cărbunele activ. Foto: Anete Lusina / Pexels
Odată aproape complet necunoscut, cărbunele activ pare să fie peste tot de la pasta de dinți până și în sticlele de apă. Dar iată ce este el de fapt și beneficii aduce pentru sănătate:

Cărbunele activ este cunoscut ca fiind detoxifiant. Această reputație provine din capacitatea sa cunoscută în medicină de a absorbi toxinele din stomac, folosit fiind atunci când o persoană sau un animal a înghițit accidental ceva toxic. Cărbunele este în principal reziduul negru care se formează atunci când ceva cu carbon - cum ar fi lemnul sau chiar cojile de nucă de cocos și resturile de fructe - este ars și orice apă este îndepărtată. Este ușor, negru și are o textură prăfuită. Dar a sta nu înseamnă că este același cărbune pe care-l folosim în sobă sau la grătar!

Pulberea de cărbune activ este produsă prin măcinarea fină a cărbunelui. Acesta este apoi „activat” expunându-l la oxigen și tratându-l la căldură la temperaturi extrem de ridicate. În timpul acestui proces de activare, atomii de carbon din cărbune sunt rearanjați și cărbunele „câștigă” mii de găuri mici în suprafața sa, ca porii pielii noastre. Acești pori oferă cărbunelui activ o suprafață aproape incredibilă - 1 ml din material are o suprafață expusă în jur de 1000 mp. Or, acești pori sunt foarte absorbanți, de aceea reputația cărbunelui activat ca burete de toxină.

Cărbunele activ a fost folosit cel mai frecvent în spitale, unde este administrat pacienților care au înghițit o substanță otrăvitoare. Medicamentul cu cărbune a fost, de asemenea, utilizat de mult timp pentru gazele intestinale și balonare, pe baza utilizării tradiționale.

Astăzi, însă, este probabil să găsiți cărbune activ pe rafturile băilor și în dulapurile de bucătărie. Deși poate să pară ciudat, el este inclus în smoothie-uri, creme de față și paste de dinți.

Puteți cumpăra cărbune activat la majoritatea magazinelor de produse naturiste și de la farmacii și magazine care vând produse de sănătate.

Ce tipuri de produse au cărbune activ

Pulbere de cărbune activ poate fi adăugată la produsele de înfrumusețare de casă, alimente și băuturi și pastile cu administrare orală.

Comprimate de cărbune activ - tablete de cărbune (de asemenea, capsule de cărbune și pastile de cărbune). Acestea sunt luate de obicei pentru a preveni flatulența și gazele și sunt fabricate din fibre de cărbune insolubile. Încercați să alegeți soiuri care nu au fost tratate chimic - doar activate cu căldură și oxigen.

Pasta de dinți cu cărbune activ - se crede că el absoarbe bacteriile rele din gură, ceea ce previne depunerea plăcii dentare. În plus, este ușor abraziv, astfel încât poate îndepărta petele de suprafață dinților. 

Mâncare și băutură - cărbunele comestibil poate fi găsit în orice, de la piureuri și latte la chifle burger. Ideea este că se va lega de toxinele din stomac, deși există o lipsă de studii cu privire la acest lucru. La concentrații atât de scăzute, se crede că este puțin probabil să fie dăunător

Produse de înfrumusețare – se crede că produsele care conțin cărbune activ sunt excelente pentru extragerea impurităților din piele, în special la persoanele cu pielea grasă. Produsele de curățare și măștile de față care conțin cărbune activ merită cu siguranță o încercare dacă sunteți îngrijorat de pete.

Atenție, însă! Deoarece cărbunele activ este atât de bun absorbant, aveți grijă la ce medicamente luați în același timp, deoarece există posibilitatea ca ele să nu mai fie eficiente. Este întotdeauna mai bine să consultați mai întâi medicul de familie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel