Această vitamină îți protejează...
Fiecare femeie știe că ziua va veni, și fiecare femeie se teme de ea: primul tău fir de păr alb. De ce la unele persoane apar primele fire de păr alb încă din tinerețe.
Un studiu din 2012 a descoperit că aproximativ 74% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani au cel puțin câteva fire de păr gri.
Părul tău nu a fost mereu de aceeași culoare ca acum. Potrivit dermatologului din Miami, Dr. Jill Waibel, părul nostru este alb în timpul vieții intrauterine, și când melanocitele încep să se formeze, părul nostru își ia culoarea naturală. Fie că acea culoare este neagră, brună, blondă, roșie sau o combinație a acestora depinde de distribuția, tipul și cantitatea de melanină din stratul mijlociu al axului părului, care lucrează pentru pigmentarea podoabei capilare.
"Melanocitele continuă să introducă melanina în keratina părului, oferindu-ne culoarea de păr cu care ne naștem. Pe măsură ce trec anii, enzima numită telomerază încetinește producția de melanină și aceasta determină închiderea culorii părului", spune ea, potrivit The List.
Vezi și: Salariații cei mai afectați de job și de munca în schimburi. Efectul devastator asupra creierului
Păr cărunt - FOTO: Freepik@annebel146
De multe ori primele fire albe încep să apară în jurul vârstei de 30 de ani. Asta nu înseamnă însă că trebuie să înceapă atunci. Dr. Alan Bauman, medic specialist în restaurarea părului și expert în știința părului, spune că momentul în care părul tău începe să devină gri este determinat mai mult de genetica ta decât de vârstă în sine.
"Asemănător căderii părului, părul gri este în primul rând rezultatul geneticii. Te poți uita la părinții sau bunicii tăi pentru a băga un ochi în viitorul ce ți se pregătește", spune el.
Este un proces, iar acest proces urmează în mod tipic un model. Firele de păr gri vor apărea mai întâi în zona tâmplelor tale și vor umple încet și vor avansa în sus și în jurul scalpului.
Etnia ta are, de asemenea, mult de-a face cu momentul în care începi să vezi firele de păr gri.
"Este normal ca persoanele de origine caucaziană să înceapă să aibă păr alb în jurul vârstei de mijloc 30 de ani, cei de origine asiatică în târziul vârstei de 30 de ani și cei de origine africană în mijlocul vârstei de 40 de ani", explică dermatologul Dr. Jill Waibel.
Alte studii au confirmat acest fapt, afirmând că cei de origine asiatică și africană au, în general, mult mai puțin păr alb în comparație cu persoanele de origine caucaziană de aceeași vârstă.
Vârsta și genetica nu sunt singurele lucruri care dictează când începi să ai păr alb. Există și alți factori în viața ta - atât în controlul tău, cât și în afara lui - care pot determina ca acest proces să se întâmple mai rapid.
"De exemplu, multe lucruri care afectează negativ sănătatea ta sunt, de asemenea, considerate a accelera apariția și debutul părului alb. Dieta, stresul, somnul precar, medicamentele, fumatul etc. pot afecta toate debutul apariției părului alb", spune Dr. Alan Bauman.
Dr. Jill Waibel, dermatolog, spune că anumite afecțiuni medicale pot provoca acest fenomen, de asemenea.
"Îngrășarea prematură a părului poate fi cauzată de anumite sindroame precum progeria lui Hutchinson sau sindromul Werner (unde fiecare aspect al îmbătrânirii este accelerat), anemia pernicioasă, boala autoimună a tiroidei sau sindromul Down", spune dr. Jill Waibel.
Ea spune că și alte probleme legate de sănătate pot determina albirea părului înainte de vreme, inclusiv o deficiență de vitamina B12 și anomalii în glanda pituitară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...