Cancerul de sân: vârsta la care se face mamografia. Dr. Mircea Dediu: E controversată

cancerul de san - FOTO: Freepik@New Africa
EXCLUSIV
Cancerul de sân este o afecțiune în care celulele anormale din țesutul de la nivelul sânului se divid și se multiplică necontrolat. Când este necesară mamografia și ce rol are ecografia.

Cancerul de sân este o afecțiune complexă care poate afecta diferite părți ale sânului și poate fi de mai multe tipuri, în funcție de celulele din care își are originea.

Cancerul de sân poate fi de mai multe tipuri, iar fiecare aduce cu sine propriile provocări și tratamente personalizate. De la carcinomul ductal invaziv, cel mai întâlnit, până la formele mai rare precum carcinomul lobular invaziv sau inflamatorul, diversitatea acestor tipuri impune o abordare medicală specializată și integrată.

Când se recomandă mamografia

Dr. Mircea Dediu, șeful Secției Oncologice de la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, care este vârsta la care ar trebui să facem o mamografie. 

Sanador

"Pentru cancerul de sân, vârsta e controversată. Tradițional, se considera că după 50 de ani, la un interval de doi ani trebuie să se facă mamografia pentru persoanele care nu au un risc aparte. În ultimul timp, s-au făcut studii care au coborât vârsta la 45 de ani, chiar 40 de ani",  a explicat dr. Mircea Dediu, șeful Secției Oncologice de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Cancerul care este într-o continuă scădere, în SUA. Dr. Mircea Dediu: Va fi o raritate. Este într-o scădere dramatică

Cum se calculează riscul

Istoricul familial, vârsta înaintată și expunerea la hormoni sunt doar câțiva dintre factorii de risc pentru cancerul de sân. Obezitatea, consumul de alcool și stilul de viață sedentar contribuie și ei la creșterea probabilității de a dezvolta această boală. 

"Riscul este documentat pe baza antecedentelor familiale, dacă în familia respectivă s-au identificat acele gene transmisibile, cunoscutul BRCA care creează un risc pentru membrii familiei nu numai persoana diagnosticată. 

În aceste cazuri, screeningul se face mult mai devreme și la un interval mai scurt, la un an de zile. După 50 de ani, mamografia se recomandă la 2 ani",  a mai explicat dr. Mircea Dediu, șeful Secției Oncologice de la Spitalul Clinic SANADOR.

Vezi și: Care este traseul pacientului oncologic. Care este rolul comisiei multidisciplinare. Dr. Mircea Dediu: Are un diagnostic confirmat

Când se recomandă ecografia

Mamografia, o metodă de screening de bază pentru cancerul de sân, a fost adesea limitată în sensibilitatea sa, în special în cazurile în care țesuturile mamare sunt dense sau la femeile tinere. Îmbunătățirea precisă a diagnosticului a fost realizată prin integrarea ecografiei cu mamografia tradițională. 

"Ecografia a devenit o metodă extrem de accesibilă pentru foarte multă lume. Pentru cancerul mamar și pentru screening, are o valoare limitată. Se limitează la conformația sânului densă la mamografie. Mamografia e o poză care ar trebui să aibă niște contraste. În momentul în care structura este foarte densificată, acele contraste nu mai există. 

În situația asta, informația nu este de calitate și recomandarea este să adaugi ecografia pentru a observa alte detalii. Nu faci ecografie în loc de mamografie",  mai explicat dr. Mircea Dediu, șeful Secției Oncologice de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel