Cancerul de prostată, cauze și diagnostic. Manu: În plină sănătate, pacientul poate descoperi că are cancer de prostată. Poate exista fără niciun simptom

cancerul de prostata - FOTO: Freepik@tutatama
Cancerul de prostată este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer în rândul bărbaților. Pot fi cazuri în care să nu existe niciun simptom.   

Cancerul de prostată este cancerul care apare în prostată. Prostata este o glandă mică în formă de nuc la bărbați care produce lichidul seminal care hrănește și transportă sperma.

Multe tipuri de cancer de prostată cresc încet și sunt limitate la glanda prostatică, unde nu pot provoca vătămări grave. Cu toate acestea, în timp ce unele tipuri de cancer de prostată cresc încet și pot avea nevoie de tratament minim sau chiar deloc, alte tipuri sunt agresive și se pot răspândi rapid.

Prostata, trei tipuri de afecțiuni

Cancerul de prostată care este detectat devreme - atunci când este încă limitat la glanda prostatică - are cele mai bune șanse pentru un tratament de succes.

”Trebuie să știm că prostata poate dezvolta trei tipuri de afecțiuni: 

- afecțiuni benigne reprezentate de hipertrofia benignă de prostată

- afecțiuni maligne, aici fiind vorba despre cancerul de prostată

- afecțiuni inflamatorii infecțioase. Aici vorbim despre ceea ce numim prostatite care pot fi acute, cronice sau subacute.

Când vorbim despre cancerul de prostată, vorbim despre o afectare malignă, de o deviere a dezvoltării celulare prostatice în direcție malignă, necontrolabilă sau controlabilă și tratabilă dacă este descoperită într-un stadiu precoce.

În ceea ce privește posibilitatea coexistenței acestor afecțiuni, trebuie să știm că un pacient care are adenom de prostată sau hipertrofie benignă poate avea și cancer de prostată. Sau, un pacient care are cancer de prostată poate avea o infecție a prostatei, o prostatită. Aceste trei principale afecțiuni ale prostatei pot coexista. Este foarte important consultul urologic.

În ceea ce privește simptomatologia clinică a cancerului de prostată, ea nu este specifică față de adenomul de prostată. Este foarte dificil de făcut diagnosticul diferențiat. Amândouă, și în principal cancerul de prostată se poate manifesta cu urinare dificilă, ceea ce noi numim disurie, urinare frecventă, polachiurie cu dureri hipogastrice, cu dureri perineale, cu semne ale complicațiilor, cu hematurile, adică eliminare de urină cu sânge sau hemospermie, adică prezența sângelui în spermă. 

Toate aceste simptome pot să nu existe. Poate exista cancer de prostată fără niciun astfel de simptom. Practic, în plină sănătate, pacientul poate descoperi că are cancer de prostată”, a explicat conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, la Digi24.

Cancerul de prostată, factori de risc

O serie de factori pot contribui la apariția cancerului de prostată. 

”Factorii favorizanți pentru cancerul de prostată sunt, în principal, factorii genetici. Se cunoaște faptul că un bărbat care are o rudă de gradul 1, respectiv frate sau tată cu cancer de prostată, are un risc de două ori mai mare de a dezvolta cancer de prostată. Dacă are două rude cu cancer de prostată, are un risc de 5-6 ori mai mare. 

Există și factori hormonali. Testosteronul crescut la bărbați poate fi implicat în dezvoltarea cancerului de prostată. 

Factorii alimentari, cei care consumă în exces carne și grăsimi au un risc mai mare de a dezvolta cancer de prostată. Cei care fac tratament cu vitamine au un risc mai scăzut de a face cancer de prostată”, a mai subliniat medicul. 

Cancerul de prostată, simptome

Cancerul de prostată nu poate provoca semne sau simptome în stadiile incipiente. Cancerul de prostată care este mai avansat poate provoca semne și simptome cum ar fi:

- Probleme la urinare

- Scăderea forței în fluxul de urină

- Sânge în urină

- Sânge în spermă

- Dureri osoase

- Pierderea în greutate fără a încerca

- Impotență, notează Mayo Clinic.

Cancerul de prostată, diagnostic

Majoritatea organizațiilor medicale încurajează bărbații în vârstă de 50 de ani să discute avantajele și dezavantajele screeningului cancerului de prostată cu medicii lor. Discuția ar trebui să includă o analiză a factorilor de risc și a preferințelor pacienților cu privire la screening.

”În ultima vreme s-au produs evidente progrese în ceea ce înseamnă diagnosticul. În ceea ce privește examenul clinic care este făcut oricărui pacient urologic, va implica o anamneză și un examen al pacientului unde vom observa factori genetici, alimentari, comportamentali. 

În al doilea rând, tușeul rectal este o manevră absolut indispensabilă de detecție a cancerului de prostată pentru că acesta se dezvoltă periferic, la periferia prostatei și tușeul rectal îl poate detecta foarte rapid, în peste 50% din cazuri. 

Un alt factor important apărut în anii '79 - '80 este antigenul specific prostatei, ala numitul PSA. Este o protează secretată selectiv de către celulele epiteliale prostatice și acest parametru a revoluționat oncologia pentru că este cel mai fidel marker de oncologie. Creșterea lui peste valori de 4, valoarea lui normală este undeva între 0-4, se raportează și la vârstă, creșterea peste valori de 4, între 4-10 ne duce la niște suspiciune de cancer prostatic, iar peste 10 este o mare probabilitate ca pacientul să aibă cancer de prostată.

Un al treilea element important este examenul ecografic care se poate face transabdominal, dar mult mai bine transrectal și care poate determina leziuni suspecte, dubioase, hipoecogene sau izoecogene care pot sugera cancer de prostată. 

În ultimul timp, investigația imagistică care s-a impus este rezonanța magnetică nucleară cu forma ei cea mai nouă, care se numește RMN multiparametric prostatic. Este o investigație de mare fidelitate și mare finețe care poate realiza o hartă a prostatei cu leziuni dubioase ce pot fi încadrate într-un scor PI-RADS, cu valori de la 1-5 undeva valoarea 1 este bună, cu un risc foarte scăzut de a dezvolta cancer de prostată. Valoarea 2 a scorului prezintă un risc scăzut, valoarea 3 este intermediară, valoarea 4 este o înaltă suspiciune de cancer de prostată, iar 5 este aproape sigur cancer de prostată, deci un risc foarte înalt”, a mai precizat conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie.

Cancerul de prostată, tratament

Opțiunile de tratament pentru cancerul de prostată depind de mai mulți factori, cum ar fi cât de repede crește cancerul, dacă s-a răspândit și starea generală de sănătate, precum și beneficiile potențiale sau efectele secundare ale tratamentului.

Este posibil ca tratamentul imediat să nu fie necesar

Este posibil ca cancerul de prostată de grad scăzut să nu aibă nevoie de tratament imediat. Pentru unii, tratamentul nu poate fi niciodată necesar. În schimb, medicii recomandă uneori supravegherea activă.

În supravegherea activă, pot fi efectuate teste de sânge regulate de urmărire, examene rectale și biopsii de prostată pentru a monitoriza progresia cancerului. Dacă testele arată că cancerul progresează, puteți opta pentru un tratament pentru cancerul de prostată, cum ar fi o intervenție chirurgicală sau radiații, mai arată Mayo Clinic.

Tratament chirurgical

Chirurgia pentru cancerul de prostată presupune îndepărtarea prostatei (prostatectomie radicală), a unor țesuturi din jur și a câtorva ganglioni limfatici.

Chirurgia este o opțiune pentru tratarea cancerului care se limitează la prostată. Uneori este folosită pentru a trata cancerul de prostată avansat în combinație cu alte tratamente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel