Schimbările extreme de temperatură...
Cancerul de col uterin rămâne una dintre cele mai frecvente forme de cancer la femei, dar diagnosticarea timpurie și tratamentele moderne oferă speranță pentru multe paciente. Cu toate acestea, cheia succesului în combaterea acestei boli constă în identificarea sa în stadii incipiente și în gestionarea adecvată a leziunilor precanceroase.
Dr. Ciprian Cristescu, medic primar Obstetrică Ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL care sunt principalele simptome ale cancerului de col uterin.
"La noi asta e tragedia. Nici 25-30% din cancerele pe care le descoperim la nivelul colului uterin nu sunt în stadiul 1. Sunt în stadii mai avansate. Stadiul cu prognostic sever e stadiul 4. De obicei, este inoperabil.
Și din stadiul 2 poate să aibă sângerări din cauza leziunii de pe col, pot să aibă scurgeri apoase sau sângerări la contactul sexual. În stadiile avansate când tumoarea avansează și blochează ureterele fac hidronefroză și au durere la nivelul rinichilor. Dacă penetrează în vezică există sângerarea pe cale vezicală, hematuria.
Primele semne, înainte să ajungă în stadiul 3 când prinde alte organe, sunt aceste sângerări anormale, în afara menstruației", a explicat dr. Ciprian Cristescu, medic primar Obstetrică Ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR, la Interviurile DC MEDICAL și DC News.
Cancerul de col uterin este o formă de cancer care se dezvoltă în celulele colului uterin, partea inferioară a uterului care face legătura cu vaginul. Acesta este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femei la nivel mondial, dar este, de asemenea, unul dintre cele mai prevenibile și tratabile dacă este depistat în stadii incipiente.
Dezvoltarea cancerului de col uterin este un proces lent, care de obicei începe cu modificări precanceroase în celulele colului uterin. Aceste modificări sunt cauzate în principal de infecția persistentă cu anumite tipuri de Virus Papiloma Uman (HPV). În special, tipurile HPV 16 și HPV 18 sunt responsabile pentru aproximativ 70% din cazurile de cancer de col uterin.
Infecția cu HPV este foarte comună și, în cele mai multe cazuri, sistemul imunitar al organismului reușește să elimine virusul în decurs de doi ani. Totuși, în cazurile în care virusul persistă, acesta poate provoca leziuni precanceroase, care, în absența tratamentului, pot progresa lent către cancer.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
A început sezonul accidentelor pe...
Multitasking-ul poate părea eficient,...