Cancerul colorectal apare la tot mai mulți tineri. Cauza alarmantă care provoacă boala: E îngrijorător!

Cancer colorectal - Foto: Freepik @redchilii
Cancerul care lovește tot mai mulți tineri. De ce boala ce părea rezervată vârstei a treia devine o amenințare globală pentru cei sub 50 de ani.

Numărul persoanelor sub 50 de ani care sunt diagnosticate cu cancer intestinal este în creștere la nivel mondial, conform unei cercetări care arată, de asemenea, că ratele cresc mai rapid în Anglia decât în aproape orice altă țară.

Pentru prima dată, datele la nivel mondial sugerează că medicii constată că tot mai mulți adulți tineri dezvoltă cancer intestinal cu debut precoce, din Europa și America de Nord până în Asia și Oceania.

O creștere a ratelor a fost raportată în 27 din cele 50 de țări examinate, cele mai mari creșteri anuale fiind înregistrate în Noua Zeelandă (4%), Chile (4%), Puerto Rico (3,8%) și Anglia (3,6%).

Experții sunt încă în primele etape de înțelegere a motivelor din spatele acestei creșteri. Autorii studiului, publicat în Lancet Oncology, au declarat că consumul de junk food, nivelurile ridicate de inactivitate fizică și epidemia de obezitate se numără probabil printre factori.

"Creșterea cancerului colorectal cu debut precoce este un fenomen global. Studiile anterioare au arătat această creștere în țările occidentale cu venituri predominant ridicate, dar acum este documentată în diferite economii și regiuni din întreaga lume”, a declarat Hyuna Sung, cercetător principal senior în domeniul cercetării supravegherii cancerului la Societatea Americană de Cancer și autor principal al studiului, potrivit The Guardian.

Tendința de escaladare a cancerului intestinal în rândul adulților tineri este acum atât de semnificativă încât ar putea duce, de asemenea, la o incidență mai mare la persoanele în vârstă, în rândul cărora ratele au fost stabile sau în scădere - ceea ce ar putea inversa decenii de progrese realizate împotriva bolii.

"Dimensiunea globală a acestei tendințe îngrijorătoare evidențiază necesitatea unor instrumente inovatoare pentru prevenirea și controlul cancerelor legate de obiceiurile alimentare, inactivitatea fizică și excesul de greutate corporală. Eforturile continue sunt esențiale pentru a identifica factorii suplimentari din spatele acestor tendințe și pentru a dezvolta strategii eficiente de prevenire adaptate generațiilor tinere și resurselor locale din întreaga lume”, a declarat Sung.

Studiul a constatat că ratele cancerului intestinal la persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 49 de ani au crescut în 27 din cele 50 de țări studiate în deceniul până în 2017, cel mai recent an pentru care au fost analizate cifrele.

S-a constatat că femeile tinere au înregistrat creșteri mai rapide ale ratelor de cancer intestinal precoce decât bărbații, dacă locuiau în Anglia, Norvegia, Australia, Turcia, Costa Rica sau Scoția.

Cancerul intestinal este al treilea cel mai diagnosticat cancer și a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer, fiind responsabil pentru peste 1,9 milioane de cazuri noi și aproape 904 000 de decese în 2022 la nivel mondial.

Michelle Mitchell, director executiv al Cancer Research UK, a declarat: "Acest studiu emblematic arată că ratele în creștere ale cancerului intestinal cu debut precoce, care afectează adulții cu vârste cuprinse între 25 și 49 de ani, este o problemă globală.

În mod îngrijorător, această cercetare a dezvăluit pentru prima dată că ratele sunt în creștere mai accentuată în Anglia decât în multe alte țări din lume. Un diagnostic de cancer la orice vârstă are un impact uriaș asupra pacienților și familiilor lor - astfel încât, deși este important să observăm că ratele la adulții tineri sunt încă foarte scăzute în comparație cu persoanele de peste 50 de ani, trebuie să înțelegem ce cauzează această tendință la persoanele mai tinere".

Au existat mai multe limitări ale studiului. Acesta a raportat ratele de cancer de intestin numai până în 2017, astfel încât nu poate reflecta cu exactitate tendințele actuale. De asemenea, studiul a utilizat date din registre subnaționale care reprezintă adesea o mică parte din populația unei țări, ceea ce poate limita generalizarea la nivelul populației.

David Robert Grimes, profesor asistent de biostatistică la Trinity College Dublin, care nu a fost implicat în cercetare, a îndemnat la prudență în interpretarea rezultatelor.

"Compararea datelor internaționale privind ratele de cancer este o întreprindere dificilă, deoarece există o variație considerabilă în ceea ce privește calitatea și disponibilitatea datelor... trebuie să rezistăm impulsului de a trage concluzii pripite, în special cu date contradictorii și complicate”, a spus el.

Rata de creștere a cancerului intestinal la persoanele sub 50 de ani a fost, de asemenea, mult mai mică decât Anglia în Țara Galilor (1,55%), Scoția (0,64%) și Irlanda de Nord (0,54%), ridicând întrebări suplimentare cu privire la date.

Katrina Brown, senior cancer intelligence manager la Cancer Research UK, a declarat că este „greu de spus cu certitudine” de ce ratele din Anglia au crescut mai repede decât celelalte națiuni britanice.

Ea a adăugat că numărul total de cazuri la adulții tineri este încă scăzut, doar aproximativ unul din 20 de cancere intestinale din Regatul Unit fiind diagnosticat la persoane cu vârsta sub 50 de ani.

Sung a spus că este esențial ca mai mulți oameni să cunoască simptomele.

"Creșterea gradului de conștientizare a tendinței și a simptomelor distincte ale cancerului colorectal cu debut precoce (de exemplu, sângerări rectale, dureri abdominale, obiceiuri intestinale modificate și pierdere în greutate inexplicabilă) în rândul tinerilor și al furnizorilor de îngrijire primară poate contribui la reducerea întârzierilor în diagnosticare și la scăderea mortalității”, a spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel