Alimentația în sezonul rece poate fi...
Durerile de gât și transpirația pot fi semne ale unui cancer tiroidian. Medicii sunt îngrijorați din cauza numărului mare de cazuri de cancer în rândul tinerilor.
După ce numărul cazurilor la persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 49 de ani a crescut cu 22%, experții dau vina pe alimentele procesate, pe fumat, pe băutură și chiar pe poluare.
Jade Bisatt a fost diagnosticată cu tiroidă în luna noiembrie a anului trecut, la doar 26 de ani. Durerile în gât, transpirațiile nocturne și creșterea în greutate au început ca o problemă iritantă pentru Jade Bisatt.
”Erau doar câteva kilograme, nimeni altcineva nu a observat cu adevărat, dar oricât de mult făceam exerciții fizice - alergare, înot și cursuri HIIT (antrenamente cu intervale de intensitate ridicată) la sala de sport - nu puteam să schimb greutatea. Nu credeam că mănânc mai mult decât de obicei, așa că era ciudat”, spune Jade.
Când transpirațiile nocturne nu s-au ameliorat după cinci luni, Jade s-a dus la medicul de familie în decembrie 2021, care a trimis-o la o ecografie a gâtului.
Ea fusese diagnosticată, la vârsta de 13 ani, cu gușă - o umflătură în partea din față a gâtului cauzată de o glandă tiroidă umflată.
Această glandă în formă de fluture, care se află la baza părții din față a gâtului, produce hormonul tiroxină, care controlează cantitatea de energie pe care o folosește corpul dumneavoastră - adică rata metabolică - și are alte roluri cheie, inclusiv în digestie, sănătatea inimii și dezvoltarea creierului.
De obicei, gușa nu este gravă, dar, deoarece fusese diagnosticată atât de tânără și avea antecedente în familie, Jade a fost supusă unor controale anuale ale glandei. De data aceasta, vestea a fost ”devastatoare”.
La doar 26 de ani, în noiembrie anul trecut, a fost diagnosticată cu cancer tiroidian.
”A fost un șoc total să fiu diagnosticată cu cancer atât de tânără și când abia dacă aveam vreun simptom”, a spus Jade, potrivit Daily Mail.
În ultimii 30 de ani, numărul tinerilor din Marea Britanie cu vârste cuprinse între 25 și 49 de ani diagnosticați cu cancer a crescut cu 22%, potrivit ultimelor cifre.
Aceasta este o creștere mai mare decât în cazul oricărei alte grupe de vârstă - și mai mult decât dublul creșterii de 9 procente în cazul persoanelor de peste 75 de ani - ceea ce i-a determinat pe epidemiologii de top să o numească ”epidemie”.
”Milenialii” - persoanele care au acum 20 și 30 de ani - par să fie deosebit de expuse riscului.
”Cancerul este în mod obișnuit o boală a vârstei înaintate, când există mai multe schimbări în celule, dintre care unele au potențialul de a deveni canceroase. Dar, în ultimele decenii, am observat o creștere alarmantă a anumitor tipuri de cancer în Marea Britanie la persoane mult mai tinere, în special cancerul de colon, de uter, de sân și de rinichi”, a precizat profesorul Ketan Patel, cercetător șef la Cancer Research UK.
Cazurile de cancer tiroidian sunt, de asemenea, în creștere în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 39 de ani, potrivit cifrelor Institutului pentru Metrici și Evaluare în Sănătate de la Școala de Medicină a Universității Washington din SUA. Între 1990 și 2019, a existat o creștere de 81% a numărului de cazuri la această grupă de vârstă în țările G20, comparativ cu o creștere de 24% în cazul tuturor cancerelor.
Iar cifrele din Marea Britanie prevăd că numărul total de cazuri de cancer tiroidian va crește și mai mult, cu 74% între 2014 și 2035.
Nu se știe exact ce anume determină această creștere dramatică a cancerelor cu debut precoce, dar experții cred că schimbările în alimentație (consumarea mai multor alimente procesate și zahăr rafinat) și utilizarea excesivă a antibioticelor, ambele afectând microbiomul - trilioanele de microbi care trăiesc în interiorul nostru -, alături de activitatea fizică redusă, obezitatea, fumatul, consumul excesiv de alcool și poluarea, joacă un rol important.
”Expunerea la acești factori la sfârșitul copilăriei sau la începutul adolescenței, eventual înainte, poate duce la schimbări în biologie care permit dezvoltarea cancerului la o vârstă mai timpurie”, spune profesorul Patel. Dr. James Kinross, chirurg colorectal consultant la Imperial College London și cercetător în domeniul microbiomului, spune că, în mod cert, vede în clinica sa mai mulți tineri, bărbați și femei, cu cancer colorectal.
”Din păcate, în unele cazuri, pentru că nici pacienții și nici medicii lor de familie nu au fost atenți la semnele de cancer, acești pacienți se prezintă la clinica mea cu un cancer care s-a răspândit deja la plămâni sau la ficat”, spune el.
Dr. Kinross crede că microbiomul intestinal este extrem de important pentru a explica creșterea numărului de tineri care sunt diagnosticați cu cancer.
”Nu există un singur factor de mediu care să explice această creștere, ci mai degrabă o serie de factori care se combină și provoacă inflamații și distrugeri în intestin.
Deoarece microbiomul intestinal la persoanele mai tinere nu este asamblat corect, acesta nu poate educa sistemul imunitar al intestinului și nici nu poate proteja intestinul de factorii de mediu care provoacă cancer. Este ca o criză climatică internă; iar pierderea biodiversității interne duce la cancer și contribuie la alte probleme cronice de sănătate, cum ar fi sindromul metabolic, bolile autoimune și depresia”, a declarat el pentru Good Health.
Vezi și: Fitofotodermatita, boala grădinarilor. Care sunt simptomele și când este necesar să mergeți la medic
Simptomele cancerului tiroidian includ gușă, dureri în gât, voce răgușită și dificultăți de respirație sau de înghițire.
Cu toate acestea, acestea sunt simptome comune care pot fi cauzate de mulți factori diferiți - jumătate din populație va avea o umflătură la nivelul tiroidei, de exemplu - majoritatea fără să știe acest lucru.
Această lipsă de simptome clare este ceea ce conferă cancerului tiroidian reputația de cancer ”tăcut”.
Și se pare că este deosebit de răspândit în special în rândul femeilor tinere - ceea ce i-a determinat pe experți să analizeze de ce acest grup este în mod special expus riscului.
Printre factorii de risc pentru cancerul tiroidian se numără gușa, antecedente familiale de cancer tiroidian, deficiența de iod (deoarece aceasta declanșează o creștere crescută a celulelor tiroidiene care ar putea deveni canceroase) și radioterapia în copilărie, deoarece glandele tiroide ale copiilor sunt mai sensibile la radiații decât glandele tiroide ale adulților.
Există, de asemenea, o posibilă legătură cu obezitatea, care declanșează niveluri crescute ale hormonului estrogen.
”Știm că există receptori de estrogen în cancerul tiroidian, ceea ce înseamnă că estrogenul alimentează dezvoltarea cancerului și acesta poate fi un motiv pentru care femeile, și în special femeile tinere înainte de menopauză, sunt mai susceptibile de a fi afectate decât bărbații”, spune Kristien Boelaert, profesor de endocrinologie la Universitatea din Birmingham, consilier medical al British Thyroid Foundation și președinte ales al British Thyroid Association.
Există patru tipuri de cancer tiroidian, cel mai frecvent fiind carcinomul papilar, care reprezintă aproximativ 80% din cazuri și este frecvent la femeile sub 40 de ani.
După operație, pacienții pot primi un tratament cu iod radioactiv - o capsulă de radioactivitate pe care o înghițiți și care circulă prin sânge pentru a elimina orice celule canceroase rămase în urma operației.
În cazul în care întreaga tiroidă este îndepărtată, pacienții trebuie să ia o formă sintetică a hormonului tiroxină, numită levotiroxină, pentru a menține funcția normală a organismului.
Aceasta se ia sub formă de pastilă zilnică, pe viață. Profesorul Boelaert recunoaște că tratamentul nu este întotdeauna ușor.
”La fel ca HRT pentru menopauză, medicamentele de substituție hormonală nu sunt niciodată la fel de bune ca cele reale, iar 10% dintre persoanele care iau levotiroxină nu se simt bine - vor avea creștere în greutate, ceață cerebrală și oboseală - chiar și după ce funcția tiroidiană a fost normalizată de medicament.
Nu este clar de ce se întâmplă acest lucru, dar la pacienții tineri cu cancer tiroidian acest lucru poate fi agravat de anxietatea legată de diagnosticul de cancer. Prea multă levotiroxină poate, de asemenea, să pună o presiune reală asupra inimii și să crească riscul de osteoporoză (deoarece hormonul afectează rata de înlocuire a oaselor și o cantitate prea mare de levotiroxină accelerează rata de pierdere a oaselor) - riscuri potențial mult mai mari decât cancerul în sine”, explică ea.
De fapt, multe dintre cancerele tiroidiene nu trebuie tratate, deoarece sunt mici, cresc lent și tiroida continuă să producă tiroxină în mod normal, spune ea.
”La nivel global, există o mulțime de tratamente excesive ale cancerului tiroidian. Doar aproximativ 30% dintre diagnostice necesită îndepărtarea întregii glande tiroide și iod radioactiv. Se trece la o abordare de supraveghere activă a cancerelor cu risc scăzut (cele sub 2 cm) și se îndepărtează glanda tiroidă doar atunci când cancerul este agresiv.
Cu o jumătate de glandă tiroidă, 80% dintre pacienți vor avea o funcție tiroidiană normală și nu vor avea nevoie să ia levotiroxină”, mai spus medicul.
Este unul dintre cele mai rare tipuri de cancer care afectează glanda tiroidă, o glandă mică de la baza gâtului care produce hormoni.
Este cel mai des întâlnit la persoanele de 30 de ani și la cele de peste 60 de ani, femeile având un risc de până la trei ori mai mare de a-l dezvolta decât bărbații.
Cancerul tiroidian este de obicei tratabil, cu o rată de supraviețuire la 10 ani de 84%, iar în multe cazuri poate fi vindecat complet.
- un nodul sau o umflătură nedureroasă în partea din față a gâtului - deși doar 1 din 20 de noduli la gât sunt cancerigeni
- glande umflate la nivelul gâtului
- răgușeală inexplicabilă care nu se ameliorează după câteva săptămâni
- o durere de gât care nu se ameliorează
- dificultăți de înghițire
Cancerul tiroidian apare atunci când există o modificare a ADN-ului din interiorul celulelor tiroidiene, ceea ce le face să crească necontrolat și să producă un nodul.
De obicei, nu este clar ce cauzează această modificare, dar există o serie de lucruri care vă pot crește riscul.
Acestea includ:
- alte afecțiuni tiroidiene, cum ar fi o tiroidă inflamată (tiroidită) sau gușă - dar nu o tiroidă hiperactivă sau hipoactivă
- un istoric familial de cancer tiroidian - riscul dumneavoastră este mai mare dacă o rudă apropiată a avut cancer tiroidian
- expunerea la radiații în copilărie - cum ar fi radioterapia
- obezitate
- o afecțiune intestinală numită polipoză adenomatoasă familială (FAP)
- acromegalie - o afecțiune rară în care organismul produce prea mult hormon de creștere
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Acest truc simplu te scapă rapid de...