Cancerul care în câteva luni ajunge din stadiul 1 în stadiul 3. Ucigașul instantaneu. Evoluție fulminantă. Balonarea și creșterea abdomenului, semnale de alarmă

cancerul - FOTO: Pexels@Tima Miroshnichenko
Cancerul care are în câteva luni poate ajunge din stadiul 1 în stadiul 3 are o evoluție agresivă. Este denumit ucigașul instantaneu. 

Cancerul ovarian, afecțiune supranumită ”boala șoaptelor”, deoarece poate trece de la stadiul 1 la 3 în doar un AN fără a prezenta simptome. Cea mai frecventă formă de cancer ovarian se poate răspândi în câteva săptămâni sau luni. 

Povestea tinerei care a fost diagnosticată cu cancer ovarian

Samantha Weinstein a fost diagnosticată după ce a fost ”ciudat de umflată” la vârsta de 25 de ani. Actrița Samantha Weinstein, actrița din remake-ul Carrie, a murit la vârsta de 28 de ani, după o luptă de doi ani și jumătate cu cancerul ovarian.

Decesul ei, survenit pe 14 mai, a fost confirmat pentru Global News Canada de tatăl vedetei, David Weinstein. Canadianca și-a dat seama că are cancer ovarian - care afectează una din 78 de femei - la vârsta de 25 de ani, după ce s-a simțit ”ciudat de umflată”.

Supranumit un ”ucigaș instantaneu”, cancerul se poate deteriora rapid de la stadiul 1 la 3 în doar un an. Cel mai frecvent tip de cancer ovarian se poate răspândi în câteva săptămâni.

Ea a scris într-un articol pentru Love What Matters cum a fost diagnosticată cu cancer ovarian.

”S-a întâmplat aproape peste noapte. Mă întorceam acasă de la casa unui prieten după ce băusem mult prea mult vin roșu, când am observat că arătam ciudat de umflată.

Știam că nu eram însărcinată, deoarece eram singură și celibatară, după ce tocmai părăsisem o relație abuzivă din punct de vedere emoțional cu patru luni înainte. Colega mea de cameră m-a asigurat că prietenele ei se simțeau așa tot timpul și că era doar ovulație... sau ceva de genul ăsta”, a povestit Samantha Weinstein.

Vezi și: Trei rețete tibetane pentru o viață lungă și sănătoasă

Simptomele, confundate

Balonarea, schimbările în obiceiurile intestinale și nevoia de a urina mai des sunt semne comune ale sindromului colonului iritabil (IBS), chisturilor ovariene sau chiar intoleranței la lactoză. Dar, atunci când sunt persistente, acestea pot fi, de asemenea, simptome ale cancerului ovarian.

Acesta este cel mai letal dintre cancerele ginecologice și reprezintă a cincea cauză principală de deces prin cancer la femei. 

”Aveam 25 de ani și eram în cea mai bună formă din viața mea. Nu existau antecedente de cancer în familia mea. Tocmai terminasem de filmat un videoclip muzical cu trupa mea punk rock, Killer Virgins, și eram la o săptămână distanță de lansarea primului nostru single important...

Eram la apogeul a ceea ce am presupus că va fi restul vieții mele ca tânăr creativ în Toronto. Apoi, am început să explodez ca Violet în ”Charlie și fabrica de ciocolată”. Următorul lucru pe care mi l-am dat seama a fost că mă aflam în spital, sub lumina chirurgicală a unei bile de discotecă în sala de operație, numărând invers de la zece în jos'.

Am petrecut patru zile chinuitoare în spital, vindecându-mă după o incizie abdominală masivă, cea mai mare parte a timpului petrecut halucinând ca Hypnotoad la Burning Man.

Când asistentele m-au făcut să merg în a treia zi, m-am disociat pentru prima dată, privindu-mi corpul din tavan. Știam ce se întâmpla. După operație, tatăl meu m-a dus cu mașina acasă la părinții mei pentru a mă recupera.

Multe săptămâni mai târziu, mama mi-a spus că arătasem ca o fantomă când am intrat prima dată în sufrageria lor; eram atât de palidă și de slabă. Mi-a luat săptămâni întregi să mă așez singură și să merg fără baston. Nu mă mai confruntasem niciodată cu dureri cronice înainte și nici nu mai avusesem nevoie să mă bazez pe analgezicele dureroase”, a mai povestit Samantha Weinstein, potrivit Daily Mail.

Vezi și: Retenția de apă, problemă obișnuită sau semn al unei boli. Ce trebuie să știi. Ce complicații grave poate avea

Cancerul ovarian, cauză necunoscută

Cauza exactă a cancerului ovarian este necunoscută, dar există lucruri despre care se crede că cresc riscul unei femei. Vârsta și dacă o rudă a avut în trecut cancer ovarian și de sân pot crește șansele, dar doar unul din 10 cazuri de cancer ovarian are o legătură genetică.

Genele defecte sunt genele BRCA sau cele legate de sindromul Lynch - un tip de cancer colorectal.  Persoanele care au avut cancer de sân sau de intestin, sau radioterapie pentru un cancer anterior, prezintă, de asemenea, un risc mai mare.

Dacă aveți endometrioză sau diabet, veți fi, de asemenea, la un risc mai mare. În mod similar, dacă ați început menstruația la o vârstă fragedă sau dacă nu ați avut un copil, deoarece acest lucru înseamnă că ați ovulat mai mult (ați eliberat mai multe ovule).

Supraponderabilitatea, fumatul și administrarea de terapie de substituție hormonală sau de contracepție hormonală, cum ar fi pilula sau implantul, contribuie, de asemenea, la un risc mai mare.

Cu toate acestea, simptomele bolii nu sunt întotdeauna evidente, ceea ce înseamnă că este adesea detectată târziu - când este mai greu de tratat.

Balonare sau o creștere a dimensiunii abdomenului, semnale de alarmă

De obicei, este un semn clar că ești constipat.  Dar balonarea persistentă - nu doar balonarea care apare și dispare - este, de asemenea, un semn cheie al cancerului ovarian, potrivit Clinicii Mayo.

Umflarea poate fi cauzată de lichidul blocat - ascită - care căptușește peretele stomacului, notează Ovarian Cancer Action. În stadiile avansate ale cancerului ovarian, balonarea poate deveni atât de severă încât abdomenul devine vizibil umflat.

Cei care se confruntă cu balonare severă și vizibilă ar trebui să solicite o programare imediată la medicul lor și să ceară o trimitere urgentă pentru investigații suplimentare, îndeamnă organizația caritabilă.

Vezi și: Cancerele care nu se vindecă, un război. Tratamentele, ineficiente și prognostic sumbru

Senzația de sațietate rapidă

Ascita - aceeași acumulare de lichid care cauzează balonarea - poate duce, de asemenea, la senzația de sațietate mai repede. Acesta este un alt simptom cheie al cancerului ovarian, care face ca și terminarea chiar și a meselor mici să fie dificilă, potrivit Clinicii Mayo.

Dacă vă confruntați în mod regulat cu unul sau mai multe dintre aceste simptome, care nu sunt normale pentru dumneavoastră, este important să vă adresați medicului dumneavoastră. 

Este posibil să fiți trimisă pentru mai multe teste sau să consultați un specialist în spital dacă acesta consideră că aveți o afecțiune care trebuie investigată. 

Pierderea poftei de mâncare

La fel ca balonarea, pierderea poftei de mâncare poate fi cauzată și de o tumoare sau de ascită. Aceasta poate face să nu vă simțiți foame, deoarece lichidul împinge împotriva altor organe din stomac.

Pierderea poftei de mâncare ar putea fi independentă de balonare și de senzația de sațietate sau ar putea fi ca urmare a acestor simptome. Experții recomandă să țineți un jurnal al simptomelor pentru a ține evidența tuturor simptomelor pe care le experimentați și dacă acestea se schimbă. 

De asemenea, puteți duce acest jurnal medicului dumneavoastră pentru a-l ține la curent cu starea dumneavoastră.

Vezi și: Greșeala uriașă pe care o faci când folosești și gătești uleiul. Cel mai nesănătos ulei. Anca Ioniță: E nociv. Efect negativ asupra sănătății

Durere în abdomen care nu dispare

Durerea persistentă în abdomen este un alt simptom cheie al cancerului ovarian, potrivit Clinicii Mayo. Însă senzația de disconfort este similară cu crampele menstruale, ceea ce le face pe femei să presupună că aceste probleme de stomac sunt inofensive. 

Dacă durerea se ameliorează atunci când stresul este atenuat, atunci simptomele tale sunt probabil legate de stres. Tumorile care cresc în pelvis, însă, pot provoca dureri în partea inferioară a abdomenului, potrivit Centers for Disease Control and Prevention. 

Dacă tumora se răspândește în abdomen sau în pelvis, aceasta poate irita țesutul din partea inferioară a spatelui, spun experții.

Nevoia de a urina mai des

Nevoia de a merge să urinezi mai des ar putea fi un semn al unei infecții. Dar este, de asemenea, un potențial simptom al cancerului ovarian. Totuși, acest semn de cancer nu este cunoscut pe scară largă. 

Doar una din 100 de femei știe despre el, potrivit Target Ovarian Cancer. Atunci când o tumoare crește pe ovare, aceasta poate împinge împotriva vezicii urinare - cauzând călătorii mai frecvente la toaletă.

Ascita din pelvis, care comprimă vezica urinară, poate, de asemenea, să le facă pe femei să simtă că trebuie să urineze mai des. Presiunea internă poate bloca, de asemenea, ureterele, care sunt tuburile care leagă rinichiul de vezica urinară, potrivit Cancer Research. 

Dacă se întâmplă acest lucru, urina nu se poate scurge, ceea ce poate provoca umflarea rinichiului. Modificări ale obiceiurilor intestinale sau simptome ale sindromului de intestin iritabil

Diareea sau constipația sunt semne comune ale sindromului intestinului urinar sau chiar intoxicații alimentare. Dar este, de asemenea, un semn comun al cancerului ovarian. 

Unele probleme gastrointestinale pot apărea ca urmare a faptului că tumora în creștere exercită presiune asupra organelor din apropiere, cum ar fi intestinul. 

Dacă aveți 50 de ani sau mai mult și dezvoltați simptome de sindrom de intestin iritabil pentru prima dată, merită să faceți un test, potrivit Macmillan Cancer Support.  SII poate provoca balonare și modificări ale funcției intestinale, însă de obicei nu debutează după vârsta de 50 de ani, notează organizația caritabilă.

Vezi și: De ce avem păr pubian. Care este rolul acestuia. Ce afecțiuni poți avea dacă ai prea mult păr în zona intimă

Cancerul ovarian, ce este

Cancerul ovarian este un cancer al ovarelor, care fac parte din sistemul reproducător feminin și care conțin ovulele. Există două ovare și ambele sunt atașate de uter. Cancerul la ovare se poate răspândi la intestinul și vezica urinară din apropiere.

Este al optulea cel mai frecvent cancer în rândul femeilor și este cel mai frecvent la femeile care au ajuns la menopauză, dar poate afecta femei de orice vârstă. 

Aproximativ 66% dintre cazurile de cancer ovarian sunt diagnosticate în stadiile mai avansate ale bolii. În momentul diagnosticării, 60 la sută dintre cancerele ovariene se vor fi răspândit deja în alte părți ale corpului, ceea ce face ca rata de supraviețuire la cinci ani să scadă la 30 la sută, de la 90 la sută în stadiul incipient.

Este diagnosticat atât de târziu deoarece localizarea sa în pelvis înseamnă că simptomele pot fi vagi și greu de recunoscut, în special la început.

Acestea sunt adesea aceleași cu simptomele unor afecțiuni mai puțin grave, cum ar fi sindromul colonului iritabil (IBS) sau sindromul premenstrual (PMS).

Vezi și: Polipii uterini, mai frecvenți după menopauză. Când se transformă în cancer. La ce să fii atentă

Cancerul ovarian, simptome

- Senzația de balonare constantă 

- Abdomen umflat

- Disconfort în burtă sau în zona pelviană 

- Senzația de sațietate rapidă atunci când mâncați sau pierderea poftei de mâncare 

- Nevoia de a urina mai des sau mai urgent decât în mod normal

Consultați-vă medicul dacă aveți alte simptome ale cancerului ovarian care nu dispar - mai ales dacă aveți peste 50 de ani sau dacă aveți antecedente familiale de cancer ovarian sau de sân, deoarece este posibil să aveți un risc mai mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel