Cancer colorectal: care sunt factorii de risc și cum îi recunoști simptomele

Cancer
Cancerul colorectal poate fi diagnosticat în fază precoce, ceea ce duce la o creștere a șanselor de supraviețuire. Iată care sunt factorii de risc și primele semne ale bolii.

Cancerul colorectal este cancer la nivelul colonului (intestinul gros sau rectul - ultimii câțiva centimetri ai intestinului gros cel mai apropiat de anus). Apare atunci când se formează creșteri anormale numite polipi în colon sau rect. În timp, unii dintre polipi se pot transforma în cancer

Dacă un polip devine canceros, acesta poate crește în peretele colonului sau al rectului. De asemenea, poate crește spre exterior, prin mai multe straturi ale tractului gastro-intestinal.

Când celulele canceroase intră în peretele colonului sau rectului, ele pot intra în vasele de sânge sau în vasele limfatice (care transportă deșeurile și fluidele) și se pot răspândi în alte părți ale corpului.

Factori de risc pentru cancerul colorectal

Cancerul colorectal este a treia cauză de decese cauzate de cancer și se așteaptă să provoace aproximativ 52.980 de decese în 2021. Riscul de a suferi cancer colorectal este de aproximativ 4%.

Factorii de risc pentru cancerul colorectal includ:

Vârstă înaintată

Antecedente familiale de cancer colorectal

Diabet de tip 2

Supraponderalitatea sau obezitatea

Lipsa de activitate fizică

O dietă bogată în carne roșie și procesată

Fumatul

Consumul intens de alcool

Iată simptomele care ar trebui să vă trimită la medic

Potrivit Societății Americane a Cancerului, cancerul colorectal poate să nu provoace simptome la început. Când apar simptome, acestea pot include:

O schimbare a obiceiurilor intestinale (cum ar fi diareea, constipația sau îngustarea scaunului) care durează mai mult de câteva zile

Sângerări rectale cu sânge roșu aprins

Sânge în scaun (care îl poate face să pară maro închis sau negru)

Crampe la stomac sau dureri abdominale

Slăbiciune și oboseală

Pierderea în greutate neintenționată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel