Cafeaua, o potențială armă împotriva bolii Alzheimer. Un studiu inovator arată legătura dintre cofeină și memorie

Cafea - Foto: Freepik @loseyourself
Cafeaua ar fputea fi o potențială armă împotriva bolii Alzheimer. Un studiu inovator dezvăluie noi mecanisme și speranțe pentru prevenirea declinului cognitiv.

Boala Alzheimer și alte afecțiuni neurodegenerative continuă să reprezinte o provocare majoră pentru sistemul de sănătate și pentru familiile celor afectați.

Deși cauzele acestei boli rămân parțial necunoscute, cercetările recente sugerează că factorii genetici și de mediu joacă un rol crucial în dezvoltarea acesteia. Printre acești factori, consumul regulat și moderat de cofeină ar putea oferi o protecție importantă împotriva declinului cognitiv legat de vârsta și riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Inserm, Spitalul Universitar din Lille și Universitatea din Lille, publicat în prestigioasa revistă Brain, a făcut un pas înainte în înțelegerea mecanismelor care stau la baza dezvoltării Alzheimer-ului.

Aceștia au descoperit că creșterea patologică a anumitor receptori neuronali în momentul declanșării bolii promovează pierderea sinapselor și, implicit, apariția precoce a problemelor de memorie.

Boala Alzheimer: O luptă împotriva timpului

Boala Alzheimer este caracterizat de tulburări de memorie, funcții executive și orientare în spațiu și timp, rezultate din degenerarea lentă a neuronilor. Aceasta începe în hipocampus, o regiune esențială pentru memorie și se extinde ulterior la restul creierului. Creierul pacienților cu Alzheimer prezintă două tipuri de leziuni microscopice: plăci senile (sau plăci amiloide) și degenerescență neurofibrilară (sau patologie tau), care contribuie la disfuncția și dispariția neuronilor.

În studii anterioare s-a observat o creștere a expresiei receptorilor A2A în hipocampusul pacienților afectați de Alzheimer. Totuși, impactul acestei dereglări asupra dezvoltării bolii și a tulburărilor cognitive asociate rămânea necunoscut până acum.

Rolul receptorilor A2A și pierderea sinapselor

Echipa de cercetători condusă de David Blum, de la Inserm, a investigat mai în profunzime această situație. Într-un model de Alzheimer, cercetătorii au reprodus creșterea timpurie a expresiei receptorilor de adenosină A2A, similară cu cea observată în creierul pacienților. Scopul lor a fost să evalueze consecințele acestei creșteri asupra bolii și să descrie mecanismele implicate.

Rezultatele au arătat că această creștere a receptorilor A2A favorizează pierderea sinapselor în hipocampusul ”șoarecilor Alzheimer”, ceea ce cauzează apariția precoce a tulburărilor de memorie. De asemenea, cercetătorii au demonstrat că disfuncția anumitor celule cerebrale – celulele microgliale, parțial responsabile de inflamația cerebrală observată în boală – ar putea fi implicată în pierderea sinapselor, ca răspuns la creșterea receptorilor A2A.

Aceste mecanisme fuseseră descrise anterior de aceeași echipă, de această dată într-un alt model a bolii care dezvoltă leziuni tau.

Cofeina, o speranță pentru prevenirea declinului cognitiv?

Ei bine, mai multe studii au sugerat deja că un consum regulat și moderat de cofeină (echivalentul a 2 - 4 cești de cafea pe zi) ar putea încetini declinul cognitiv asociat îmbătrânirii și riscului de a dezvolta Alzheimer.

În 2016, aceeași echipă de cercetare a descris unul dintre mecanismele prin care cofeina ar putea avea acest efect benefic în modelele animale, reducând tulburările cognitive asociate bolii Alzheimer. S-a demonstrat atunci că efectele cofeinei sunt legate de capacitatea sa de a bloca activitatea receptorilor A2A – aceiași receptori a căror expresie este crescută anormal în creierul persoanelor cu Alzheimer.

Prin descrierea în noul nostru studiu a mecanismului prin care creșterea patologică a expresiei receptorilor A2A provoacă o cascadă de efecte ce duc la agravarea tulburărilor de memorie, confirmăm relevanța unor căi terapeutice care ar putea acționa asupra acestei ținte. Reiterăm astfel importanța testării cofeinei într-un studiu clinic pe pacienții cu forme incipiente ale bolii. Ne putem imagina că, prin blocarea acestor receptori A2A, a căror activitate este crescută la pacienți, această moleculă ar putea preveni dezvoltarea tulburărilor de memorie sau chiar a altor simptome cognitive și comportamentale”, explică David Blum, Director de Cercetare la Inserm.

Un studiu clinic de fază 3, desfășurat de Spitalul Universitar din Lille, este în curs de desfășurare. Obiectivul acestuia este de a evalua efectul cofeinei aspra funcțiilor cognitive ale pacienților cu forme incipiente până la moderate de Alzheimer.

Astfel, descoperirile echipei de la Lille deschid noi orizonturi în înțelegerea și tratarea bolii Alzheimer. Deși sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste rezultate la oameni, cofeina, un compus accesibil și bine cunoscut, ar putea deveni un aliat neașteptat în lupta împotriva acestei boli devastatoare. Într-o lume în care numărul persoanelor afectate de Alzheimer este în continuă creștere, orice speranță, oricât de mică, merită explorată cu atenție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel