Bolile reumatice, diagnosticul timpuriu e vital

Inflamația cronică
Bolile reumatice şi musculo-scheletale reprezintă cea mai frecventă formă de boală cronică, afectând aproximativ 1,7 miliarde de persoane la nivel global, cu o creştere de 45% în ultimii 20 de ani, arată datele oficiale. În 60% din cazuri incapacitează bolnavii, împiedicându-i să muncească și făcându-i dependenți de ajutorul altora.

Bolile reumatice și musculo-scheletale au un profund impact socio-economic, ele generând 50% din absenteismul de la locul de muncă și aproximativ 60% din rata incapacităţii permanente de muncă, arată datele oficiale. 

Deoarece capacitatea de muncă este afectată semnificativ, rata şomajului în rândul persoanelor cu boli reumatice şi musculo-scheletale este de 3 ori mai mare decât cea a populației generale, arătau, cu ceva timp în urmă, reprezentanții Ligii Române Contra Reumatismului și ai Societății Române de Reumatologie.

600.000 de români au boli reumatice

Întrucât aceste afecțiuni pot fi generatoare de handicap, pacienții sunt adesea forțați să se pensioneze anticipat. Iar asta însemană un trai precar, veniturile fiind mult mai mici decât atunci când erau în activitate.

În România, peste 600.000 de persoane (3% din populație) suferă de una dintre cele peste 200 de afecțiuni incluse în această categorie de boli, printre care se numără poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artroza, fibromialgia, lupusul sau guta (foto).

Motivul pentru care diagnosticul precoce este foarte important este că doar intervenind cu tratament de la debutul bolii, poate avea loc remisiunea acesteia, atrag atenția medicii.

De foarte multe ori însă pacienții ajung la medicul reumatolog prea târziu, caz în care remisiunea nu mai este posibilă.

Dacă persoanele afectate nu primesc tratamentul adecvat, calitatea vieții este redusă, iar activitățile zilnice și abilitățile fizice ale acestora au de suferit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel