Boală cronică de rinichi, risc identificat în 35 gene

Durerile de spate pot fi semn de boală la rinichi. Foto: PIxabay
Identitatea genelor care predispun oamenii la boli cronice de rinichi a fost descoperită de oamenii de știință de la Universitatea din Manchester. Sunt 35 de gene care au legătură cu riscul apariției acestei boli, care afectează unul din zece adulți. Descoperirea reprezintă un progres major în înțelegerea bolii adesea subdiagnosticată. Nedepistați la timp, pacienții cu boală cronică de rinichi ajung la dializă sau la transplant de rinichi.

Studiul internațional condus de cercetătorii de la Universitatea din Manchester a identificat cele 35 de gene, deschizând astfel posibilitatea de a dezvolta în viitor teste noi de diagnosticare și tratamente pentru boala cronică de rinichi. Oamenii de știință au folosit o tehnologie de ultimă oră de secvențiere ARN pe care au aplicat-o la una dintre cele mai mari colecții care există vreodată de rinichi umani.

"Boala cronică a rinichilor este cunoscută pentru componenta sa genetică puternică. Cunoștințele noastre limitate de mecanismele sale genetice exacte explică parțial de ce progresul în dezvoltarea de noi teste de diagnostic și tratamente ale bolii cronice de rinichi a fost atât de lent", a declarat profesorul Maciej Tomaszewski de la Universitatea din Manchester, cercetător implicat în studiu.

Una dintre genele identificate, mucin-1 este responsabilă de producerea unei proteine lipicioase numită mucină care acoperă interiorul rinichiului. Mutațiile acestei gene au fost deja găsite în familii cu insuficiență renală rare moștenită, au precizat cercetătorii.

"Sperăm că anticiparea bolii prin testarea genetică, chiar înainte de apariția simptomelor, va fi în viitor prima linie de apărare împotriva unuia dintre cei mai mari criminali din lume", a afirmat profesorul Fadi Charchar, de la Federația Universității din Australia.

Potrivit acestuia, detectarea timpurie, urmată de tratamentul cu medicamente care protejează rinichii sau evitarea medicamentelor care pot afecta rinichii este cheia păstrării rinichilor sănătoși mai târziu în viață.

Statisticile arată că 10% din populația lumii are o afecțiune renală. În Marea Britanie aproape 2 milioane de persoane au fost diagnosticate cu boală cronică de rinichi, dar se estimează că încă un milion de persoane rămân nediagnosticate. În România, 1,4 milioane de persoane erau cunoscute cu boală cronică de rinichi, în anul 2016.

Studiul integral il puteti citi aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel