Boala arterială periferică, factori de risc și complicații. Poate duce la amputarea picioarelor

boala arteriala periferica. FOTO: Freepik
Boala arterială periferică poate avea impact major asupra sănătății, iar una dintre complicațiile sale este amputarea picioarelor. 

Boala arterială periferică, arterita, este o afecțiune în care arterele sunt îngustate și nu pot transporta la fel de mult sânge către extremitățile organismului, cum ar fi brațele și picioarele. De cele mai multe ori această afecțiune este cauzată de aterocleroză, iar printre complicațiile pe care le are cea mai importantă este cea privind riscul de amputare a picioarelor, ca urmare a inflamării. Crampele care încep atunci când vă mișcați și dispar cu odihna sunt unul dintre semnalele de avertizare ale acestei afecțiuni. Arterita poate să se manifeste în brațe, cap, stomac și rinichi.

Boala arterială periferică, factori de risc, cauze și simptome

Cea mai comună cauză pentru apariția bolii arteriale periferice este blocarea arterelor, adică de ateroscleroză, afecțiune care se caracterizează prin dezvoltarea unor plăci de grăsime pe artere. În cazuri mai puțin întâlnite, boala arterială periferică poate fi cauzată și e o inflamare a vaselor sanguine, de leziuni suferite la picioare, de probleme congenitale.

Factorii care cresc riscul apariției acestei boli sunt:

- Fumatul

- Diabetul

- Obezitatea

- Sedentarismul

- Hipertensiunea

- Colesterolul crescut

- Vârsta înaintată, apare de regulă după 50 de ani

- Istoricul familial de boală arterială periferică, boală cardiovasculară sau accident vascular cerebral.

Printre simptomele bolii arteriale periferice, cea mai frecventă este senzația de arsură sau de amorțeală la degetele de la picioare sau la picioare, chiar și atunci când persoana se odihnește.

Alte semne și simptome ar putea include:

- Modificări ale culorii picioarelor

- Disfuncție erectilă, cel mai adesea la bărbații cu diabet zaharat

- Slăbiciune a picioarelor

- Oboseală în timpul mersului, în special la nivelul picioarelor

- Picioare care sunt mai reci decât brațele

- Un picior care se simte mai rece decât celălalt

- Pierderea părului de pe picioare

- Puls mai slab în picioare

- Piele lucioasă pe picioare

- Piele care pare palidă sau cam albastră

- Creștere lentă a unghiilor de la picioare

 -Răni sau răni pe degetele de la picioare sau pe picioare care se vindecă cu dificultate, în ciuda tratamentelor specifice.

În ceea ce privește manifestarea acestei boli la nivelul mâinilor, acestea sunt similare cu cele de la picioare, adică durere, crampe, dificultate în realizarea activităților cotidiene, ele dispărând odată cu momentul în care luați o pauză. 

Vezi și: Câți pași trebuie să faci pe zi pentru a reduce riscul de demență. Contează mult și viteza

Boala arterială periferică, diagnostic și tratament

Diagnosticarea acestei afecțiuni se face în urma unui consult medical, la care medicul va urmări semnele specifice bolii arteriale periferice. Dacă acest examen simplu nu va duce la rezultate concludente, medicul va verifica indicele gleznă-braț, adică va măsura tensiunea arterială din zona gleznei, respectiv a brațului. De asemenea, medicul va putea cere și efectuarea unei ultrasonografii, a unei angiografii, precum și o serie de analize de sânge.

Tratamentul bolii arteriale periferice are ca obiectiv principal controlarea simptomelor, cum ar fi durerea de picioare, dar și oprirea progresului aterosclerozei, fapt ce va putea reduce și din riscul de atac cardiac sau AVC.

Astfel, schimbarea stilului de viață, cu o dietă echilibrată în vitamine, minerale și nutrienți, poate duce la scăderea colesterolului, dar și al glicemiei. Pe lângă adoptarea unei nou stil de viață, medicul poate recomanda și tratament medicamentos care să vizeze scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale, precum și reglarea nivelului de glucoză din sânge.

În cazurile mai complicate trebuie intervenit chirurgical, prin angioplastie, adică procedura necesară pentru lărgirea unei artere.

Boala arterială periferică, posibile complicații

Cum ateroscleroza este una dintre principalele cauze ale apariției bolii arteriale periferice, acest lucru trebuie considerat un semnal de alarmă, căci este foarte posibil să existe astfel de depuneri pe artere și în altă parte a corpului.

La arterele de la nivelul inimii, boala se numește coronariană, dar poate să apară și la rinichi, boala arterelor renale, sau la arterele carotide, cele care transportă sângele la creier, ceea ce poate duce la AVC.

În cazul în care sunteți diabetic, sunt șanse mari de a face ischemie critică a membrelor. Aceasta începe cu o rană sau o infecție, de obicei la nivelul piciorului sau al gambei, iar vindecarea acesteia este foarte dificilă, în ciuda tratamentelor specifice. În unele cazuri se poate ajunge chiar la amputarea labei piciorului sau a gambei, în funcție de gravitatea bolii, motiv pentru care boala este considerată ca fiind una  impact major asupra persoanei respective, dar și a celor apropiați.

Deși termenii sunt apropriați, trebuie subliniat că este o diferență mare între arterită și artrită, aceasta din urmă fiind o stare patologică ce este caracterizată de inflamație articulară, fenomen de obicei acompania de cele cinci semne celsiene: durere, tumefacție, temperatură locală crescută, înroșirea tegumentelor periarticulare și limitarea funcției articulate implicate.

Artrita reumatoidă, declanșată de o reacție imunitară. Cercetător: Aceste descoperiri pot ajuta

Artrita reumatoidă este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar atacă țesuturile articulațiilor, în special la nivelul genunchilor, mâinilor și încheieturilor, iar acest lucru provoacă inflamații și umflături dureroase.

Artrita reumatoidă prezintă simptome ușoare în jurul vârstei de 60 de ani, iar apoi se agravează cu trecerea timpului și afectează 1% din populația lumii.

Oamenii de știință consideră că factorii genetici și de mediu sunt printre cei care provoacă apariția acestei boli, iar printre factorii de mediu se numără fumatul, stilul de viață și disbioza intestinală, care reprezintă un dezechilibru la nivelul microbiotei intestinale.

O bacterie prietenoasă, dar și cu impact negativ asupra sănătății

Astfel, o bacterie care apare în mod repetat în investigațiile privind atrita reumatoidă este Prevotella copri, notează Medical News Today.

În 2013, un studiu a constatat că trei sferturi dintre persoanele cu poliartrită reumatoidă recent diagnosticată și netratată aveau P. copri în intestine, în comparație cu doar o cincime dintre controalele sănătoase.

Un alt studiu, publicat în 2019, a descoperit cantități mai mari de specii de Prevotella în intestinele persoanelor cu risc de artrită reumatoidă înainte ca acestea să dezvolte boala, comparativ cu controalele.

Această bacterie, una cu o reputație mixtă, este o bacterie intestinală prietenoasă, care ajută la digerarea fibrelor alimentare, mai mult, este asociată cu beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea grăsimii abdominale și îmbunătățirea metabolismului glucozei din sânge. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Miopia și timpul stat în fața ecranelor. Oftalmolog: Cu cât ecranul este mai mic, cu atât este mai nociv

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel