Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Bătăile anormale ale inimii sunt un semn că aceasta nu funcționează corespunzător. Aritmia cardiacă poate avea consecințe devastatoare. Mulți dintre noi au o viață atât de ocupată încât nu-și găsesc timp pentru a se îngriji de propria sănătate. Uneori putem trece cu vederea semnele de pe corpul nostru care ne arată că nu suntem bine - dar acest lucru poate avea consecințe devastatoare.
Dacă simptomele sunt depistate din timp, ele pot fi tratate. De la palpitații la leșin și senzație de lipsă de aer, este vital să se verifice orice posibil simptom de aritmie.
Cel mai evident semn de aritmie este fibrilația atrială (FA), care provoacă o bătaie neregulată și adesea neobișnuit de rapidă a inimii. Cei care suferă de aceasta prezintă un risc de cinci ori mai mare de a suferi un accident vascular cerebral potențial fatal sau care le poate schimba viața.
Directorul medical al BHF, profesorul Sir Nilesh Samani, a declarat că este îngrijorător numărul din ce în ce mai mare de persoane care au aritmie.
”Ceea ce rămâne îngrijorător este numărul mare de persoane care nu sunt diagnosticate și nu știu că trăiesc cu un risc crescut de accident vascular cerebral.
Trudie Lobban, fondatoarea Arrhythmia Alliance - o coaliție formată din pacienți, profesioniști din domeniul sănătății și factori de decizie politică, a adăugat că tulburările de ritm cardiac sunt principalele cauze ale morții subite.
”Tulburările de ritm cardiac sunt una dintre principalele cauze ale morții cardiace subite și ale accidentelor vasculare cerebrale devastatoare și, cu toate acestea, prea puțini oameni sunt conștienți de ritmul inimii lor”, a spus Trudie Lobban, potrivit Mirror.
Alte semne cheie de avertizare la care trebuie să fiți atenți, potrivit Dr. Anthony Chow, cardiolog consultant la Spitalul Wellington, parte a HCA Healthcare UK, sunt palpitațiile (o senzație de bătaie sau de fluturare în inimă/piept), amețelile și senzația de leșin, lipsa de aer, disconfort în piept și senzația de oboseală excesivă.”
Este important să subliniem că aceste lucruri nu înseamnă automat că aveți o problemă cardiacă, dar este important să vă sunați medicul de familie pentru a le verifica.
”Nu toată lumea experimentează aceste simptome exacte și, în unele cazuri, pacienții pot să nu aibă niciun simptom”, a spus dr. Chow.
Dacă aveți antecedente de probleme de sănătate și/sau sunteți din ce în ce mai îngrijorat de palpitații, ar trebui să vorbiți cu un medic
”Nu este obișnuit să fim conștienți de bătăile inimii noastre, cu excepția cazului în care există un ritm perturbat. Ar trebui să vorbiți cu medicul dumneavoastră dacă palpitațiile inimii durează mult timp sau dacă nu se ameliorează și par să se înrăutățească.
Cazurile acute de simptome ar putea fi un semn de avertizare a ceva mai grav, așa că este important să solicitați sfatul medicului dacă sunteți îngrijorat. În unele cazuri, aritmia ar putea fi un indiciu al unei urgențe medicale, cum ar fi un atac de cord”, a mai adăugat dr. Chow.
În general, aritmiile cardiace sunt grupate în funcție de viteza ritmului cardiac. De exemplu:
Tahicardia este o inimă rapidă. Ritmul cardiac în repaus este mai mare de 100 de bătăi pe minut.
Bradicardia este o bătaie lentă a inimii. Ritmul cardiac în repaus este mai mic de 60 de bătăi pe minut.
Tipurile de tahicardii includ:
Fibrilația atrială (A-fib). Semnalizarea haotică a inimii determină un ritm cardiac rapid, necoordonat. Afecțiunea poate fi temporară, dar unele episoade de fibrilație atrială nu se pot opri decât dacă sunt tratate. A-fibrilația este asociată cu complicații grave, cum ar fi accidentul vascular cerebral.
Flutter atrial. Fluturarea atrială este similară cu fibrilația atrială, dar bătăile inimii sunt mai organizate. Fluturarea atrială este, de asemenea, legată de accidentul vascular cerebral.
Tahicardia supraventriculară. Tahicardia supraventriculară este un termen larg care include aritmiile care pornesc deasupra camerelor inferioare ale inimii (ventriculi). Tahicardia supraventriculară provoacă episoade de bătăi puternice ale inimii (palpitații) care încep și se termină brusc.
Fibrilația ventriculară. Acest tip de aritmie apare atunci când semnalele electrice rapide și haotice fac ca camerele inferioare ale inimii (ventriculii) să tremure în loc să intre în contact într-un mod coordonat care pompează sângele către restul corpului.
Această problemă gravă poate duce la moarte dacă nu se restabilește un ritm cardiac normal în câteva minute. Majoritatea persoanelor care au fibrilație ventriculară au o boală cardiacă de bază sau au suferit un traumatism grav.
Tahicardie ventriculară. Acest ritm cardiac rapid și regulat începe cu semnale electrice defectuoase în camerele inferioare ale inimii (ventriculele). Ritmul cardiac rapid nu permite ventriculilor să se umple corespunzător cu sânge.
Ca urmare, inima nu poate pompa suficient sânge în organism. Este posibil ca tahicardia ventriculară să nu cauzeze probleme grave la persoanele cu o inimă altfel sănătoasă. La cei cu boli de inimă, tahicardia ventriculară poate fi o urgență medicală care necesită tratament medical imediat.
Deși o frecvență cardiacă sub 60 de bătăi pe minut în repaus este considerată bradicardie, o frecvență cardiacă scăzută în repaus nu semnalează întotdeauna o problemă. Dacă sunteți în formă din punct de vedere fizic, este posibil ca inima dumneavoastră să fie în continuare capabilă să pompeze suficient sânge în organism cu mai puțin de 60 de bătăi pe minut în repaus.
Dacă aveți un ritm cardiac lent și inima nu pompează suficient sânge, este posibil să aveți un tip de bradicardie. Tipurile de bradicardii includ:
Sindromul sinusal bolnav. Nodul sinusal este responsabil pentru stabilirea ritmului inimii. Dacă acesta nu funcționează corect, ritmul cardiac poate alterna între prea lent (bradicardie) și prea rapid (tahicardie).
Sindromul sinusal bolnav poate fi cauzat de cicatrizarea din apropierea nodului sinusal care încetinește, întrerupe sau blochează deplasarea impulsurilor. Sindromul sinusal bolnav este cel mai frecvent în rândul adulților în vârstă.
Blocaj de conducere. Un blocaj al căilor electrice ale inimii poate face ca semnalele care declanșează bătăile inimii să încetinească sau să se oprească. Unele blocaje pot să nu provoace niciun semn sau simptom, iar altele pot provoca bătăi sărite.
Este posibil ca aritmiile cardiace să nu provoace niciun semn sau simptom. Un medic poate observa bătăile neregulate ale inimii atunci când vă examinează pentru un alt motiv de sănătate.
În general, semnele și simptomele aritmiilor pot include:
- O fluturare în piept
- O bătaie accelerată a inimii (tahicardie)
- O bătaie lentă a inimii (bradicardie)
- Dureri în piept
- Dificultăți de respirație
Alte simptome pot include:
- Anxietate
- Oboseală
- Amețeală
- Transpirație
- Leșin (sincopă), notează Mayo Clinic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...