Bacteriile din gură, asociate cu riscul de a dezvolta artrită reumatoidă. STUDIU

Foto: Pixabay
Cercetătorii au descoperit similitudini în compoziția bacteriană a gurii la pacienții cu poliartrită reumatoidă timpurie și la cei cu risc de a dezvolta boala, în comparație cu persoanele sănătoase care nu erau expuse riscului. 

Constatările unui nou studiu (link direct studiu) publicat în jurnalul Artrita și reumatologia (Arthritis & Rheumatology) arată că pacienții și persoanele cu risc au prezentat o abundență relativă crescută de bacterii potențial pro-inflamatorii în gură, sugerând o posibilă legătură între microbii orali și artrita reumatoidă.

Au fost recrutate trei grupuri a câte 50 de participanți fiecare: Primul grup era compus din pacienți cu artrită reumatoidă timpurie (ERA), al doilea din indivizi cu risc (artralgii și autoanticorpi) și al treilea compus din persoane cu controale sănătoase. 

O examinare parodontală a condus la scoruri de sângerare la sondare (BOP), adâncimea de sondare a buzunarului (PPD) și suprafața parodontală inflamată (PISA). 

Compoziția microbiană a plăcii dentare subgingivale, a salivei și a învelișului limbii a fost evaluată utilizând secvențierea ampliconului 16S rDNA și comparată între grupuri cu analize variaționale permutațional de variație (PERMANOVA). 

„Prevotella și Veillonella - ambele bacterii anaerobe gram-negative - au avut o abundență relativă mai mare în salivă, iar Veillonella a fost, de asemenea, la o abundență relativă mai mare în acoperirea limbii, atât a pacienților cu artrită reumatoidă timpurie, cât și a persoanelor cu risc comparativ cu controalele sănătoase”, au spus autorii în lucrarea lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel