Avertismentul unui cardiolog: „Minunea care scade colesterolul” e un medicament vândut ca supliment! „Are exact aceleași efecte adverse”

Pastilă. Foto. Pexels
Cunoscutul medic cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu, fost președinte al Societății Române de Cardiologie avertizează că un supliment alimentar promovat drept „minunea care scade colesterolul”, este de fapt un medicament și că poate fi foarte periculos dacă este recomandat pe lângă statinele clasice. 

Dr Gabriel Tatu-Chițoiu trage, din nou, un semnal de alarmă despre suplimentul alimentar  Arterin care este de fapt un medicament, spune reputatul cardiolog. 

„... am scris recent despre Arterin, medicamentul naturist, suplimentul natural "minune care scade colesterolul și nu este statină" - deci ar evita efectele adverse ale statinelor. Astăzi am avut surpriză să constat că unul dintre pacienți a început să ia Atorvastatina (Sortis) - deci o statină - la care a primit ca indicație să ia și Arterin, acest „supliment alimentar”

Dragi Colegi, dragi Prieteni

Reamintesc faptul că Arterin este de fapt O STATINĂ, respectiv Lovastatină (!!!) extrasă sub altă denumire din orezul roșu și vândută că „supliment alimentar”. Lovastatina este prima statină pusă pe piață în 1987. Arterin în doză de 10 mg cu care este vândută a fost evaluată de un grup de experți ai Comisiei Europene, care în 2019 a emis un raport arătând că acest produs este de fapt Lovastatină și că are exact aceleași efecte adverse ca ale statinelor. Ba mai mult la această doză efectele adverse severe (inclusiv rabdomioliza) sunt citate frecvent după o perioadă de 4 luni de tratament motiv pentru care recomandarea a fost de a se evita. Din același motiv suspectez că unii producători recomandă ca durata de tratament cu Arterin doar 4 luni. 

Deci... a prescrie Sortis + Arterin este ca și cum ai prescrie 2 statine la același pacient. Complet aiurea.  ...că să nu mai vorbim de prețul cu care este comercializat acest produs: cel puțin dublu comparativ cu o statina "normală"” a avertizat dr Gabriel Tatu-Chițoiu, pe pagina sa de Facebook. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel