Astm bronșic: milioane de copii, îmbolnăviți din cauza poluării

poluare
Astmul bronșic a fost diagnosticat, anual, la circa 4 milioane de copii din lume din pricina poluării aerului cu dioxid de azot, susține un studiu făcut pe 194 de țări, între 2010 și 2015.

Astmul bronșic este strâns legat de poluarea cu dioxid de azot, arată o cercetare făcută în 194 de țări și 125 de orașe de pe glob. Autorul principal al studiului este Susan Anenberg, profesor asociat de Mediu și Sănătate la Locul de Muncă în cadrul Institutului Milken ce ține de Universitatea George Washington, SUA, potrivit sciencedaily.com.

Aproximativ 235 de milioane de oameni din întreaga lume au astm.

Cele mai poluate țări. Studiu unic

Cercetarea a arătat că primele trei țări din lume care sunt cele mai poluate sunt China (cu 760.000 de cazuri de astm pe an), India (350.000) și Statele Unite (240.000 de cazuri de astm pe an).

Studiul este primul de acest gen care a făcut conexiunea dintre cazurile noi de astm pediatric și dioxidul de azot asociat traficului. Cercetătorii au folosit o metodă care ia în considerare expunerile mari la acest poluant care apar în apropierea unor drumuri aglomerate.

Potrivit datelor din intervalul 2010-2015, se estimează că 64% din noile cazuri de astm provin din zonele urbane.

92% dintre noile cazuri atribuite dioxidului de azot

Autorii studiului au pus față în față seturile de date globale ale concentratiilor de NO2, distribuția populației de copii și ratele de incidentă a astmului, cu dovezi epidemiologice privind poluarea NO2 derivată din trafic și dezvoltarea de astm la copii. Astfel au evaluat numărul de noi cazuri de astm pediatric care pot fi atribuite poluării cu NO2 în cele 194 de țări.

Concluzia: aproximativ 92% din noile cazuri de astm pediatric, atribuite dioxidului de azot, s-au produs în zone care îndeplinesc deja cerințele Organizației Mondiale a Sănătății.

4 milioane de copii s-au îmbolnăvit, anual, între 2010-2015, de astm bronșic din pricina poluării aerului. Cercetătorii consideră că milioane de noi cazuri de astm pediatric ar putea fi prevenite pe glob dacă s-ar reduce poluarea aerului, s-ar folosi transportul public electrificat, bicicleta, ori chiar mersul pe jos.

Prezența dioxidului de azot în aer a depășit 20% în 92 de orașe situate atât în țările dezvoltate, cât și subdezvoltate. Primele 10 mari prezențe de NO2 au fost estimate pentru opt orașe din China - 37/48%, iar pentru Moscova și Seul - 40%.

Studiul a fost publicat în The Lancet Planetary Health. Poate fi citit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel