Arta, terapie în bolile neurologice

Arta poate fi terapeutică
Arta pare să fie o bună terapie în bolile neurologice. Studiile au demonstrat că  abilitatea de a crea artă rămâne mult timp după ce vorbirea și limbajul s-au diminuat.

Desenatul și pictura stimulează amintirile persoanelor cu demență și le permite să se reconecteze cu lumea, sun cerctătorii de la Harvard Medical School.

Persoanele cu demență nu sunt singurele beneficiare. Studiile au arătat că exprimarea prin artă poate ajuta și persoanele cu depresie, anxietate sau cancer. Și acest lucru a fost legat de îmbunătățirea memoriei, raționamentului și rezilienței la persoanele în vârstă, sănătoase.

Efectele benefice ale creației nu depind de priceperea sau talentul unei persoane. "Este procesul, nu produsul," spune Megan Carleton, terapeut de artă la Spitalul General Massachusetts (MGH), afiliat la Harvard.

Activitățile artistice, eficiente

Decenii de cercetare au demonstrat că, la persoanele cu demență și alte boli neurologice progresive, abilitatea de a crea artă rămâne mult timp după ce vorbirea și limbajul s-au diminuat. Cercetările au arătat, de asemenea, că activitățile de creație a artei vizuale poate reduce stresul și poate promova relaxarea persoanelor spitalizate sau a celor care vin la spital din cauza bolii.

Carleton, căreia îi place foarte mulți terapeuți prin artă, este, de asemenea, un consilier pentru sănătatea mintală, care oferă o varietate de tipuri de exprimare prin artă, de la folosirea de vopsele acrilice la iPads, disponibile pentru persoanele care suferă de cancer la MGH. De asemenea, a lucrat cu veterani și oameni cu boala Alzheimer în alte medii. "Odată ce oamenii se angajează, adesea își dau seama că se distrează și timpul trece mai repede", spune ea.

Ea spune că, de asemenea, arta are un rol important în a ajuta oamenii în momente deosebit de dificile, inclusiv în ceea ce privește sfârșitul vieții. "Lucrul cu un terapeut de artă instruit poate să le ofere o modalitate de a se exprima într-un mediu sigur pentru a-i ajuta să ajungă la etapa următoare cu mai multă pace".

Ea a vazut pesoane făcând coliere pentru a le da prietenilor si rudelor, făcând cărți și clipuri video pentru a-și imortaliza experiențele și chiar construind cutii pentru a „pune” acolo expresiile de furie și frustrare. 

De ce e arta o bună terapie

Studiile recente sugerează că, pentru a împiedica declinul cognitiv, activitățile creative pot fi mai eficiente decât admirarea sau aprecierea lucrărilor de creație. Un raport din 2017 al Mayo Clinic Study of Aging a indicat că persoanele de peste 70 de ani care au realizat proiecte de artizanat au avut un risc mai scăzut de a dezvolta tulburări cognitive ușoare decât cei care au citit cărți.

Într-un studiu german din 2014, pensionarii care au pictat și sculptat au avut îmbunătățiri mai mari în raționamentul spațial și în rezistența emoțională decât un grup similar care a urmat cursuri de apreciere a artei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel