Apa potabilă, realitatea unui pericol ascuns în pahar. Cum este tratată, de ce are gust diferit, ce BOLI riști și când să NU o mai bei: Nu este potabilă în condițiile astea

apa potabila - FOTO: Freepick
EXCLUSIV
Se fac periodic analize chimice pentru a determina dacă apa potabilă este conformă și nu pune în pericol sănătatea celor care o consumă. Ce boli poți face dacă apa nu este tratată corespunzător și care sunt concentrațiile maxime de factori chimici și microbiologici admiși.

Apa potabilă trebuie să respecte anumiți parametri pentru a fi consumată în siguranță. Am discutat cu cei care tratează apa care ajunge la robinet pentru a afla prin ce etape trece de la izvor și până ajunge în casele noastre.

Potrivit Legii 458, Legea calității apei, "apa potabilă trebuie să fie sanogenă și curată, îndeplinind următoarele condiții:

- să fie lipsită de microorganisme, paraziți sau substanțe care, prin număr sau concentrație, pot constitui un pericol potențial pentru sănătatea umană;

Măsurile de aplicare a prezentei legi nu trebuie să conducă, direct sau indirect, la deteriorarea calității reale a apei potabile, care să afecteze sănătatea umană, ori la creșterea gradului de poluare a apelor utilizate pentru obținerea apei potabile.

Calitatea apei potabile trebuie să corespundă valorilor stabilite pentru parametrii prevăzuți. Valorile lor sunt stabilite în scopul evaluării calității apei potabile în programele de monitorizare și în vederea îndeplinirii obligațiilor.

Ministerul Sănătății aprobă valori pentru parametrii suplimentari, care nu sunt incluși în anexa nr. 1, la propunerea autorității de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, acolo unde măsurile de protecție a sănătății publice pe teritoriul unui județ sau al municipiului București ori pe o parte din teritoriul acestora o impun. 

Calitatea apei potabile este corespunzătoare când valorile stabilite pentru parametrii de calitate sunt în conformitate cu prevederile art. 5, în următoarele puncte de prelevare a probelor:

a) la robinetul consumatorului și la punctul de intrare în clădire, în cazul apei potabile furnizate prin rețeaua de distribuție;

b) la punctul de curgere a apei din cisternă, în cazul apei potabile furnizate în acest mod;

c) în punctul în care apa se pune în sticle sau în alte recipiente, în cazul apei potabile îmbuteliate;d) în punctul din care apa este preluată în procesul de producție, în cazul apei utilizate în industria alimentară.

Dacă în situația prevăzută se constată că valorile parametrilor nu se încadrează în valorile stabilite pentru parametri, în conformitate cu anexa nr. 1, din cauza sistemului de distribuție interioară sau a modului de întreținere a acestuia se consideră că au fost îndeplinite obligațiile ce revin producătorului, respectiv distribuitorului, cu excepția situației în care apa este furnizată direct publicului, precum: unități de învățământ, unități de asistență medicală, instituții socio-culturale și cantine".

Cum devine apa potabilă. "Dacă aceste condiții nu sunt respectate înseamnă că apa nu este potabilă"

"Apa este potabilă atunci când respectă prevederile Legii 458/2002. Legea ne obligă să efectuăm un set de analize fizico-chimice și bacteriologice unde există norme minime și maxime. Din punct de vedere microbiologic avem niște condiții foarte stricte.

Dacă aceste condiții nu sunt respectate înseamnă că apa nu este potabilă. În acest sens sunt efectuate peste 20 de analize fizico-chimice, cinci analize microbiologice, lucruri care se fac în cadrul companiei regionale de apă începând de la stațiile de tratare și până la rețelele de distribuție. Apa potabilă respectă o anumită legislație și este dezinfectată”, a explicat ing. Cristian Ionică, în exclusivitate pentru DC Medical.

Vezi și: Crema de față anti-îmbătrânire făcută acasă. Cum să o prepari din două ingrediente banale

Conform Legii, "în cazul constatării situației se va proceda astfel:

a) producătorii, respectiv distribuitorii de apă potabilă, notifică proprietarii cu privire la măsurile adecvate de remediere și întreținere a rețelei sau a tehnicilor adecvate de tratare, ce trebuie luate în scopul de a reduce sau de a elimina riscul de neconformare la parametrii de calitate a apei potabile, simultan cu informarea autorității de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București;

b) autoritățile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, notifică consumatorii în cauză cu privire la măsurile suplimentare ce trebuie adoptate, dacă acestea se impun, pentru prevenirea îmbolnăvirilor"

De ce are apa potabilă gust și de ce diferă de la o zonă la alta

Se spune că apa potabilă nu are nici gust și nici miros, însă realitatea din pahar diferă. Spre exemplu, apa potabilă poate să aibă gust diferit în mai multe localități din țară. Potrivit specialiștilor, în apă se pot regăsi diferite minerale, iar acestea pot schimba subtil gustul apei.

”În analizele fizico-chimice una dintre caracteristici o reprezintă gustul și culoarea. Gustul apei ar trebui să fie același peste tot. La noi, în Valea Jiului, sunt rețele supraterane și nu există riscul de apariție a fierului și manganului care dau un alt gust la apă.

În alte localități unde există puțuri de mare adâncime și există fier și mangan poate apa să aibă alt gust dar acest lucru nu înseamnă că apa nu este potabilă. Și la acești indicatori există limite în care trebuie să se încadreze.

Un alt gust al apei poate apărea și în zonele în care sunt industrii care poluează sursele de alimentare ale stațiilor de tratare. În principal gustul diferit apare în zonele în care pe lângă apa de suprafață se mai folosește și apa din sursele de mare adâncime.

Vezi și: Tehnica salvatoare pentru cancerul de colon, stomac, rect. Adina Croitoru: Aduce maximul de supraviețuire. Ține tumora pe loc

Zonele de șes sunt mai afectate de aceste lucruri, noi avem noroc că putem muta apa dintr-un oraș în celălalt. Avem cinci stații de tratare care toate sunt supraterane și apa nu este staționară pe când apa din puțurile de adâncime este una staționară. Dacă în unele zone sunt probleme și cu bazinele de acumulare, la noi nu există această problemă”, ne-a mai explicat Cristian Ionică.

Apa netratată corespunzător, riscuri

Apa poate să transmită numeroase boli, unele mai puțin grave, altele extrem de grave.

Bolile care sunt cel mai des întâlnite ca urmare a consumului de apă netratată includ printre altele:

- febra tifoidă

- tuberculoza

- hepatita A și E

- dizenteria

- enterocolitele

- unele boli parazitare precum tricocefaloza sau ascaridioza.

Dintre bolile cauzate de consumul de apă infestată cu bacterii amintim și:

- dizenteria

- holeră

- salmoneloză

- enterita/enterocolita.

”Apa contaminată și salubritatea precară sunt legate de transmiterea unor boli precum holera, diareea, dizenteria, hepatita A, febra tifoidă și poliomielita. Serviciile de apă și salubritate absente, inadecvate sau gestionate necorespunzător expun persoanele la riscuri pentru sănătate care pot fi prevenite.

Acest lucru este valabil în special în unitățile medicale în care atât pacienții, cât și personalul sunt expuși unui risc suplimentar de infecție și îmbolnăvire atunci când lipsesc serviciile de apă, salubritate și igienă.

Vezi și: Dostarlimab, "singurul tratament eficient" care distruge cancerul 100%. Adina Croitoru: Acești pacienți nu mai au nevoie de operație, chimioterapie sau radioterapie

Gestionarea necorespunzătoare a apelor uzate urbane, industriale și agricole înseamnă că apa potabilă a sute de milioane de oameni este periculos de contaminată sau poluată chimic. Prezența naturală a substanțelor chimice, în special în apele subterane, poate fi, de asemenea, de importanță pentru sănătate, inclusiv arsenic și fluor, în timp ce alte substanțe chimice, cum ar fi plumbul, pot fi ridicate în apa potabilă ca urmare a scurgerii din componentele de alimentare cu apă în contact cu apa potabilă”, arată OMS.

Potrivit Legii, "autoritatea de sănătate publică județeană, respectiv a municipiului București trebuie să asigure disponibilitatea informației în ceea ce privește calitatea apei potabile, avizarea consumatorilor despre posibilele efecte asupra sănătății și despre măsurile de remediere luate sau care se impun a fi luate de către autoritățile competente ori de către consumatorii în cauză".

Parametrii de calitate ai apei potabile. Care sunt concentrațiile maxime de bacterii / microorganisme care pot fi admise

1. -imagine fara descriere- (apa-potabila-dc-medical-2_16612100.png)

2. -imagine fara descriere- (apa-potabila-dc-medical-3_83711300.png)

3. -imagine fara descriere- (apa-potabila-dc-medical-1_33372400.png)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel