Antiviralul nazal care blochează transmiterea COVID

Spray-ul nazal  Foto: Pixabay
Un antiviral nazal ar bloca transmiterea COVID la dihori, susțin cercetătorii de la Universitatea Columbia, SUA.

Un antiviral nazal blochează transmiterea infecției COVID, susțin oameni de știință de la Universitatea Columbia din SUA. Acest spray nazal ar preveni infecţia şi la oameni, inclusiv în cazul noilor tulpine. Concluxiile au fost formulate în urma testelor pe dihori. Antiviralul - o lipopeptidă concepută pentru a împiedica pătrunderea noului coronavirus în celule - este ieftin de produs, are un termen de valabilitate mare şi nu necesită refrigerare.

Acest compus recunoaşte proteina Spike (S) a coronavirusului şi o împiedică să se lege de membrana celulară pentru a infecta celulele. Antiviralul creat de doi medici, Matteo Porotto şi Anne Moscona, a fost testat deocamdată pe dihori, animale care sunt foarte susceptibile infectării cu virusul SARS-CoV-2 şi care au plămâni asemănători cu cei ai oamenilor. Compusul a fost administrat în nările a şase dihori. În aceeaşi cuşcă cu aceştia au fost plasaţi alţi doi dihori neinfectaţi, ca grup de control şi cărora li s-a administrat nazal o soluţie salină, împreună cu un dihor infectat, potrivit Agerpres.

Autorii cercetării au testat compusul de asemenea pe celule infectate cu variante ale coronavirusului, inclusiv varianta britanică (B.1.1.7) şi cea sud-africană (B.1.351), şi au observat că în fiecare din aceste cazuri a împiedicat lipirea proteinei S de membrana celulară ''cu aceeaşi eficacitate ca tulpina dominantă''. Echipa care a realizat cercetarea speră ''să aducă în curând această abordare preventivă în testele clinice pe oameni''. Chiar dacă vom avea largi segmente de populaţie vaccinate, astfel de produse antivirale ar juca un rol complementar în protecţia individuală şi controlarea transmiterii coronavirusului, mai notează Universitatea Columbia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel