Alimentul care te face să sughiți. De ce apare, de fapt, sughițul după ce mănânci

sughit - FOTO: Freepik@drobotdean
Un aliment foarte popular poate declanșa un episode enervant de sughiț. Tututor ni s-a întâmplat ca imediat după ce mâncăm să ne apuce sughițul. Iată care este alimentul vinovat.

Înghițirea unei cantități mari de băutură carbogazoasă nu este singurul mod de a declanșa un episod de sughițuri iritante. Mai degrabă, sughițurile pot fi activate de o serie de lucruri, unele dintre ele pe care poate nu le-ați anticipat niciodată. Acest lucru include sarcina, stresul, consumul excesiv de alcool și chiar mirosurile puternice și neplăcute.

Sursa sunetului care se aude din gât poate fi urmărită până la diafragma noastră. Acest mușchi curb situează sub plămâni și este esențial pentru capacitatea noastră de a respira. Când diafragma experimentează spasme musculare involuntare, ne îndeamnă să inhalăm.

Această aspirație bruscă a oxigenului în plămâni face ca țesutul care acoperă traheea noastră să se închidă strâns, ceea ce produce zgomotul enervant pe care îl cunoaștem prea bine.

Vezi și: Nisip și pietre la fiere: pot fi eliminate naturist? E bine să scoți colecistul preventiv? Dr. Dragoș Romanescu: În realitate nu se întâmplă asta! De la pancreatită acută, până la Oddită

Pâinea poate declanșa sughițul

Pâine - FOTO: Freepik@Taymon

De cele mai multe ori, trebuie să suportăm neplăcerile sughițurilor doar câteva minute, după care acestea tind să se amelioreze de la sine. Cu toate acestea, facem tot posibilul să le evităm cu orice preț. Dacă ești fan al pâinii, însă, s-ar putea să nu-ți dai seama că îți deschizi brațele în fața unui episod de sughițuri.

Înghițirea aerului în timpul mestecării pâinii

Exact de ce anumite lucruri declanșează spasmele diafragmei nu este pe deplin înțeles. Cu toate acestea, Ali Seifi, un neurolog la Universitatea din Texas Health la San Antonio, a explicat că pâinea poate fi unul dintre aceste lucruri.

"O masă mare de alimente uscate precum paste sau pâine poate declanșa un mușchi din abdomenul nostru numit diafragma", a declarat Seifi, potrivit Health Digest.

Mai mulți factori pot contribui la acest lucru. Pâinea este un aliment uscat, poate zgâria și irita gâtul mai mult decât alimentele moi. Alimentele moi sunt, de asemenea, mai ușor de mestecat și tind să coboare mai ușor decât alimentele uscate. Mestecarea pâinii implică mai mult aer, și, astfel, crește probabilitatea de a declanșa sughițuri.

Adesea consumăm alimente uscate în bucăți mai mari. Aceste bucăți mai mari pot provoca umflare abdominală, ceea ce ne pregătește și mai mult pentru sughițuri.

Vezi și: Cu ce poți înlocui ouăle. Lichidul la care nu te-ai fi gândit vreodată. O alegere excelentă dacă ai alergie la ouă

Obiceiuri alimentare pentru a preveni sughițurile

Chiar dacă nu există o metodă științific confirmată pentru a scăpa de sughițuri, există mai multe metode demne de încercat. Experții de la Better Health Channel sugerează inhalarea și expirarea într-un sac de hârtie, exerciții de respirație profundă, suptul unei felii de lămâie, gargara sau consumul de gheață, printre alte remedii.

Vezi și: Cancerul pulmonar, cel mai frecvent tip de cancer. Ucide un român pe oră

În ceea ce privește sughițurile legate de alimentație în mod specific, experții sugerează că modificarea obiceiurilor alimentare pentru a preveni umflarea abdominală și iritarea gâtului. Acest lucru include evitarea alimentelor care declanșează sughițuri, consumul de cantități mai mici de alimente și abținerea de la vorbire în timp ce mestecăm (deoarece acest lucru ne poate face să înghițim cantități mai mari de aer).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel