Violența asupra personalului medical,...
Vezi și: Osteoporoza, boala tăcută care reprezintă o amenințare ascunsă. Vitamina care ameliorează simptomele
Diabetul de tip 2 este o tulburare gravă a nivelului de zahăr din sânge, cu consecințe pe termen lung. Adesea asociat cu stilul de viață și dieta, cercetările recente evidențiază un aliment popular care ar putea crește în mod tăcut riscul de a dezvolta această afecțiune cronică.
Un studiu publicat în British Medical Journal (BMJ) a asociat consumul regulat de orez alb cu un risc crescut de diabet de tip 2. Cercetătorii au analizat datele din patru studii importante care au implicat participanți din Asia (China și Japonia), Statele Unite și Australia. La începutul cercetării, niciunul dintre participanți nu avea diabet.
Rezultatele au dezvăluit un tipar surprinzător:
- În țările asiatice, oamenii consumau aproximativ patru porții de orez alb pe zi.
- În țările vestice, media era de mai puțin de cinci porții pe săptămână.
Pentru fiecare porție suplimentară de orez alb consumată pe zi, riscul de a dezvolta diabet de tip 2 creștea cu aproximativ 10%.
Orezul alb - FOTO: Freepik@lifeforstock
Potrivit profesorului Qi Sun de la Harvard School of Public Health, conținutul ridicat de carbohidrați și nivelul scăzut de fibre din orezul alb ar putea explica legătura acestuia cu riscul de diabet. Orezul alb provoacă creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge, ceea ce, în timp, poate duce la rezistență la insulină - un factor cheie în dezvoltarea diabetului de tip 2.
Alți carbohidrați cum ar fi pâinea albă, pastele și cartofii, pot prezenta un risc similar dacă sunt consumați frecvent. Totuși, înlocuirea acestora cu alternative integrale ar putea reduce semnificativ șansele de a dezvolta această afecțiune.
În mod interesant, un experiment realizat de BBC TV cu Dr. Denise Robertson, cercetător principal în nutriție la Universitatea din Surrey, a descoperit că pastele reci sau reîncălzite se transformă în "amidon rezistent". Amidonul rezistent încetinește creșterea nivelului de zahăr din sânge, sugerând că metodele de preparare a alimentelor pot influența riscul de diabet.
Serviciul Național de Sănătate (NHS) atrage atenția că simptomele diabetului de tip 2 pot fi subtile și mulți indivizi nu realizează că au această afecțiune. Semnele comune includ:
- Urinări frecvente, mai ales noaptea
- Sete excesivă
- Oboseală
- Pierdere inexplicabilă în greutate
- Mâncărime persistentă sau candidoză în zona genitală
- Tăieturi și răni care se vindecă lent
- Vedere încețoșată
Dacă observați oricare dintre aceste simptome, este esențial să cereți sfatul unui medic.
Vezi și: Paracetamolul, nociv în cazul vârstnicilor. Studiul de 20 de ani care relevă riscuri grave
Diabetes UK subliniază că o dietă sănătoasă și echilibrată este esențială pentru menținerea unei greutăți corporale sănătoase și pentru reducerea riscului de diabet de tip 2. Înlocuirea carbohidraților rafinați, cum ar fi orezul alb, cu opțiuni integrale reprezintă un pas simplu, dar eficient către o sănătate mai bună.
Deși orezul alb rămâne un aliment de bază în multe diete, moderarea și alegerile alternative pot face o diferență semnificativă în gestionarea sănătății tale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Violența asupra personalului medical,...
Adevărul despre "Blue Monday" sau...
Linia de gardă de la secţia de...
De ce răcim iarna chiar dacă ne...
Acest tip de cancer te izolează, te...
EMA aprobă două noi vaccinuri...