Alimentele toxice, ce sunt. Cum recunoaștem alergiile alimentare. Cum te poate omorî shaorma. Leru: Produc o reacție severă

alimentele toxice - FOTO: Freepik@13-smile@gerain0812
Alimentele toxice sunt cele care în cazul unor persoane pot provoca alergii alimentare. 

Alimentele toxice pot provoca alergii alimentare. Depinde de organismul fiecărei persoane de modul în care reacționează la aceste alimente. Există, însă anumite alimente care ne pot expune unor astfel de alergii.

Alergia alimentară este o reacție a sistemului imunitar care apare la scurt timp după consumul unui anumit aliment. Chiar și o cantitate infimă din alimentul care cauzează alergia poate declanșa semne și simptome precum probleme digestive, urticarie sau căi respiratorii umflate. La unele persoane, o alergie alimentară poate provoca simptome severe sau chiar o reacție care pune viața în pericol, cunoscută sub numele de anafilaxie.

Se estimează că alergia alimentară afectează aproximativ 8% dintre copiii cu vârsta sub 5 ani și până la 4% dintre adulți. Deși nu există un leac, unii copii își depășesc alergiile alimentare pe măsură ce cresc.

Vezi și: Digitalizarea terapiei intensive, necesitate, dar greu de aplicat. Bubenek: Eu pot să văd orice bolnav la un click distanță. La Vest de România orice orășel are un astfel de sistem

Este ușor de confundat o alergie alimentară cu o reacție mult mai frecventă, cunoscută sub numele de intoleranță alimentară. Deși deranjantă, intoleranța alimentară este o afecțiune mai puțin gravă, care nu implică sistemul imunitar. Cum ne dăm seama a explicat medicul alergolog Poliana Leru.

”De obicei ne dăm seama că avem o reacţie alergică, doar dacă am mâncat acel aliment care ne-a făcut rău. Este mai complicat să ne dăm seama atunci când mâncăm mai multe alimente în același timp sau dacă avem o alimentație combinată.

Sigur că dacă ne știm alergici și avem o stare de rău după alimente, deci dacă avem o altă boală alergică, probabilitatea de a face o alergie alimentară manifestată clinic este mai mare. Trebuie să ne controlăm”, a explicat medicul alergolog Poliana Leru, la Antena 3 CNN.

Vezi și: Irinel Popescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa de la UMF Iași: Foarte onorat pentru titlu

Alergiile alimentare, simptome

”În ceea ce priveşte simptomele, de cele mai multe ori sunt frecvente reacțiile cutanate, deci prurit sau o stare de rău digestivă. Acestea pot fi simptome care pot să ne indice o reacție alimentară, dar pot fi și alte semne mult mai grave, de tip anafilactic.

Alergiile se agravează în timp, pentru că cresc prin expunere. Prin contactul cu anumit aliment, crește gradul de sensibilizare. Sunt și factori care contribuie la manifestarea clinică a unei reacții alergice severe, de exemplu, efortul.

Știm că sunt alimente care pot fi mâncate fără să producă o reacție severă, dar dacă faci un efort, imediat după ce l-ai mâncat, să se declanşeze o reacţie alergică. Vorbim aici despre alergia la grâu, care este declanşată de efort. Este anafilaxie alimentară produsă de efort”, a spus alergologul Poliana Leru, la Antena 3 CNN.

Vezi și: De ce ne îmbolnăvim de cancer. Vlad Ciurea: Nu lăsați pe mâine! Poate fi prea târziu

Care sunt alimentelecare pot produce alergii

Există șase alimente care pot provoca reacții alimentare severe. Atunci când aveți o alergie alimentară, sistemul dumneavoastră imunitar identifică în mod eronat un anumit aliment sau o substanță din alimente ca fiind ceva dăunător.

Ca răspuns, sistemul dvs. imunitar declanșează celulele care eliberează un anticorp cunoscut sub numele de imunoglobulină E (IgE) pentru a neutraliza alimentul sau substanța alimentară care provoacă alergia (alergenul), notează Mayo Clinic.

”Alimentele cu cel mai mare risc de a produce alergii sunt cel puțin șase, și anume grâul, laptele, ouăle, peștele, fructele de mare și fructele înrudite cu arahide, nuci, migdale.

De exemplu, în Statele Unite, arahidele reprezintă alimentul situat pe primul loc ca și cauză a alergiilor alimentare la adult. La copil, lapte ouă. Pe lista alimentelor cu risc mai sunt şi soia, susan, muștar, semințe, condimente”, a mai precizat medicul alergolog.

Vezi și: TAVI, procedura minim invazivă pentru repararea valvei aortice. Costache: Este revoluționară. Nu se oprește inima

De ce putem face alergie la shaorma

”Cât despre condimente, amintim aici coriandrul, care este o plantă care poate să producă alergii. De aceea, este bine să fim atenţi atunci când mâncăm shaorma.

Am avut paciente care au făcut alergie severă după ce au mâncat shaorma, care conținea și coriandru. Alimentația de tip oriental, exotic, cu cât este mai exotic, cu atât este mai periculoasă, pentru că nici nu știm totdeauna ce mâncăm.

Simptomele pot apărea la un interval cuprins între 30 - 120 minute. Apariţia simptomatologiei depinde de tipul de digestie, dar şi de nişte factori particulari. Dacă persoana este sensibilizată mult la un anumit aliment, simptomatologia poate apărea şi în jumătate de oră sau mai repede”, a mai precizat medicul. 

Vezi și: 8 măști care îți întineresc și luminează tenul. Le poți face acasă, simplu și rapid

Ce facem în caz de alergie alimentară

”Este important ca fiecare pacient care se cunoaşte cu alergii să aibă asupra lui o trusă de urgenţă, care să conţină adrenalină. Acest medicament se poate auto administra imediat. Deci, este un medicament care salvează viața.

Dacă se confirmă o reacție alergică, de exemplu, la arahide, există imunoterapie. Imunoterapia înseamnă administrarea supravegheata a unui extract din această substanță, care induce toleranță imunologică. Cu alte cuvinte sistemul imunitar învaţă să tolereze acel medicament”, a mai spus alergologul Poliana Leru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel