Afecțiunea agravată de sezonul rece. Pune viața în pericol dacă se extinde la rinichi

cistita - FOTO: Freepik@hryshchyshen
Afecțiunea agravată de sezonul rece vine la pachet cu dureri usturătoare. Poate afecta și rinichii.

Avertisment privind cistita, deoarece cazurile de infecții urinare cresc în timpul iernii. Cistita este una dintre cele mai frecvente infecții urinare din Marea Britanie, iar dr. Catherine Hood explică de ce multe femei suferă de durerea usturătoare pe măsură ce scad temperaturile.

Aproximativ una din trei femei suferă de durerea usturătoare a cistitei recurente, dar riscul de a contracta infecția tractului urinar (ITU) crește pe măsură ce temperaturile se prăbușesc.

Cistita, ce este

Cistita este descrisă ca fiind o inflamație a vezicii urinare și este cauzată, de obicei, de o infecție a vezicii urinare. Aproape 50 la sută dintre femei se vor confrunta cu cistita bacteriană la un moment dat în viața lor, ceea ce face ca aceasta să fie una dintre cele mai frecvente infecții urinare din Marea Britanie.

Adesea poate fi cauzată de diureza rece, care este o afecțiune care implică rinichii și producerea de prea multă urină.

De cele mai multe ori, cistita apare atunci când există o infecție cauzată de bacterii. Aceasta se numește infecție a tractului urinar (ITU). Poate deveni o problemă gravă de sănătate dacă infecția se extinde la rinichi.

De asemenea, cistita poate apărea ca reacție la anumite medicamente sau la radioterapie. Lucrurile care irită uneori vezica urinară, cum ar fi produsele de igienă, gelul spermicid sau utilizarea pe termen lung a cateterelor, pot duce, de asemenea, la cistită. Cistita poate apărea și ca o complicație a unei alte boli.

Tratamentul obișnuit pentru cistita cauzată de bacterii constă în administrarea de medicamente antibiotice. Tratamentul pentru alte tipuri de cistită depinde de cauză.

Vezi și: Tratamentul inedit pentru păr. De ce ar trebui să folosești Cola pentru a te spăla pe cap. Poți uita de părul lipsit de strălucire și răvășit

Diureza la rece, ce este

Dr. Catherine Hood, expert în sănătatea femeilor și consilier al Effercitrate Tablets, a explicat că diureza la rece este modalitatea organismului de a preveni hipotermia prin reducerea fluxului sanguin către piele pentru a permite un flux sanguin mai mare în jurul organelor interne pentru a le menține calde.

”Acest lucru înseamnă un flux sanguin mai mare prin corp, inclusiv rinichii care au apoi mai multe deșeuri de filtrat. Având mai multe deșeuri de filtrat, rinichii trebuie să producă mai mult lichid, ceea ce te face să urinezi mai mult.

Acest lucru poate duce la deshidratare, iar rinichii nu vor avea suficient lichid pentru a filtra deșeurile suplimentare. Deșeurile care rămân în sistemul urinar creează condiții pentru cistită”, a spus dr. Hood.

Deshidratarea, impact negativ asupra rinichilor

Dr. Hood a adăugat că deshidratarea poate afecta rinichii.

”Orice lucru care cauzează deshidratare poate reduce cantitatea de bacterii dăunătoare care este eliberată din vezica urinară, precum și dezechilibra pH-ul urinei - ceea ce duce la cistită”, a mai spus dr. Hood, potrivit Mirror.

Odată cu sezonul festiv care se apropie, mulți britanici se răsfață cu băuturi alcoolice care pot crește riscul de deshidratare. Mai mult, învelirea în straturi suplimentare poate crește transpirația și ”crea condițiile în care bacteriile adoră să înflorească”, a avertizat expertul.

”În plus, funcția imunitară se reduce, de asemenea, în timpul lunilor reci de iarnă și ne face mai vulnerabili la infecții, de la răceală și gripă până la cistită”, a afirmat ea. 

Vezi și: Medicamentul pe care nu trebuie să îl iei când ești răcit. Codruț Sarafoleanu: Găsesc ceva, pe la vecini, rămas în casă

Cistita, simptome

Potrivit NHS, cele mai frecvente simptome ale cistitei includ:

- Durere, usturime sau înțepături când urinați

- Nevoia de a face urina mai des și mai urgent decât de obicei

- Urină închisă la culoare, tulbure sau cu miros puternic

- Durere în partea de jos a burții

Simptomele la copiii mici pot include, de asemenea:

- Temperatură ridicată - se simt mai fierbinți decât de obicei dacă le atingeți gâtul, spatele sau burta

- Apetit redus și stare de rău

- Slăbiciune și iritabilitate

NHS recomandă vizitarea unui medic de familie dacă simptomele nu au dispărut în trei zile, nu s-au ameliorat după tratamentul cu antibiotice sau simptomele sunt severe.

Vezi și: Greutatea, asociată cu dezvoltarea bolii Alzheimer. Câte kilograme sunt nocive și cum afectează creierul

Cistita, prevenție

Consumul de apă din abundență poate ajuta la eliminarea bacteriilor nedorite din organism prin urinare frecventă. Dr. Hood sugerează să beți doi litri de lichide în fiecare zi.

Alte modalități de a ține cistita la distanță includ:

- Asigurați-vă că straturile călduroase sunt respirabile, de exemplu, lenjeria de corp din bumbac și evitați pantalonii strâmți

- Ștergeți-vă din față în spate când mergeți la toaletă

- Nu folosiți produse parfumate în zona genitală

- Faceți dușuri mai degrabă decât băi

- Limitați consumul de sucuri de fructe, alcool și băuturi și alimente dulci, deoarece acestea pot irita vezica urinară

Un studiu, publicat în National Library of Medicine, a constatat că, doar prin răcirea picioarelor, simptomele ITU pot fi provocate la femeile predispuse la cistită. Acest lucru sugerează că păstrarea picioarelor calde vă poate ajuta să țineți la distanță disconfortul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel