7 pași pentru a menține sănătatea rinichilor tăi. Lista cu cele mai comune boli de rinichi

7 pasi pentru a mentine sanatatea rinichilor Foto: Freepik
7 pași pentru a menține sănătatea rinichilor tăi. Află care sunt principalele funcții ale rinichilor în organism.

Rinichii sunt organe situate în partea de jos a cutiei toracice, pe ambele părți ale coloanei vertebrale. Aceștia îndeplinesc mai multe funcții. Cel mai important rol este că filtrează deșeurile, excesul de apă și alte impurități din sânge. Aceste produse reziduale sunt stocate în vezică și ulterior sunt eliminate prin urină.

În plus, rinichii reglează pH-ul, nivelul de sare și potasiu din corpul tău. De asemenea, ei produc hormoni care reglează tensiunea arterială și controlează producția de globule roșii.

Rinichii sunt, de asemenea, responsabili pentru activarea unei forme de vitamina D care ajută organismul să absoarbă calciul pentru construirea oaselor și reglarea funcției musculare.

Menținerea sănătății rinichilor este importantă pentru sănătatea generală. Păstrând rinichii sănătoși, corpul tău va filtra și expulza deșeurile în mod corespunzător și va produce hormoni pentru a-ți ajuta organismul să funcționeze corect.

Vezi și: Neglijență și lipsuri în spitale. Achimaş-Cadariu: E mai ușor să ții o flotă de elicoptere decât un spital inutil. E o greșeală! Nu evaluăm performanța medicală. Hai să-i evaluăm

Iată câteva metode care mențin rinichii sănătoși:

1. Menține un stil de viață activ

Exercițiile fizice regulate sunt bune pentru mai mult decât pentru talia ta. Acesta poate reduce riscul de boală renală cronică. De asemenea, pot reduce tensiunea arterială și pot stimula sănătatea inimii, care sunt ambele importante pentru a preveni afectarea rinichilor.

Nu trebuie să alergi maratoane pentru a te bucura de benficiile exercițiilor fizice. Mersul pe jos, alergatul, mersul pe bicicletă și chiar și dansul sunt excelente pentru sănătatea ta. Găsește o activitate care să te țină ocupat și care îți place, deoarece va  fi mai ușor să te ții de ea și să ai rezultate bune.

2. Gestionează glicemia

Persoanele cu diabet sau cu o afecțiune care provoacă un nivel ridicat de zahăr în sânge pot dezvolta leziuni renale. Atunci când celulele corpulu  nu pot utiliza glucoza (zahărul) din sânge, rinichii sunt nevoiți să lucreze suplimentar pentru a filtra sângele. De-a lungul anilor de efort, acest lucru poate duce la leziuni care pun viața în pericol.

Cu toate acestea, dacă îți poți gestiona glicemia vei reduce riscul de afectare. De asemenea, dacă daunele sunt depistate la timp, un medic poate lua măsuri pentru a reduce sau preveni daune suplimentare.

3. Monitorizează tensiunea arterială

Tensiunea arterială ridicată poate provoca leziuni renale. Dacă tensiunea arterială ridicată apare împreună cu alte probleme de sănătate, cum ar fi diabetul, bolile de inimă sau colesterolul ridicat, impactul asupra organismului poate fi semnificativ.

O citire normală a tensiunii arteriale este de 120/80. Prehipertensiunea arterială se situează între acest punct și 139/89. Modificările stilului de viață și ale dietei pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale în acest punct.

Dacă valorile tensiunii arteriale sunt în mod constant peste 140/90, este posibil să ai tensiune arterială ridicată. Ar trebui să discuți cu un medic despre monitorizarea regulată a tensiunii arteriale, efectuarea de modificări ale stilului de viață și, eventual, administrarea de medicamente.

Vezi și: Tusea, semnul ignorat al unui cancer. Afectează în special persoanele între 30 și 50 de ani

4. Urmează o dietă echilibrată

Persoanele care sunt supraponderale sau au obezitate sunt expuse riscului pentru o serie de afecțiuni care pot afecta rinichii. Printre acestea se numără diabetul, bolile de inimă și bolile de rinichi.

O dietă echilibrată, săracă în sodiu, carne procesată și alte alimente care dăunează rinichilor poate ajuta la reducerea riscului de afectare a rinichilor. Concentrează-te pe consumul de ingrediente proaspete care sunt în mod natural sărace în sodiu, cum ar fi conopida, afinele, peștele, cerealele integrale și altele.

5. Bea multe lichide

Nu există magie în spatele sfatului clișeic de a bea opt pahare de apă pe zi, dar este un obiectiv bun tocmai pentru că te încurajează să te hidratezi. Consumul regulat și consistent de apă este sănătos pentru rinichii tăi.

Apa ajută la eliminarea sodiului și a toxinelor din rinichii tăi. De asemenea, reduce riscul de boală renală cronică.

Încearcă să consumi cel puțin 1,5 până la 2 litri într-o zi. Cantitatea exactă de apă de care ai nevoie depinde în mare măsură de sănătatea și de stilul tăui de viață. Factori precum clima, exercițiile fizice, sexul, starea generală de sănătate și dacă ești însărcinată sau alăptezi sunt factori importanți de luat în considerare atunci când planifici aportul zilnic de apă.

Persoanele care au avut anterior pietre la rinichi ar trebui să bea un pic mai multă apă pentru a ajuta la prevenirea depunerilor de pietre în viitor.

6. Nu fuma

Fumatul dăunează vaselor de sânge din corpul tău. Acest lucru duce la un flux de sânge mai lent în tot corpul și la rinichi.

De asemenea, fumatul vă expune rinichii la un risc crescut de cancer. Dacă fumați și renunțați la fumat, riscul va scădea. Cu toate acestea, va fi nevoie de mulți aniSursa de încredere pentru a reveni la nivelul de risc al unei persoane care nu a fumat niciodată.

7. Testează funcția renală dacă ai un risc ridicat

Dacă ai un risc ridicat de afectare a rinichilor sau de boală renală, este o idee bună să îți faci teste regulate ale funcției renale. Următoarele persoane pot beneficia de un screening regulat:

- Persoanele care au peste 60 de ani

- Persoanele care s-au născut cu o greutate mică la naștere

- Persoanele care suferă de boli cardiovasculare sau care au membri ai familiei cu această boală

- Persoanele care au sau au un istoric familial de hipertensiune arterială

- Persoanele care suferă de obezitate

- Persoanele care cred că ar putea avea leziuni renale

Un test regulat al funcției renale este o modalitate excelentă de a cunoaște starea de sănătate a rinichilor și de a verifica eventualele modificări. Anticiparea oricărei afecțiuni poate ajuta la încetinirea sau la prevenirea afecțiunilor viitoare.

Unele forme de boală renală sunt progresive, ceea ce înseamnă că boala se agravează în timp. Atunci când rinichii nu mai pot elimina deșeurile din sânge, aceștia cedează.

Acumularea de deșeuri în corp poate cauza probleme grave și poate duce la moarte. Pentru a remedia acest lucru, sângele ar trebui să fie filtrat artificial prin dializă, sau vei avea nevoie de un transplant de rinichi. Există mai multe tipuri de boli de rinichi:

Boala cronică de rinichi

Cea mai frecventă formă de boală renală este boala cronică de rinichi. O cauză majoră a bolii cronice de rinichi este hipertensiunea arterială.

Rinichii procesează în mod constant sângele corpului, elimină toxinele, deșeurile și apa în plus din aproximativ o jumătate de cană de sânge în fiecare minut.

Tensiunea arterială ridicată este periculoasă pentru rinichi deoarece poate duce la creșterea presiunii asupra glomerulilor, unitățile funcționale ale rinichiului. În timp, această presiune ridicată compromite aparatul de filtrare al rinichilor dumneavoastră și funcționarea lor scade.

În cele din urmă, funcția rinichilor se va deteriora până în punctul în care aceștia nu-și mai pot îndeplini corespunzător misiunea.

Dializa filtrează lichidele și deșeurile din sânge. În funcție de situație, dializa, în special dializa peritoneală, poate fi eficientă pe termen lung. Deși speranța medie de viață pentru persoanele care fac dializă este de 5 până la 10 ani, mulți oameni au trăit între 20 și 30 de ani, potrivit Healthline.

În cele din urmă, este posibil să ai nevoie de un transplant de rinichi, dar acest lucru depinde de circumstanțele tale particulare.

Diabetul este o altă cauză majoră a bolii renale cronice. În timp, nivelul necontrolat al zahărului din sânge va deteriora unitățile funcționale ale rinichiului tău, ducând, de asemenea, la insuficiență renală.

Pietrele la rinichi

O altă problemă frecventă a rinichilor este reprezentată de pietrele la rinichi. Mineralele și alte substanțe din sânge se pot cristaliza în rinichi, formând particule solide, sau pietre, care, de obicei, ies din organism prin urină. Eliminarea pietrelor la rinichi poate fi extrem de dureroasă, dar rareori cauzează probleme semnificative.

În timp ce pietrele la rinichi ca factor de risc pentru boala cronică de rinichi sunt minime, acestea pot duce frecvent la leziuni renale acute, cunoscută și sub numele de insuficiență renală acută, mai ales dacă pietrele la rinichi sunt însoțite de deshidratare sau infecție.

Glomerulonefrită

Glomerulonefrita este o inflamație a glomerulilor, structuri microscopice din interiorul rinichilor care realizează filtrarea sângelui. Glomerulonefrita poate fi cauzată de infecții, medicamente, anomalii congenitale și boli autoimune. Această afecțiune se poate ameliora de la sine sau poate necesita medicamente imunosupresoare.

Boala polichistică de rinichi

Chisturile renale individuale sunt destul de frecvente și, de obicei, inofensive, dar boala polichistică a rinichilor este o afecțiune separată, mai gravă.

Boala polichistică a rinichilor este o tulburare genetică care face ca multe chisturi, saci rotunzi de lichid, să crească în interiorul și pe suprafața rinichilor, interferând cu funcția renală.

Infecții ale tractului urinar

Infecțiile tractului urinar sunt infecții bacteriene ale oricăreia dintre părțile sistemului urinar. Infecțiile la nivelul vezicii urinare și al uretrei sunt cele mai frecvente. În general, acestea sunt ușor de tratat și au puține consecințe pe termen lung, dacă nu chiar niciuna.

Cu toate acestea, dacă sunt lăsate netratate, aceste infecții se pot răspândi la rinichi și pot duce la insuficiență renală.

Ce poți face pentru a îmbunătăți sănătatea rinichilor

Rinichii sunt vitali pentru sănătatea dvs. generală. Aceste organe sunt responsabile pentru multe funcții, de la procesarea deșeurilor corporale la producerea de hormoni. De aceea, a avea grijă de rinichii tăi. ar trebui să fie o prioritate de top pentru sănătate.

Menținerea unui stil de viață activ și conștient de sănătate este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a te asigura că rinichii tăi rămân sănătoși.

Dacă ai o afecțiune cronică de sănătate care îți crește riscul de afectare a rinichilor sau de boală renală, ar trebui, de asemenea, să colaborezi îndeaproape cu un medic pentru a urmări semnele de pierdere a funcției renale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel