Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Prunele sunt fructe accesibile, iubite de mulți români, iar beneficiile acestora pentru sănătate ar trebui să reprezinte motive în plus pentru care să le consumi mai des.
Potrivit healthline, o singură prună conține 10% din necesarul zilnic de Vitamina C, denumită și "vitamina imunității". Totodată, pruna conține 5% din necesarul zilnic de Vitamina A, 5% din Vitamina K, 3% din potasiu, 2% din cupru și 2% din mangan. Pe lângă aceste elemente, prunele au în componență lor cantități mici de magneziu, fosfor și o parte din complexul vitaminelor B.
Prunele conțin o cantitate crescută de antioxidanți, dintre care cel mai important este Vitamina C. Conform MayoClinic, antioxidanții nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică. Aceștia protejează celulele de radicalii liberi, compuși care intervin în apariția afecțiunilor cardiovasculare, cancerului și a bolilor cronice.
Alți antioxidanți importanți din prune sunt polifenolii. Aceștia au efect antiinflamator puternic, previn deteriorarea celulară și scad riscul apariției diabetului zaharat.
Prunele sunt un laxativ natural, iar consumul acestor fructe intervin în combaterea constipației. Web MD arată că prunele conțin sorbitol, substanță care grăbește tranzitul intestinal și funcționează ca un laxativ natural.
Prunele sunt recomandate pacienților care suferă de diabet zaharat. Așa cum am arătat mai sus, prunele sunt bogate în antioxidanți, iar fibrele din aceste fructe au efect de scădere a nivelului de glucoză din sânge.
Un studiu din anul 2014 pun prunele pe lista alimentelor care ajută la controlul diabetului de tip 2 datorită creșterii nivelului de adiponectină. Această substanță este secretată de adipocite (celulele adipoase) și are rol în creșterea sensibilității celulare la insulină.
Consumul de prune are efecte pozitive pentru creșterea rezistenței osoase. În acest sens există și cercetări care surprind rolul preventiv al consumului de prune asupra instalării osteoporozei.
Se pare că prunele uscate stimulează vindecarea osoasă, cresc nivelul seric de markeri cu rol în formarea celulelor osoase noi și scad riscul de apariția a osteoporozei la femeile aflate la menopauză. În această perioadă, nivelul de estrogeni scade considerabil, iar acești hormoni au un rol esențial în regenerare și menținerea densității osoase.
Cantitatea crescută în antioxidanți previne apariția bolilor cardiovasculare. Mai mult decât atât, anumiți compuși scad tensiunea arterială și reduc nivelul de colesterol "rău". Depunerea colesterolului în exces pe vasele de sânge este cauza apariției aterosclerozei, patologie care este punctul de plecare al numeroaselor complicații cardiace.
Vezi și: Alimente care scad tensiunea arterială. Iaurtul grecesc, pe listă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...